有無人認真講下精算呢行而家點?(2)

800 回覆
27 Like 8 Dislike
Rein既pricing&valuation同non-rein既有咩分別?
唔清楚
對data science/quant有興趣嘅話
有餘力就唔好淨係讀精算嘅野,努力學好computer science / computational statistics,會多好多options
就算係精算本身,ALM個邊某啲位都需要heavy programming, e.g. interest rate modelling
dynamic asset allocation
Tesla都開始請actuary,但係要識用vehicle data做pricing,無data scientist skill set做唔到
姐係請GI
IT狗表示新工就係要幫公司甩走Excel
所以學下R/Python + SQL實無死嘅
返intern好悶
邊間
同問
性價比低。其他更好選擇,如dental, medic, physio ,都好過actuarial
但身邊d人都話大firm ot 得多d
Sample check?
潛龍bb好快成為一代excel師
傳統GI嘅精算師又未必夠skillset 去做tesla個種pricing
要識pyspark, pytorch 呢D
所以data science + Actuarial 係有佢嘅市場
GI姐係咩?唔熟呢行但想了解下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞