[求砌機List] 容許我用一個大開眼界多圖Post,去求一條打機砌機List....

313 回覆
6 Like 21 Dislike
第二個Best $750 Build
其實見到i5 7600K 已經都唔多想評論

我買得7600K.點解我唔買i7或者 Ryzen 5 1600?

7600k超頻上去都算.仲要配隻玄冰200T?超頻?

7600K如果要超得好.溫度需要低.散熱器負擔要好高

呢兩三代intel cpu就係咁悲哀

買隻好既散熱器去超頻7600K.筆數已經等同i7 7700.用電又低d.性能又高d.又唔洗用家去慢慢試超頻.再加上唔係個個都識

2x4GB都係痴線.真係貪佢個dual channel咩.我買單條 8GB好過啦.浪費ram槽

呢個價咩都未做到既時候.我唔明點解要配z270板.6000蚊機.連隻ssd都未有

SeaSonic S12II呢個方案.我起高登個時.都講過唔少隱疾.都係個句.呢個價.我一定係推neoeco ii

rx 480 8gb.唔錯呀.我都有推.可惜香港已經冇貨.外國仲有既話.買囉.冇問題

呀.原來隻hdd仲要re4.我家用機買隻Enterprise做乜
留名
第三個Best $1000 Build
Case
Zalman T2 Plus

Cooling
Intel Stock Cooler

CPU
Intel Core i5-7500

Graphics
Zotac GeForce GTX 1070 8GB Mini

Memory
Mushkin Blackline 16GB (2 x 8GB)

Motherboard
ASRock B250M Pro4

PSU
EVGA SuperNova G2 550W

Primary Storage
OCZ Trion 150 480GB

Secondary Storage

Other

機箱.我唔熟外國價錢.我唔去評論

買得1070.姐係會玩大作.而大作配i5姐係fail

我自己篇ryzen review.測試個時.都有用i5去做測試

bf1 同Gta 5都有好嚴重既Stuttering.我打得機.要成日卡住卡住咁玩邊有癮

呢個價.我配ryzen 5 1600好過買i5啦.再唔係就i7再配1060囉.唔同配法

7000幾蚊..係應有性能未有既同時.我唔會去考慮買隻高階火牛

幾十萬人既投資.都係用asrock.我唔明點解.香港咁多人去憎.雖然針對呢一點.我都起高登連登好清楚咁講左最少五次.

ssd.容量.我唔針對啦.用得著480GB就買囉.冇乜野.不過最好配返隻HDD啦.

1070我唔知外國多數咩價錢.但香港zotac 1070 mini只係同galax差幾十蚊.但係用料散熱完敗.我唔會考慮去買1070 zotac mini
其實後面d list我已經唔想講

上面位巴打都已經講左好多
Case

Cooling

CPU

Graphics
Zotac GeForce GTX 1070 8GB Mini

Memory
Mushkin Blackline 16GB (2 x 8GB)

Motherboard

PSU

Other

我自己篇ryzen review.測試個時.都有用i5去做測試

bf1 同Gta 5都有好嚴重既Stuttering.我打得機.要成日卡住卡住咁玩邊有癮

呢個價.我配ryzen 5 1600好過買i5啦.再唔係就i7再配1060囉.唔同配法

7000幾蚊..係應有性能未有既同時.我唔會去考慮買隻高階火牛

幾十萬人既投資.都係用asrock.我唔明點解.香港咁多人去憎.雖然針對呢一點.我都起高登連登好清楚咁講左最少五次.

ssd.容量.我唔針對啦.用得著480GB就買囉.冇乜野.不過最好配返隻HDD啦.

1070我唔知外國多數咩價錢.但香港zotac 1070 mini只係同galax差幾十蚊.但係用料散熱完敗.我唔會考慮去買1070 zotac mini

Galax用親張張都花畫面,請問有邊方面好過Zotac呢?

廢事比人話惡意攻擊,手上就有張花畫面既Galax GTX970
悠巴出現,本身就係想叫樓豬去悠巴個網睇唔好去T記個網
唔明點解死都要喺悠二到買
仲要話佢建議嘅係好
咁信佢應該一開始直接用佢個AMD list啦
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

悠二佢都係生意佬 有時執既parts都未必係最佳選擇 都會包含左商業考慮 如果識既當然唔會照執佢啲list啦 但雖然唔係最好 起碼無伏先 所以新手照執我覺得都無乜野 不過外國果啲真係同EPC一樣 有時見佢地執埋啲i5-k u list+貴ram 當然你話用來超頻玩當然無問題 但佢又標榜gaming list真係唔知做乜鳩...

而且好多parts香港都唔會入 外國網睇下review算啦 啲list就...

香港無嘅items咪外國買
家陣香港d代理西到咁
又貴人幾成
壞咗整結果都係ship去畀人整
仲要夾船期,隨時自己RMA 2星期搞掂快過佢等成個月船期

相對於香港D商家list
我更信外國TOM's上面定期由user投票嘅list
同由全球user部腦出嚟嘅bench record

不過香港人一向都用人唯親
所以都係算吧啦
good luck啦

下一部PC我諗都係去自己外國網執件ship返嚟砌
上次CPU同RAM加埋喺香港買要HKD4000
外國先HKD3300唔使
講緊貴近20%
尤其呢幾年香港咩Q都炒嘅情況

巴打又唔需要咁嬲
講真,求得砌機嘅人都應該唔係點識電腦
絕大多數都係用黎打機和直播,電腦砌到咁勁,但用黎玩lol都唔少啦
你比一個外國網出黎,已經唔好講樓主識唔識英文,面對未知嘅事物緊係安已不啦
講真,悠二最利害唔係咩,係關公無得輸。就算唔係悠二到買機,佢都會解答你問題,不論係砌機同硬件問題。而且悠二推介嘅野唔一定係最好,有咁多巴絲打跟佢起碼唔係大伏先,佢嘅關公形象好到咁,緊係用佢既選擇黎作比較

我原本都係咩都唔識,借fd呢個ac上黎求list
之後比人推介悠二list,再睇到一個巴打講用咁多砌機點解自己唔了解自己用緊咩
呢句真係發人深省,但可惜網上嘅新手入門教學真心唔多,我都好多睇唔明
我都想多啲好似巴打嘅人出黎講多點,唔好咁勞氣

我無針對悠二
我係針對成個香港硬件界
香港0關稅都可以賣得貴過人地嘅連稅
服務唔好過人

我呢10年幫人砌機幾十次
年年見佢係咁加
新產品就炒得越嚟越貴同耐降價,人地外國降咗十世,香港仲係企硬唔減
產品又少

last一次砌機幫同事砌完機
之後因為公事出trip, 果陣每個月返嚟幾日
結果?
同事話部電腦無耐blue screen死咗(個幾月)
搵另一個識電腦嘅fd嚟睇,死ram
拎ram去代理搞咗成個月試完又試先畀返佢,裝返就到display card死
再拎去另一間代理整,又係等足一個月先拎返
最後先發現個兇手係asrock MB
電壓異常係咁整死其他硬件
個同事嬲得濟成套機送去堆田
之後佢搵佢個fd喺外國訂齊料再砌另一套
用到家陣

我講咗d咩?
自己領悟

我一向睇數據做人,data base越大越公平
睇電影嘅影評我都係上IMDB睇大眾評論而唔會淨睇高登/連登仔嘅評論
係要屈我針對悠二你一個人
呢個隨你
反正我唔打算喺香港買料砌機
最多買下 d HDD儲AV
我PS4 用嘅SSD全部外國訂返嚟
有事RMA都係 2個星期拎得返
好過買得貴來畀代理玩

當你地笑緊外國人d list雞
我都笑緊你地喺香港畀多人幾成錢,做唔到人地咁好嘅value&bench balance

畀多咗錢去請人幫你RMA

兩者有咩衝突 就算外國買野真係平過香港好多 都唔代表佢啲LIST唔雞
再者 我都RMA過好多野 RAM SSD 火牛呢啲係即換唔使講 DISPLAY CARD INNO3D同MSI(漢4)都係3日拎得返 Z77老母板MSI漢4都係4日拎得返 我拎返果陣你件PARTS分分鐘都未到外國代理...
Case

Cooling

CPU

Graphics

Memory

Motherboard

PSU

Other

廢事比人話惡意攻擊,手上就有張花畫面既Galax GTX970

根本N記GPU本身就易花畫面
其實你地點評價 Terminal個條 $17000 打機List?

http://www.terminalhk.com/pcSystem/customize/578fb1a5bc564ef81454df9f

呢條list唔夠力開盡min 60fps, 你自己要求太高, 呢條list唔夠力

你想出ryzen咪買, 你識超就1700, 唔識就1800x
底板可以上asrock taichi或者asus c6h
gpu出兩張, msi平
ram可以出3200c14 hof, 8g*2用住先, 唔好買16g單條; gskill trident z rgb都得
火牛轉1000w rmx
其餘ssd hdd機箱你睇自己需要, pm01散熱好
風冷雙塔兼容性麻麻特別係用hof ram, 可以上h110

留錢買mon呀, mon好重要

pm01呢啲垃圾都推

我身邊有兩個人都用緊galax 970 exoc black edition.長期超頻.直到換卡都未有問題

不過好老實講一句.真係自己唔岩用咪唔好用囉

電子野就係講手神架啦

我推既neoeco ii .都有巴打去話一買返去就著唔到.咁我都唔覺得neoeco ii係有問題

對於我地一般消費者.我地都只係可以講話針對個散熱器同PCB用料去作評
Case

Cooling

CPU

Graphics

Memory

Motherboard

PSU

Other

又唔見我用第二個牌子張張花畫面
香港乜柒都冇
想買g skill amd 認証
3200 ram 都冇

其實....香港代理係有入的

不過價錢貴.冇乜店鋪去入.我諗大鋪應該有既
屌你又黎一個壞全部全系列永遠有問題logic
當G4 v10 係咁燒老母板,永遠只有講到lg就一定燒老母板
前兩日有個巴打同我講.giga底板佢壞過四張

咁姐係gigabyte又係唔用得?

如果自己真係咁唔好彩.咪唔好用個個牌子...
pm01呢啲垃圾都推

認真.想學野.可唔可以講下邊方面垃圾

不過佢既水冷支援性的確係低d

雖則隻箱佢主打係風冷
Case

Cooling

CPU

Graphics

Memory

Motherboard

PSU

Other

又唔見我用第二個牌子張張花畫面

咁又係,之前Galax asus都係一年花畫面,轉咗inno3d直頭著火
再之後giga,十日就認都認唔撚到
A卡我是但買張俾人屌cut料嘅HIS,6年7年都未壞
好彩我同親人砌機都例牌講句
拿,電子野撞手神,我出條唔伏既list俾你唔代表唔會壞,話唔定幾日就壞
咁又係,之前Galax asus都係一年花畫面,轉咗inno3d直頭著火
再之後giga,十日就認都認唔撚到
A卡我是但買張俾人屌cut料嘅HIS,6年7年都未壞

唔係話偏幫行貨 老老豆豆 我自己頭上戴緊既HD700都係美水來 連運先3500 港行賣5000中 不過耳機代理還耳機代理一回事 起碼除左altech之外 我喺香港都未遇過閪代理 / 未遇過人地口中閪代理既閪處 價錢差太遠我自己都會去外國買既
唔明點解死都要喺悠二到買
仲要話佢建議嘅係好
咁信佢應該一開始直接用佢個AMD list啦
又要問人
算啦
我都教嘅都教咗
要講嘅都講晒
樓主執生啦

悠二佢都係生意佬 有時執既parts都未必係最佳選擇 都會包含左商業考慮 如果識既當然唔會照執佢啲list啦 但雖然唔係最好 起碼無伏先 所以新手照執我覺得都無乜野 不過外國果啲真係同EPC一樣 有時見佢地執埋啲i5-k u list+貴ram 當然你話用來超頻玩當然無問題 但佢又標榜gaming list真係唔知做乜鳩...

而且好多parts香港都唔會入 外國網睇下review算啦 啲list就...

香港無嘅items咪外國買
家陣香港d代理西到咁
又貴人幾成
壞咗整結果都係ship去畀人整
仲要夾船期,隨時自己RMA 2星期搞掂快過佢等成個月船期

相對於香港D商家list
我更信外國TOM's上面定期由user投票嘅list
同由全球user部腦出嚟嘅bench record

不過香港人一向都用人唯親
所以都係算吧啦
good luck啦

下一部PC我諗都係去自己外國網執件ship返嚟砌
上次CPU同RAM加埋喺香港買要HKD4000
外國先HKD3300唔使
講緊貴近20%
尤其呢幾年香港咩Q都炒嘅情況

巴打又唔需要咁嬲
講真,求得砌機嘅人都應該唔係點識電腦
絕大多數都係用黎打機和直播,電腦砌到咁勁,但用黎玩lol都唔少啦
你比一個外國網出黎,已經唔好講樓主識唔識英文,面對未知嘅事物緊係安已不啦
講真,悠二最利害唔係咩,係關公無得輸。就算唔係悠二到買機,佢都會解答你問題,不論係砌機同硬件問題。而且悠二推介嘅野唔一定係最好,有咁多巴絲打跟佢起碼唔係大伏先,佢嘅關公形象好到咁,緊係用佢既選擇黎作比較

我原本都係咩都唔識,借fd呢個ac上黎求list
之後比人推介悠二list,再睇到一個巴打講用咁多砌機點解自己唔了解自己用緊咩
呢句真係發人深省,但可惜網上嘅新手入門教學真心唔多,我都好多睇唔明
我都想多啲好似巴打嘅人出黎講多點,唔好咁勞氣

我無針對悠二
我係針對成個香港硬件界
香港0關稅都可以賣得貴過人地嘅連稅
服務唔好過人

我呢10年幫人砌機幾十次
年年見佢係咁加
新產品就炒得越嚟越貴同耐降價,人地外國降咗十世,香港仲係企硬唔減
產品又少

last一次砌機幫同事砌完機
之後因為公事出trip, 果陣每個月返嚟幾日
結果?
同事話部電腦無耐blue screen死咗(個幾月)
搵另一個識電腦嘅fd嚟睇,死ram
拎ram去代理搞咗成個月試完又試先畀返佢,裝返就到display card死
再拎去另一間代理整,又係等足一個月先拎返
最後先發現個兇手係asrock MB
電壓異常係咁整死其他硬件
個同事嬲得濟成套機送去堆田
之後佢搵佢個fd喺外國訂齊料再砌另一套
用到家陣

我講咗d咩?
自己領悟

我一向睇數據做人,data base越大越公平
睇電影嘅影評我都係上IMDB睇大眾評論而唔會淨睇高登/連登仔嘅評論
係要屈我針對悠二你一個人
呢個隨你
反正我唔打算喺香港買料砌機
最多買下 d HDD儲AV
我PS4 用嘅SSD全部外國訂返嚟
有事RMA都係 2個星期拎得返
好過買得貴來畀代理玩

當你地笑緊外國人d list雞
我都笑緊你地喺香港畀多人幾成錢,做唔到人地咁好嘅value&bench balance
畀多咗錢去請人幫你RMA

悠二服務唔好?
悠二全部list都係asrock?
rma個時間同運費值唔值慳咗既錢?
我知有啲係平好多,但手神呢樣野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞