29歲仔公務員 為咗份政府工唔肯跟條女一齊移民去英國

446 回覆
117 Like 1250 Dislike
極度同意

我就真係小學時老豆恐共係96時舉家離鄉別井走左

最後移民失敗97後回流香港 (即係未有PR 就返左黎)

而家輪到我呢代, 但我唔想再過返去

去過果邊住過幾年既人就會知, 唔係你所想既外國月亮特別圓, 尤其你係過去住, 唔係過去玩或者讀書, 咪撚睇咁多CCTVB旅遊節目以為果邊個個見到新移民就會舉旗歡迎你, 你英文差d 都會俾人白鴿眼
笑死
D 人真係講到話撚知你坐大飛走定係去到果邊食樹皮,總之你一定要走,唔走就係共狗
香港地政府工要玩肥雞餐個陣,出面好多私人工係食緊屎

移民你上連登會睇到個個都巨大化個好處
壞處就講得少

將心比己,一般外國本土會點睇新移民
而家全球右翼思潮同排外又開始返,分分鐘同香港人睇大陸新移民一樣,做低層話你黎做爛市,高級專業就話搶飯碗或者話搶高/炒高樓價
包容你可能比人話左膠

未計你d工作經驗要劈掉重練

加上個hihi肺炎全球經濟食緊屎,到大家適應當地生活同經濟收入穩定唔知要幾耐

btw89,97有堆移左民又回流返/唔返香港嘅人我覺得佢地嘅經驗可以分享
大把有 BNO 的連登仔又唔走,笑鳩人地做公務員
想知亞洲人去到果邊會唔會比人歧視?
去到食洋腸啦
唔會, 會錫哂你, 含你春袋
唔好講到香港人處境和維人一樣啦,維人就算不問政治都會俾人搞,香港人就港豬日日睇TVB基本上唔會有人理你
多謝Ching
Block左隻PR狗先
睇地區,Vancouver 果D大城市會好D
通常要去到第二代移民就歧視少好多,當你試過夜晚壞車打電話,鬼佬一聽到你有 asian accent 就 hea 鳩你果種無助就知
我9Up完咪講返正確既澳洲史你聽囉做乜姐
真係黑人問號又skip曬我所講既野

你屌人係逃兵後代,唔係100%香港人
我咪同你講,澳洲當時所謂既白鬼都係英國convicts輸入咋,你要玩原居民論,正確啲去講啲黑人呀寶先係100%澳洲原居民只不過係佢地自己唔撚生性不求上進

我所講既係心態問題
你可以用法律去大我
人地有制憲,所以佢地啲後代可以大大聲講自己澳洲人
咁香港係俾共狗騎劫喎,咁啲後生咪出嚟表態囉
又俾你屈講埋啲咩濕9原居民論jm9
89,97移左民又返來果D好多本身都係有學歷香港做中高層,但去到外國後心態上接受唔到要由頭開始俾人指指點點,反而好多做燒味酒樓果D本身挨慣,去到外國適應到
你有車會好啲
應該避到50% Racist野

果陣係澳洲我試過
1. 係Supermarket俾人屌fucking Asian
2. 係街俾人屌fucking Asians
3. 係學校俾人屌fucking Asians(大學就冇)
4. 個frd係街俾路過揸車既鬼仔dum蛋
5. 做PT俾醉鬼係store度搶野,俾鬼仔屌Fucking Asians
如果份工咁撚好
你應該一早買咗樓叫條女搬入嚟
果陣過去讀中二

上體育堂, 係更衣室俾個nigger 走埋黎同我講, Hey you Jacky Chan, you Little China Man, teach me how to say "Fuck you" in Chinese

我跟住知佢想點, 我同佢講: 屌我老母

跟住佢同其他鬼仔就圍住我叫: Diu ngo lo mo, you've got a tiny dick, China Man! Hahahaha... Diu ngo lo mo!

我果陣唔係去唐人聚居果d 地方住, 所以華人唔多, 全校識講國語既得幾個...
難得係連登搵到正常人 忍唔住正評
上面啲人講到條女嫁硬佢咁
其他國家唔係無 offer 咁高人工,而係要更專業先得,例如 master 再加啲 cert (唔係香港個啲濕𨳊 cert)
屌連班黑鬼都歧視我地
睇外形亞洲人點都唔差得過黑鬼架,白人就話姐
潮文?
香港政府人工全球來講都算偏高,福利仲好過英國政府工,最正就係有加拿大 passport 果班人,香港搵錢,加拿大退休
政府咩位先? 主任?定普通aco?
主任就留係香港啦一定
aco 就走啦
Long d結婚?
亞洲人好多都搵到錢,但社會地位一直都係低/俾人笑,好多 on9 stereotype
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞