29歲仔公務員 為咗份政府工唔肯跟條女一齊移民去英國

446 回覆
117 Like 1250 Dislike
咁一開頭做點知會咁
🤘
我冇話走有問題,你講上一代嘅問題,冇錯,上一代就係唔當香港係自己屋企,上一代就係當香港係中轉站,賺到錢就移民做英國人美國人,賺唔到錢就做中國人,咁係上一代嘅事,但係而家我哋行出嚟,就係因為香港係我哋屋企,有人搞鳩我屋企,我就以香港人呢個身份去反抗,如果你有曾經抗爭過,但係你而家又話要走,我真係唔知你為乜而抗爭,你講得出為自己後代而走,點解唔可以為後代而抗爭?講到尾你離開香港就係因為你唔當香港係自己屋企,唔好唔承認呢樣嘢,除非你唔走就要坐五六七年甚至死,咁就真係為安全而走。
ia有幾叻
係你朋友唔識見工姐
條友做工程考緊政府位認得條友

笑死人
當初出嚟遊行示威我諗好多人都係覺得政府會受到壓力, 佢老味依家去到同國際恐怖分子級數制裁都仲係夾硬嚟.... 好似個12歲妹妹咁, 同媽媽呀哥出去買水彩要俾黑警飛撲, 個女可能一世見到黑警都有PTSD, 你係老豆你會點做?
咁你班連登仔一味識酸識葡萄諗唔到第二句丫嘛
叫人辭工就叻, 唔見你夠膽唔交稅同埋叫身邊人唔交稅?

靠把口就叻, 呢個post 都唔知有無1/3 人真係食過tg 啦
帽埋仲爽
公務員好多黃?表面黃定底褲黃,講到要放低份工同錢咪一樣跪
公務員exp 無乜用唔係共識嚟咩, 除非你出嚟做返public policy consultant 之類
總之佢而家想跳船跳唔到
唯有麻醉自己唔再諗
公平啲講,我相信香港大多數人都係講到份工/錢都係跪
我作為老豆會令到香港光復,你帶走個女唔會solve到PTSD,你令到香港黑警唔再黑先solve到,我講咗啲乜你自己理解,講到尾你會走就係逃避問題,而家香港有問題就走,英國有問題嘅話你係唔係又走?
為咗條女犧牲自己事業過去洗碗?有錢大把女啦大佬 你話老婆就話啫
連登好多小朋友對公務員有bias,以為所有公務員都係狗🤦‍♂️🤦‍♂️
講起集中營
首先要明白個地理問題

佢地係果度起有幾個原因
1: 維人當初勇武到用炸彈
2: 地理位置:美國佬唔會理,金融角度:冇理用價值
3. 果度係所謂「外族」,嚴格嚟講係唔係中國人,佢地大條道理交代到話我地冇殺自己人

香港對佢地嚟講仲有利用價值
好多妖股等緊上市
而且依家幾個風眼有一個就係香港
That’s why有好多黃人都唔走坐就係咁解
如果自己都覺得冇希望就真係冇希望
又唔係叫裙腳嘅 係佢廢冇競爭力冇技能
所以唯有做政府工先有上位機會 出唔返私人市場
on9 post
你咪撚戇鳩啦香港唔會起集中營? 大嶼山嗰邊起到好撚宏偉啦
唔好阻撚住人哋食洋腸啦人哋大好前途邊會你你呢個政府仔
你呢句已經好有問題啦
80-90後好多係你口中逃兵後代
佢地好多都係香港出生,根本就係100%香港人
澳洲有90%都係你口中逃犯後代
咁人地係咪唔洗立國唔洗當自己係澳洲人,俾返個島當地aboriginal?
唔好下下原居民論啦,聽落係有啲無知
香港穩定揾6皮一個月
去到英國分分鐘工都冇

可能依度好多有錢人,唔洗打工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞