鍾延耀冇話你聽 整體民主派支持者 反對委任佔最多

271 回覆
204 Like 7 Dislike
無問題
留同走都係一樣比人屌
無咩分別
再做囉,做到過半,驚呀?
0:0唔係加時或12碼?直接計角球無撚野呀?
2日時間
但有心做都做到
呢樣我同意你
無所謂,做到下個月都無所謂
任多就無問題,離多就真係總辭,唔敢就係搬龍門
借個位嚟幫推
推唔郁

其實點解唔日日開記者會狙擊停止立法會選舉?
https://lih.kg/2212960
下個月已經接受左委任
所以無咩分別

但呢d已經唔重要
佢地已經決定左
你有冇諗過,你以為根本性嘅嘢,都只係一部份人咁諗

最簡單既嘢偏偏最少人做
我只係講客觀說話,但我立場唔係支持接受委任;其實如今田地,抗爭陣營所有人唔應該同港共企得太埋,甚至受其制爪,因為任何嘅抱有協商成份嘅行為,只會由道德及現實層面縮窄抗爭者嘅立場。

試舉簡例,抗爭陣營要證明港共統治之不公義性,但自稱站於抗爭一方嘅代議士就不斷以「有條件」為由去接受港共嘅議案或政策;民生政案不應否決?先唔好講政策本身會不會如派錢俾商人及政團相關公司機構等有利益輸送,更多嘅係必然會間接幫助港共爭取民意消除民怨,係必然。

更唔好講各種惡法,過去都多次被「有條件」地被泛民妥協,之後就同大家講估唔到港共會咁利用之憂。

其實真正客觀去睇,抗爭陣營唔係想「泛民議員不接受委任」,真正情況係「過半嘅抗爭陣營都想泛民大部分消失於議會」,唔係因為佢哋支持港共,而係對泛民過去數十年計嘅所作所為感到失望、厭惡甚至憎恨

所以泛民依賴抗共民意進入議會之路,其實已經終結,我唔知佢哋點考慮,但人心善惡各半,如果由黑暗面去考慮,泛民要係一年後保有「泛民整體及旗下機構」,佢哋只有靠港共幫助之下將所有真正民意所希望嘅代議士踢出選擇。

不然泛民是否接受是次委任,佢哋都只會面對一步步萎縮及淘汰嘅命運;泛民步向滅黨或親共唔係因為我去批評而至,而係佢哋將政黨存續放在首位時,一切理念都變得對他們毫無價值,而且眾人雪亮嘅眼睛睇得一清二楚,今日重有人夠膽同大家講黃碧雲之流充滿信念支持抗爭?

泛民不反省亦不改過,更以接受港共安排獲取虛假嘅議席,所以唔好講佢哋走咗可以做乜,國際上本土內多有無議員身份亦能推動同影響抗爭之同路人,但今日依群泛民已經自絕依一條前路。

佢哋想要委任想要議席出於「黨」嘅需要,不論係民主黨或係共產黨嘅安排,冇「黨」冇民主?冇「黨」冇抗爭?冇「黨」冇希望?

NONONO,作為傘運至今嘅人,我想講香港的確因為中共先搞到人唔似人,馬唔似馬,但一代泛民將議席視為最高原則,再誤導群眾以不傷敵人嘅掙扎代替抗爭,更於長達數年間打壓香港更需要嘅新生代。

依一代泛民,功過評量,是罪人還是偉人?作為曾經被泛民打壓及傷害嘅一員,就算如何大局為重,我都不宣告泛民主派當中嘅民主二字已死,民意只為佢哋生存嘅食糧。

我現在只希望大家絕望中還對光明有所追求,大家,十一見。
之前仲叫人捐月錢支持佢地
以後捐條毛!
鍾延耀被泛民拉埋落水一鋪清袋
咁分唔分到應唔應該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞