LIHKG 箍牙集中討論區 32

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
用緊電動牙刷
之前係uk amazon, 順便買左一款專係for braces的刷頭

拎左去問醫生 佢話都可以用
而家用緊 感覺都OK
唔記得食咖喱會染色 而家變左熒光黄
一分錢一分貨
我見林醫師出左條片講用灰色/銀色橡根會冇咁易染色
有冇人試過
冇用 我就係用灰色(應該)
我有個月去義教日日食咖哩
牙醫幫我揀左天藍
原先揀深藍但牙醫話太幼易斷,天藍厚d
成個月不停食都無變
姐係你墊高門牙d野仲喺度 但依家大牙開始掂到拿?
好期待呢日 好想食野
係呀,啲牙都郁得比我想要中快,基本上箍咗一個月已經掂到啦啲大牙,而家第二個月就連門牙都掂得返
你上咗箍幾耐呀?我岩岩上箍加墊高晒啲牙個時真心灰,完全食唔到野又掂唔到啲牙不停咬空
我之前去洗牙同個洗牙姑娘傾計
問佢買邊款好
佢話其實幾百蚊同千幾蚊果D個mechanism係差唔多
咁我自己都做功課比較過
貴 : 多D extra functions, e.g. mode多D, 可以connect app, 提醒你係時候刷其他位, 或者個travelling case可以USB叉電
咁我個人覺得唔需要買咁貴
加上同意姑娘果句: 寧願你拎D錢勤D換刷頭 or 每半年洗牙 .etc

最後買左呢款:

計埋運費平過香港$240
ps. 萬寧同屈臣氏大約賣$599

今次prime day係jp amazon買左包替換用的刷頭

佢話係適用oral-b牙刷
講多少少
其實我都有問過醫生意見, 買oral-b定philips好
因為我見佢地最大的分別係
oral-b : 圓形刷頭
philips : 長型刷頭
醫生話其實都無咩所謂 最主要係要勤力刷+刷得乾淨
但如果一定要揀 咁oral-b個刷頭相對細D 可以伸得入D方便清潔
我另外再上網search過 其實兩個牌子都有人用~

所以結論: 大家自己衡量價錢+個人需要+習慣

對唔住好似有點off-topic左去討論牙刷
想問有冇巴絲可以介紹3萬幾包晒 又好嘅箍牙醫生 尋日問左荃灣專科要$4皮 咩都唔包,智慧齒岩岩報左$7200,加埋剝5隻牙都接近5皮有冇邊間剝智慧齒 ok嘅又唔好太貴嘅介紹? 公司集團個間 $2500開刀剝,依家心大心細
箍緊邊個醫生?
有冇係mk 鄧到箍既朋友? 想問佢d釘係咪好易甩😭定係我問題? 我已經甩左4次 每次都好驚整唔見
點解唔即刻搵佢整番?
過幾個站葵芳都有幾個醫生3萬幾全包
但d人又話手勢同售後服務馬馬 所以都有少少擔心,師兄你箍開邊個?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞