有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

800 回覆
27 Like 8 Dislike
想出番banking又點解要考埋ASA呢
FRM 還好但only for risk man
轉完又要由頭黎過,點解唔一開始就做bank
做左幾多年 咩價位到
LM
Push
一兩手數得?我唔會話好多,但都唔少,一兩隻手一定數唔哂
佢可能係百指琴魔
我兩年35k up,人不在香港了
不過老實講香港唔算多機會,睇埋新加坡/日本/澳洲會發現多好多選擇
前提當然係hard skill 夠好 + language (英文, 日文etc) 見得人
未來cross domain skillset係主流 除非想做一世life actuary

未grad嘅做下research project,練下coding + 點應用stat/Machine learning落一個problem上面,真心做好佢,會學到好多野

其次係讀master,洗番個major(好少人識actuarial的)+進修+識人,識人嘅話入行唔難(當然你要有d料,人地先肯refer你)
可能街鋪cut headcount寧願請consultant做
呢排big 4仲不斷請緊人
LM 後日考ltam
qfin 搭單問,有冇人聽過 CVC 呢間公司?係唔係好勁下?
見到公司人數唔多,但全部人 cv 都好撚勁
engine仲要出左黎做野 就真係唔好太大希望喇
能力同skillsets上講 除非你Alevel pure maths 拎A級數 否則都未必能應付
得罪講句 actuarial同工程撚計數個思維完全唔同
用既mathematical tool都無幾多overlap
你過到P同FM考落去都極辛苦 用既時間會比其他人長好多

其實講到尾 first degree讀咩野係好重要 讀master都未必洗到底
上一代呃你degree讀咩唔一定要做返個範 錯唔晒 但 只限D無咩專業門襤既野

利申 我算係兩範都讀過
我感覺
正常其他field entry level既工唔會assume你咩都識哂
但精算個啲會expect你工作所有野都要好熟
連帶考試都要夠多同快先會出offer
係架, 就算對本科grad都多多要求 又睇你成績又睇你考試進度 又要talk得
所以外人(非actual非RM非stat/qfin)入行真係無咩機會....隨時CV都比HR screen走
我知轉行唔容易,亦都唔認為自己一定成功轉到

到我有offer嘅時候先再上嚟講
鬼係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞