29歲仔公務員 為咗份政府工唔肯跟條女一齊移民去英國

446 回覆
117 Like 1250 Dislike
有個廢柴英文都唔識講隻既助理局長何啟明都搵緊近200K@m

香港已死!!!
1年左右到時唔排除落閘
英國落閘or支國落閘是但一樣...
我認同身份認同同唔融入local係兩件事,但係身份認同有preference,會有先後而且好明顯,當你移民之後,你個preference就唔會係優先香港人,你冇可能身為一個英國公民,但係香港人呢個身份認同優先英國人,除非你唔當自己係英國人,不過如果你當自己係英國人,你移民英國做乜?你而家係移民,唔係走難。
同埋點解教後代廣東話、香港發生過咩事唔可以喺香港做?點解要移民?
咁醒搵到10萬..就唔會咁on9冇主見喊住出黎問人意見啦
On9 唔走實後悔
男方無家人無顧慮
痴女家唔洗受閒言閒語
比女方飛左變成流落異鄉

走係咪真係想像噤簡單?
樓主. I tell you what. You are not a real man. You know the right choice if you love her.
兩樣嘢冇矛盾,嚟自香港嘅移民都係一種身份認同 去咗第二度唔代表唔可以保有自己文化

有啲嘢喺自由國度係易做啲 大聲啲 依家已經好多所謂黃既都講少咗
新疆人想喺返新疆保留自己文化 有冇可能?
猶太人喺納粹主義下保留自己文化 有冇可能?
情況只會越嚟越差 文字獄會越嚟越多 香港唔知光唔光復到 就算光復到都唔會係呢廿年內嘅事 到咗嗰陣就算光復到但所有文化都俾共匪清洗晒都係冇用
食多3年鬼妹 拎住bc係香港放題食港女
咁咪叫你女友黎你到住

咁大個人仲成個小朋友咁
你大鑊了
其實唔撚明
點解反而而家唔走係會比人屌
走既反而就係值得尊重

仲有黃肯留低唔係更值得尊重咩
定一班冷氣軍師free rider想走又驚比佢屌
我覺得一係你太樂觀
一係你可以做到唔自設紅線 無論佢做咩都影響唔到你 而且你喺香港俾人政治拘捕可以有好大迴響
但係絕大部份人都唔係咁 如果每個人都記得自己係香港人記得自己文化 與其留喺香港自己set條紅線愈褪愈後 不如保命
好簡單
有光環嘅地方連衛兵就會出現
值唔值得尊重就按當日心情決定
放手啦咪擔誤女仔既將來
係逃避敵人 敵人係共產黨
如果你覺得靠自己抗爭就可以光復到 只能講太天真了
共產黨一日仲喺度香港都唔會光復到
你上下問佢佢走咗未
正苦班友係最冇技能果班
你覺得打扮正苦工有能力走未免太睇得起班人
兩邊都尊重
前題係要記得香港發生過咩事
走左去返工姐
Viet仔好撚柒惡
佢地斬人斬撚到人地跳河避走先會收手
果陣啲Racist joke係叫佢地唔好叫啲cousins殺我
這裡是連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞