[求砌機List] 容許我用一個大開眼界多圖Post,去求一條打機砌機List....

313 回覆
6 Like 21 Dislike
Draft List

睹襪思淫巴打.....
我係散熱配件度搵唔到Noctua 貓頭鷹NF-A14 iPPC2000 IP67 PWM 14CM Case Fan.....
點加入去

用Corsair H110i

利申:睇外國砌機youtuber 好多時都係用呢隻
利申2:唔知係咪收咗人錢先咁做
Draft List

睹襪思淫巴打.....
我係散熱配件度搵唔到Noctua 貓頭鷹NF-A14 iPPC2000 IP67 PWM 14CM Case Fan.....
點加入去

其實我乜都唔知
純粹因為Corsair出名質素好 好早就有咩80Plus認證保證共電穩定性 我先揀
其實我上次砌機用Corsair 好似450W 10年前都有了 超耐 唔Update了

同埋個張Intel SSD 我揀唔到你講個隻Intel SSD 鳩揀左呢隻
好似係PCIe又唔同, 插PCIe槽 我係咪揀錯咗
唉答錯野,Corsair H110i係水冷,唔係火牛
Draft List

睹襪思淫巴打.....
點加入去

其實我乜都唔知
純粹因為Corsair出名質素好 好早就有咩80Plus認證保證共電穩定性 我先揀
其實我上次砌機用Corsair 好似450W 10年前都有了 超耐 唔Update了

同埋個張Intel SSD 我揀唔到你講個隻Intel SSD 鳩揀左呢隻

我記得有巴打講過
600p呢隻SSD有個唔知咩問題
(我唔記得係咩)
所以比同類型SSD平
如果筆直多可以揀返960系列
或MP500系列(好似係)

Btw我都係由乜叉都唔識
日日捕硬件台去學去問
利申:重係好多都唔識
Draft List

睹襪思淫巴打.....
點加入去

其實我乜都唔知

我記得有巴打講過
(我唔記得係咩)
所以比同類型SSD平

日日捕硬件台去學去問

600P cache爆左就會超慢,廢過HHD
Draft List

睹襪思淫巴打.....
點加入去

其實我乜都唔知

Fan - 我隊比你果隻係工業版 唔係間間有得賣 可以去淘寶買/jumbo問 再唔係咪用返普通版 A14

其次 corsair品質好<得啖笑 有啲系列還好用得過 有啲系列垃圾過GTR corsair都唔係自己整火牛 代工廠貼牌野啫 水冷就咪鬼用啦 一來有漏水危險 二來差唔多performance但貴風冷成倍

SSD我隊比你果隻係crucial mx300唔係intel
我係你就用1070 留返budget for喇叭/耳機
不過it's your choice 你自己諗
我係你就用1070 留返budget for喇叭/耳機
不過it's your choice 你自己諗

以你既需求 display card就算係1080ti最多咪玩3年 1070其實都頂到2年啦 反而你啲喇叭 mouse keyboard分分鐘用到下一次換機先再搞 budget當然係諗左長用既野先再諗短期既啦 如果唔係你買對垃圾喇叭/耳機返屋企 之後唔壞就換又好似好嘥 硬食到佢壞
Intel® Core™ Broadwell-E i7-6950X 3GHz 25M Cache 10 Core 20 Thread LGA2011-3
$12409

用server u la

有錢補多把d15s風扇取代原廠風扇

7700k同7700無別不太大 你唔超頻其實唔使k都得

Samsung 969 >>>>> intel 600p

1080已經夠玩 上ti亦無謂

個mon係G-sync 貴啲但用N卡有畫質改善

其它都無乜特別 FD CASE依然高質 Rmx抵屌10年保

各位,呢條係新List,實際唔會過2萬,要Display card 2張減1張
- SSD, HHD都係悠二有推介,應該OK?
- Corsair RMx 650W應該OK?高質+10年保抵用?650W夠唔夠?
- Graphics個度 只會揀1張卡,又唔知邊張好,先揀哂,畀大家DISCUSS
- Fractal Design Define C case得唔得?使唔使側面透明?我估唔使,擾亂打機
- Case fan我唔識揀....Terminal有無得揀?
- Motherboard有無咩comment?悠二係咪話呢張好追求單CPU性能,好extreme

有咩想講 隨便留個言 謝謝

各位,呢條係新List,實際唔會過2萬,要Display card 2張減1張
- Corsair RMx 650W應該OK?高質+10年保抵用?650W夠唔夠?
- Graphics個度 只會揀1張卡,又唔知邊張好,先揀哂,畀大家DISCUSS
- Fractal Design Define C case得唔得?使唔使側面透明?我估唔使,擾亂打機
- Case fan我唔識揀....Terminal有無得揀?
- Motherboard有無咩comment?悠二係咪話呢張好追求單CPU性能,好extreme

display card MSI for sure
牛無乜問題既 不過我自己就唔多信呢間代工 上到呢個價啲牛點都有5年7年保 10年保意義根本唔大 自己諗
Define C係Define S新版 我自己用緊Define S滿意使用中 原裝扇比較無力 加返兩把貓頭鷹A14落去

牛無乜問題既 不過我自己就唔多信呢間代工 上到呢個價啲牛點都有5年7年保 10年保意義根本唔大 自己諗
Define C係Define S新版 我自己用緊Define S滿意使用中 原裝扇比較無力 加返兩把貓頭鷹A14落去

SSD你都係用來裝game啫... 老老實實 SATA同NVME喺開game果邊可能都係差三幾秒 真係分別大既可能只係裝game快啲 比多成倍錢抵唔抵就自己諗啦 我自己仲用緊SATA未睇到上m.2既優勢喺邊
唔明點解死都要喺悠二到買
仲要話佢建議嘅係好
咁信佢應該一開始直接用佢個AMD list啦
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

SSD你都係用來裝game啫... 老老實實 SATA同NVME喺開game果邊可能都係差三幾秒 真係分別大既可能只係裝game快啲 比多成倍錢抵唔抵就自己諗啦 我自己仲用緊SATA未睇到上m.2既優勢喺邊

多謝意見....
RAM使唔使有散熱片?
仲要話佢建議嘅係好
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

唔好勞氣
純粹係因為我唔知每個項目 有咩好選擇 我先睇下佢個網 有咩推介
我無追開個市場好耐 唔知依家個市況喇 要睇其他人既攻略/分析/推介
好似睇馬經咁
Draft List

睹襪思淫巴打.....
點加入去

其實我乜都唔知

我記得有巴打講過
(我唔記得係咩)
所以比同類型SSD平

日日捕硬件台去學去問

600P cache爆左就會超慢,廢過HHD

唔係下話
咩情況下會爆Cache

想問問D15S會唔會頂到A1 Ram槽?
仲要話佢建議嘅係好
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

悠二佢都係生意佬 有時執既parts都未必係最佳選擇 都會包含左商業考慮 如果識既當然唔會照執佢啲list啦 但雖然唔係最好 起碼無伏先 所以新手照執我覺得都無乜野 不過外國果啲真係同EPC一樣 有時見佢地執埋啲i5-k u list+貴ram 當然你話用來超頻玩當然無問題 但佢又標榜gaming list真係唔知做乜鳩...
仲要話佢建議嘅係好
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

悠二佢都係生意佬 有時執既parts都未必係最佳選擇 都會包含左商業考慮 如果識既當然唔會照執佢啲list啦 但雖然唔係最好 起碼無伏先 所以新手照執我覺得都無乜野 不過外國果啲真係同EPC一樣 有時見佢地執埋啲i5-k u list+貴ram 當然你話用來超頻玩當然無問題 但佢又標榜gaming list真係唔知做乜鳩...

而且好多parts香港都唔會入 外國網睇下review算啦 啲list就...

想問問D15S會唔會頂到A1 Ram槽?

有一邊去到65MM高 我諗都好難有65MM高既RAM
btw 悠二同HKT好似拆左夥 所以支持佢都唔使去HKT買架... 而且得罪講句HKT個價成條LIST可以貴幾舊水
btw 悠二同HKT好似拆左夥 所以支持佢都唔使去HKT買架... 而且得罪講句HKT個價成條LIST可以貴幾舊水

唔知悠二店要等到幾時,同唔知有無包砌機+走線....
去黃金買料平好多
仲要話佢建議嘅係好
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

唔好勞氣
純粹係因為我唔知每個項目 有咩好選擇 我先睇下佢個網 有咩推介
我無追開個市場好耐 唔知依家個市況喇 要睇其他人既攻略/分析/推介
好似睇馬經咁

畀埋個website你自己睇bench同value
都仲要去揀悠二推介
一個人嘅推介一定準過人地成幾十萬user嘅跑分record
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞