[求砌機List] 容許我用一個大開眼界多圖Post,去求一條打機砌機List....

313 回覆
6 Like 21 Dislike
其實我都想講,樓主個post真係無改錯名

邊個post先

邊個post先

呢個,真係大開眼界

邊個post先

呢個,真係大開眼界

咁咪好囉 好多大佬係度議論/爭論,大家又學到野
唔係1080ti sil架咩
做乜變左單張1070
做乜變左單張1070

淆底呀
有巴打話1080Ti成6XXX蚊,
來緊幾年又會有新卡,無謂咁洗,買下個D幾千蚊Mon好過
又唔錯得哂
我咪暫時改返做1070先,3XXX蚊
唉條LIST暫時係咁先
睇下呢1~2個月市場變化
到時又要開post問大家

CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2595
(7月待定)

主機板
- ASUS PRIME Z270-A $1699
(7月待定)

顯示卡
- MSI GeForce® GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5 $3450

RAM
- GALAX HOF Series DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片 $1170

火牛
- Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU $989

HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $588

SSD
- Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe - M.2 SSD $2160

機箱
- Fractal Design Define C - Black $688

散熱
- Noctua NH-D15S $610

另購Noctua 14cm case fan

為打top games點解又變返單張1070
唉條LIST暫時係咁先
睇下呢1~2個月市場變化
到時又要開post問大家

CPU
- Intel® Core™ Kabylake i7-7700K 4.2GHz 8M Cache 4 Core 8 Thread LGA1151 $2595
(7月待定)

主機板
- ASUS PRIME Z270-A $1699
(7月待定)

顯示卡
- MSI GeForce® GTX 1070 GAMING X 8GB GDDR5 $3450

RAM
- GALAX HOF Series DDR4 3200MHz 16GB Kit (2x8GB) 白色散熱片 $1170

火牛
- Corsair RMx Series™ RM650x 80Plus Gold 650W Fully-Modular PSU $989

HDD
- Toshiba DT01ACA300 3TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD $588

SSD
- Samsung 960 EVO Series - 500GB PCIe NVMe - M.2 SSD $2160

機箱
- Fractal Design Define C - Black $688

散熱
- Noctua NH-D15S $610

另購Noctua 14cm case fan

為打top games點解又變返單張1070

上面答左
暫時改做1070
做乜變左單張1070

淆底呀
又唔錯得哂

班人見到你話無限budget唔係好興奮架咩
你咁樣人地好失望架
做乜變左單張1070

淆底呀
又唔錯得哂

你咁樣人地好失望架

成班人見到無限budget就高潮 砌條list當自己砌左部機
估唔到講下van仔/林仔,花生又再直線上升

樓主之後開post,都要諗一諗個post名先好開
做乜變左單張1070

淆底呀
又唔錯得哂

你咁樣人地好失望架

成班人見到無限budget就高潮 砌條list當自己砌左部機

痴線架D人
如果要咁玩
係T記度所有項目揀最貴 我都識玩啦 post都唔使出啦

MSI Z270 GAMING M3 用cheap mosfet & 得6相(係3相double 出黎)
PRIME Z270-A 用正常料 & 8相(係4相double 出黎) 所以會效率高D&穩定D

巴打你點分供電mosfet 用料
isl 係美國佬所以好啲?
即係好似電容咁睇台灣定日本

睇review,

有條link 可以睇下, 但唔好盡信
https://img.tweakpc.de/image/FAw

B350M Gaming Pro 同 MSI Z270 GAMING M3 mosfet 差唔多

mosfet PK616BA & PK632BA: https://youtu.be/3BYAdyO9nZo

同場加映, 即場計算X370 XPower Gaming Titanium VRM parts 要幾多錢
post #483
[url]http://www.overclock.net/t/1624051/vrm-on-the-new-am4-motherboards/480#post_25964935
[/url]

MSI Z270 GAMING M3 用cheap mosfet & 得6相(係3相double 出黎)
PRIME Z270-A 用正常料 & 8相(係4相double 出黎) 所以會效率高D&穩定D

巴打你點分供電mosfet 用料
isl 係美國佬所以好啲?
即係好似電容咁睇台灣定日本

controller 同 mosfet 唔同
原來皮幾兩皮都只係砌到1070

等我仲諗住慢慢upgrade部1060,其實想砌部1080既機洗唔洗三萬蚊

等我仲諗住慢慢upgrade部1060,其實想砌部1080既機洗唔洗三萬蚊

好出奇咩 有心執既 就算唔用水冷 淨風冷買風扇都成千幾二千啦 如果樓主係無心學既 直接照住即食"性價比"LIST出就得啦 BUDGET唔係無點解要ALL IN晒落性能 其他野縮埋縮埋 電器傢私買到最靚 間屋甩皮甩骨 通風系統亂晒龍咁

好出奇咩 有心執既 就算唔用水冷 淨風冷買風扇都成千幾二千啦 如果樓主係無心學既 直接照住即食"性價比"LIST出就得啦 BUDGET唔係無點解要ALL IN晒落性能 其他野縮埋縮埋 電器傢私買到最靚 間屋甩皮甩骨 通風系統亂晒龍咁

我自己用緊4790 + 1070 成部機計買入價都過13000啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞