[求砌機List] 容許我用一個大開眼界多圖Post,去求一條打機砌機List....

313 回覆
6 Like 21 Dislike
咁又係,之前Galax asus都係一年花畫面,轉咗inno3d直頭著火
再之後giga,十日就認都認唔撚到
A卡我是但買張俾人屌cut料嘅HIS,6年7年都未壞

好多年前啦,7800GTX
應該係副VRM有啲ceramic cap / tan cap燒著

痴線

我之前做砌機有個同事拎張evga 560返公司 一插落去就著火 然後攞上漢4 rma(幾年前漢4有做過evga) 跟住過左一排佢攞返張卡 一插落部機又著火

公司用GTR火牛?
BTW頭先出機見到呀叔出GTR 機箱火牛組合
佢一定好鐘意玩灣岸

傻啦 部機用來試hardware 好似係用姑媽gx
咁又係,之前Galax asus都係一年花畫面,轉咗inno3d直頭著火

應該係副VRM有啲ceramic cap / tan cap燒著

痴線

我之前做砌機有個同事拎張evga 560返公司 一插落去就著火 然後攞上漢4 rma(幾年前漢4有做過evga) 跟住過左一排佢攞返張卡 一插落部機又著火

公司用GTR火牛?
BTW頭先出機見到呀叔出GTR 機箱火牛組合
佢一定好鐘意玩灣岸

傻啦 部機用來試hardware 好似係用姑媽gx

gx 牛頗垃圾喎

evga 1080 都著過火

唔係只睇品牌, 一定要down to 個別產品
開post既目的︰

現實︰

屌你又黎一個壞全部全系列永遠有問題logic
當G4 v10 係咁燒老母板,永遠只有講到lg就一定燒老母板

有人話Asrock易壞 又話鍾意去外國網買硬件,睇鬼佬啲評測

但有幾次上去睇best motherboard 嘅時候總係有asrock出現 我都唔知推唔推好

去外國買硬件係多好多款,有啲仲平。
但有啲根本就差唔多價,甚至貴啲
左度右度 手氣差又要寄嚟寄去
你熟硬件嘅自然有心會去搵
舊登有巴打會去京東買箱,newegg買gpu ram

但上得嚟開post你都唔會預佢太熟硬件啦
仲搞咁多嘢

between樓主買intel 你隻game用i7會好啲

痴線

evga不嬲都食開屎
係唔知點解咁多人吹捧

信仰

就好似我對牙石嘅愛一樣
當G4 v10 係咁燒老母板,永遠只有講到lg就一定燒老母板

有人話Asrock易壞 又話鍾意去外國網買硬件,睇鬼佬啲評測

但有幾次上去睇best motherboard 嘅時候總係有asrock出現 我都唔知推唔推好

仲搞咁多嘢

所以其實我好難做.我有時都唔知推乜板好
開post既目的︰

現實︰

開post既目的︰

現實︰

學到好多嘢喎

好耐冇咁熱鬧

仲搞咁多嘢

呀哥,T記網無得揀你推介塊MB
開post既目的︰

現實︰

學到好多嘢喎

好耐冇咁熱鬧

都好既,有悠二同咁多人入來拗 增廣見聞
但我唔知自己點做好囉
我間Lego屋唔知砌唔砌埋落去好 大家互片緊

仲搞咁多嘢

係咪姐係7700K OK啊
條ram可以買低CL嘅

其他都冇意見

仲搞咁多嘢

係咪姐係7700K OK啊

Yes
條ram可以買低CL嘅

其他都冇意見

Pick one
暫時當係咁

CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2595

主機板
- MSI Z270 GAMING M3 ATX $1480
轉PRIME Z270-A

顯示卡
- MSI Geforce® GTX 1080 TI GAMING X 11GB GDDR5X $6499

RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB $960

火牛
- Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU $989

HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $588

SSD
- Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe - M.2 SSD $2160

機箱
- Fractal Design Define C - Black $688

散熱
- Noctua NH-D15S $610
- Fractal Design Venturi HF-14 High Flow Series 高風量 14CM Case Fan $150
- Fractal Design Venturi HF-14 High Flow Series 高風量 14CM Case Fan $150
轉Noctua 風扇

搵唔到個隻RAM....

Motherboard有無錯?
有無咩要再換
開post既目的︰

現實︰

學到好多嘢喎

好耐冇咁熱鬧

都好既,有悠二同咁多人入來拗 增廣見聞
但我唔知自己點做好囉
我間Lego屋唔知砌唔砌埋落去好 大家互片緊

實係咁
網上世界咩身份嘅人都有,一定存在利益上衝突
人係自私嘅,實有人會基於自己立場去讚/彈,損害其他人利益/令自己得益
爭在佢嘅論述是咪客觀理性具說服力

利申:假膠,咪信我講嘅嘢

仲搞咁多嘢

老老實實felton係咪咁垃圾? epc果邊講到地底泥咁

起我眼中.冇話特別好.都冇話特別

香港間間代理都係咁

樹大招風

咁你應該明我講乜

起我眼中.冇話特別好.都冇話特別差

香港間間代理都係咁

樹大招風

咁你應該明我講乜
暫時當係咁

CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2595

主機板
- MSI Z270 GAMING M3 ATX $1480

顯示卡
- MSI Geforce® GTX 1080 TI GAMING X 11GB GDDR5X $6499

RAM
- G.Skill DDR4 Aegis Gaming Series 3000MHz 2x8GB F4-3000C16D-16GISB $960

火牛
- Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU $989

HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $588

SSD
- Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe - M.2 SSD $2160

機箱
- Fractal Design Define C - Black $688

散熱
轉Noctua 風扇

有無咩要再換

有咩優劣之處?

點揀case fan
暫時當係咁

CPU

主機板

顯示卡

RAM

火牛

HDD

SSD

機箱

散熱
轉Noctua 風扇

有無咩要再換

有咩優劣之處?

點揀case fan

用A14
Noctua係風冷之王 叫得呢個名我相信都唔使再解釋啲咩
利申 自己部機all in noctua

我都用緊d15s

上面條list無,你想我另購Noctua NF-A14 case fan?
呢個post學到好多野
btw,係咁推外國網位巴打有咩回應?
又咩幾十萬人評分 又盛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞