LIHKG 箍牙集中討論區 32

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
有冇人試過覆診無耐
牙釘唔岩位彈鬆左(仍然留係鐵線上)
於是要等多一個月後覆診先修正番
你地既牙醫會唔會係箍牙過程中叫你簽d免責聲明?
e.g. 兇你話箍牙成效視乎個人習慣/剝牙存在一定既風險乜乜乜
應該開頭就簽
專科就一定要簽,普通科唔知。我就上箍前就要簽咗先,又唔可以話係凶你嘅,咁箍牙本身真係有風險,然後有啲人真係唔刷牙生活習慣好差,最後搞到排牙爛晒又蛀晒唔通又要牙醫負責任咩
個retainer太厚
朝早戴完全合唔埋口

我箍完兩個月已經自己轉左夜晚戴
So far又冇咩出事
我去consult嗰個醫生講到又話啲牙會壞死 會有黑三角
話法令紋會重咗
我知佢係戴頭盔嘅 但個頭盔都幾得人驚
你上傳統箍?
我上傳統陶瓷
追完post睇落主要傳統箍上/較完會痛啲
之前冇考慮過damon 自鎖?
冇啊,之前都係諗隱適美/傳統。不過醫生睇完話傳統會夠力同快過隱適美完成,咁我就揀左傳統。 so far 只係牙掂牙要就住,而家過左幾日個感覺冇再咁敏感好少少,同埋好彩冇刮肉,覺得飲多d水,個口保持濕潤就唔會乾左咁痴住個箍
有呀 都無辦法 唯有等
好正常
第一日上箍 = 你d牙既位置最差 = 你d牙受力最大

戴口罩都會焗啦
戴箍痛係正常
唔痛姐係個箍冇用啦
補充番,除左牙掂牙會痛外,其實個箍就冇令我痛嘅,不過上箍後食野好似食左成個光年咁
加油 都係痛一陣
都係,我都自我安慰係個箍做到野
食野痛姐係隻牙受力移緊位,亦係最脆弱既
但隻隻牙受力位置都唔同
憑你自己感覺摸索
總有d牙冇咁痛
你咪揀d唔痛既位置趙食物囉
請問大家戴緊固定器 會唔會走去剝智慧齒? 會唔會有影響
有冇ching 係專科隱式美?
應該話有冇人骨哨係cool隱式美?
Bosum絲你知唔知幾時先唔洗墊高排牙
我食野真係咬到放棄人生
啱啱開始箍咗一個月
左面智慧齒啲牙肉(上下顎)都好似發炎咁
痛到條頸啲淋巴好似有少少痛
有冇人試過
我諗要到咬合調整好晒先拆得,我一上箍就墊高咗排牙,個時大牙門牙都完全掂唔到大家,食嘢=生吞,之啲牙慢慢郁下郁下,而家咬合好咗大牙又掂得返就食嘢啃骨食海鮮雞翼都冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞