LIHKG 箍牙集中討論區 32

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
我打橫生,試過唔理,遲早都係發炎
就嚟上箍,有冇啲咩要準備/買定?
我買咗個沖牙機啲嘢食成日卡住喺個牙箍到 用沖牙機沖返出嚟好方便
水牙線真係幾好
成日食橡根落肚
我都有諗緊買唔買 你用緊邊隻?
我棚牙唔齊同有少少倒及係咪要去專科先得
好糾結 自己喺牙科診所做緊
以前17歲喺專科箍過
宜家又哨返出嚟
好想再箍 想做隱適美
但又怕隱適美處理唔到哨牙

又未得閒揾醫生 屌
好似叫SOOCAS喺hkxxmall買 見佢平平地試住先
我想問下剝完牙幾時可以上箍?上面要剝倆隻
而且隱適美好啲定係傳統鋼箍好啲!(自己缺恆齒所以乳齒甩完有個窿,要種倆隻牙齒,要留位種
視乎牙齒狀況係點同埋你喜好
因為始終隱適美同傳統鋼箍擅長嘅嘢都唔同
正常你牙醫會開方案比你 同你分析埋
你係未同牙醫做consultation定點
今日洗牙順便consult左,醫生話我嘅情況倆樣都可以,純粹睇自己想要咩
始終無咩經驗,想睇下咁多位有無意見卑到我
PS有啲想慳錢,想箍傳統
如果要剝牙就應該係傳統夠力啲,比較平同通常快啲,但柒同刮嘴
隱適美就靚好多
不過就貴,有可能箍得比較耐(呢個要問返你個醫生),亦好講自律,好似一日要戴20-22hrs
其實係睇你想要啲咩,我好羨慕你有得揀
或者你都講吓自己有咩問題,睇下其他巴絲有咩意見
Consult過蘇麗英
係樂富
巴打分開兩次剝?搵邊個醫生
絲打邊到剝
絲打邊到剝
我自己係天生下面排牙無恆齒,哩排無左隻乳齒有個窿,怕會影響下面排牙移位,所以先箍。有無人情況同我一樣
宜家係一定要箍,但係要剝上面倆隻牙先,就係唸緊隱適美好啲定係鋼好啲,而且剝完幾耐先可以上箍
試過 過幾日就無野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞