29歲仔公務員 為咗份政府工唔肯跟條女一齊移民去英國

446 回覆
117 Like 1250 Dislike
緊係要工啦
俾我都會揀高薪厚職 儲夠錢先移民 女朋友等唔到咪分手

你講得好岩 出post個條友唔係普通打工仔
唔可以用一般角度評論
做得公務員都冇技能冇上進心
如果衰左要番香港做野都唔知搵唔搵到份20k既工
係呢種All or Nothing既情況唔走係好正常
On9 咩年代⋯ 一個25 一個29 仲要跟屋企人?
係有好多嘢唔喺香港都做到同應該做 而唔係移咗民先做到
例如教後代廣東話、香港發生過咩事

身份認同同唔融入local係兩件事
建國70年都仲未打 好悶
走既人笑唔走既人係走狗
唔走既人又番笑走既人係懦夫

兩班人有咩分別?
連衞兵打飛機好簡單
一句句子已經可以令佢地射左
成個post好多葡萄撚
「公務員係垃圾先做」
「做得公務員都無上進心」
而事實上每年個個政府post都爆申請
淨係連登最睇唔起嘅ACO都討論咗唔知幾多版

笑人地真係唔緊要
前提係你要有返咁上下實力先
係度吹奏移民幾好幾好叫人走自己唔走
由其係打份萬零蚊牛工,住公屋,有咩福利有咩津貼就永無執輸,稅又唔洗點交,但又不停屌鳩政府點點點果班,問下自己為個社會做過乜先
其他人上唔上進關自己咩事先
與其笑人無技能無上進心
不如講下自己有咩技能點上進法
想睇下連登仔又幾多奇才
佢地成日FF 美國會出軍香港,全球國家都會制裁哂所有公務員,唔俾佢地移民
舊登就多叻嘅人
兒登太多MK仔MK妹
人都未識做就去教人做人
我有剷車牌
政府工穩定係源自香港穩定, 各國係度搵錢
而家美國佬當你香港係中國一個城市, 呢個優勢仲可以維持幾耐
到時都係穩定呀, 不過人工可能同中國公務員睇齊咁囉
屌呢個好笑
成班好撚歡樂咁手舞足蹈咁大叫屌我老母
btw我到時過類似經歷但就唔係挑釁性既
佢地之後同我講屌你
講咗屌奶
去洗下條底褲啦
我都想睇下私人工死先定政府工死先
黃還黃
唔好黃撚到無腦先得架
受夠果種少少野打晒飛機果班連登仔
Trump求其鳩up一句野就打晒飛機,又sir this way
唔係咁計
白人國家係
白> 黑 > 黃

同埋人地笑你係因為佢地知你地啲黃皮膚根本冇民族性,死咁1-2件根本wfc亦唔會出現BLM呢類既野
垃圾,為份狗工...
條友FF得太多
勿認真
個人經驗 asian 都有幾類,vietnamese 果啲好惡冇人敢玩佢地,最多被人欺負就係 Chinese (但唔包括福建仔,佢地好團結)
FF唔緊要呀
一陣佢地被裁員又屌點解政府唔炒人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞