有冇人覺得FF7 Remake 麻麻地?

263 回覆
46 Like 232 Dislike
收 ff7 250O
佢所謂連技/換武器係華麗, 但實際打落真係無乜分別
個合作技咪姐係招普通技能, 我最嬲就係個召喚獸, 隨機召喚wtf?
雖然係型係華麗, d戰鬥場面又浩大, 大部分野都係好睇, 但無咩技術配搭
都仲未講臨死仲有無敵時間食藥lol
7個即時轉角色, 係真係做到用唔角色合作去屈怪,
你幾個角色用岩方法互換, 係真係可以屈到隻怪
有得打硬直, 有得打弱點/屬性相剋, 氣絕又可以打大個%
ATB配合晒全個系統, 技能/魔法/道具/召喚獸, 用係邊自己分配
7係無一般動作驚咁流暢, 但你真係係動作驚玩到rpg味出黎
15個戰鬥呢到都有講:
https://www.youtube.com/watch?v=v8lvAq_yp_w
隻remake係原版既序章黎
Aerith緊係未死啦
分化狗
FF7r最偉大既地方, 係佢問緊全世界: "邊個話remake個故事一定要跟原著?"

有睇eva新劇場版的話, 就會feel到其實7r係跟緊同一個套路走: 第一集都係跟原著但你已經feel到個走向會唔同

而家就等7r2佢會出成點, 好似樓上講, 玩得if路線的話, 希望佢7r2玩得再大D
你就分化,我純粹表達自己睇法,接受唔到唔好上網啦
真心膠
你講果d咩打弱點 屬性相克 轉角

唔好話15 好多驚都有架啦 咁都吹奏

至於有冇RPG 味 就真係 見仁人見智

另外放一條網上評論片 冇意思

實有人話好 有人話唔好

另外你話連技得華麗 冇咩分別 冇技術

我覺得係 你鳩玩/唔識玩

唔信你睇下 你鳩咁 同人地有意識打既分別

FF7R真係做唔到呢d爽快多變既戰鬥

https://youtu.be/q55jaCRWzaA
呢type係純action類 ,比較似DMC
FF7R嗰隻係想有多啲啲action嘅同時保留翻個回合制節奏 所以會有少少搞到不倫不類咁
成條片咪就係閃黎閃去咁打,
間唔時parry下,條bar夠就3招技揀一招出囉
你覺得多變就多變啦
唔講以為你講dmc咁combo tim
就係7傳統ff基本既元素佢都好好保留到
我自問無係任何arpg到見到有咁多野
包括nier,ff15,ff7cc,kh,tales,mana
嗰啲閃黎閃去嗰啲我會叫佢做多餘動作

做咩撚嘢啫 閃黎閃有輸出咩

閃黎閃去就係爽快啦咩

7RE 無多餘嘅動作咁先係爽快 (前提你要識玩)
不過就咁睇7r2都係過場 7r3先係真結局 玩大啲可能有7r4先完到
咁你都可以話閃黎閃去冇特別 認真咩

咁同唔明相對論 話愛因斯坦係到鳩up有咩分別

條片入面人地下下都避得好準 timing 超靚

你所謂既閃黎閃去 人地係閃得黎仲攞緊個靚位

招駁招 冇貪刀 冇俾隻怪打停過 一氣呵成

講真一定係落過下功夫 先玩到咁

佢雖然同傳統FF 玩法好唔同

但開波就已經冇人話FFVX要保留傳統

相反擺到明試用FF 放落open world 同arpg

你可以話 唔啱你玩 但唔係唔好玩囉
其實ff15個戰鬥係可以做得好好玩
E家完全係浪費左, 只要一出果時就可以控4條友
唔同怪都有唔同弱點, 你要根據弱點切換角色黎打
主角可以避同parry, 大劍佬就淨係可以parry
槍佬完美迴避就可以有無敵時間
魔法佬就俾魔法盾之類既防技佢
唔同角色迴避/擋需要既mp都唔同
召喚條bar就根據你dps, combo既分去儲
儲夠就可以召喚獸, 咪再隨機, 同埋唔好無腦地圖炮
整返d要d技術/互相配合打既boss
唔好再搞果d咩爆seed超級撒亞人qte式既大堆頭boss fight
咁樣既話我肯定會係最好既arpg戰鬥系統之一
講真, 佢果種用O變出黎既combo
就好似彈他單線solo咁, 連人中6呢d都多變化過佢
你睇返另外個回覆咁講, 如果ff15戰鬥系統改到咁就真無敵
你有冇玩過MBON?

佢都係一個掣加唔同方向出招組combo

同傳統格game 要chok 招好大分別

你試下走入去d gundam post 話

佢地單線solo 再同人地約戰打番舖

你就知你自己個頭腦諗野係單線solo

定係人地單線solo
首先佢唔係if係7既後續
但係唔影響你去了解7
因為劇情有命運守護者去修正返
所以睇到既主線係大部份一樣
當佢係全新遊戲都無問題

劇情方面佢每一個位都有用嚟描寫角色既性格
或者係世界觀 身處嘅地方係點運作
墓地嗰度都有所以唔覺得有拖到
係唔係miss咗或者睇唔明?
應該咁講 劇情上真係有拖住你嘅必要
嗰個拖唔係遊戲上失誤既拖
呢個拖係有劇情上既需要

關於個戰鬥系統 我諗你其實玩唔熟啫
熟咗你應該唔洗檔同避 直接硬碰硬就得 仲爽啦
後期你對嗰系統熟咗同有反擊技打順咗
自然覺得似返即時戰鬥係正常
如果一開始就上晒手 根本就係即時戰鬥game
重玩一次你就知 上咗手同未上兩個手感

個回制更加似一個實時戰略系統
老老實實就係因為呢個系統平時其他GAME只會行行企企嘅NPC
喺呢到會好有用同會做到啲你想佢做嘅事

個貼圖真係好大反差 如果可以真係想佢執一執

最後我好欣賞 佢無出更新但係做到無BUG
如果你唔特登走去搵

Ff7re麻麻地咁其他game直頭垃圾
無玩過, 至少我覺得ff15係咁既情況
你要講完美操作既, 咁任何驚都有野係需要練ga啦
我睇到ff15高手同普通人既分別咪就係timing準唔準既分別
唔係玩得出有幾多唔同既變化既分別
但就算操作簡單既Nier都仲多變/多combo過ff15
Cloud撚個黑人細路果度好正
個細路話要帶歡樂俾全世界
Cloud話你咁勁既你即刻帶歡樂俾我令我笑啦
最多變真係FF7R 打黎打去都係果幾招
https://www.youtube.com/watch?v=8oVNfvuWILU&ab_channel=GameSpotGameplay
先唔講可以 3 個人輪住 combo 喇,
剩係 1 個人都可以打得咁華麗 FF15 得Q咩
嘩 相比起我之前share果般片 真係笑而不語

仲未計XV 之後有真幻影劍 果d combo
你果條就晒氣啦, 打隻隻怪都清一式係咁閃玩滯空
好多時閃黎係無必要, 浪費晒輸出機會, 咁樣叫combo,
根本ff15先天就已經係個趕工出黎既戰鬥系統
一開始系統就唔係build for四人合作, 各有各打
後尾加返3個角都無用, 趕住出根本無好好refine過個系統
所以先俾果3招所謂"合作技"你, 扮到係有團體合作咋ma
仲好意思講FF7黎黎去果幾招
4個角色既技能+魔法+極限技+召喚獸技加埋都多過FF15唔知幾多幾倍啦
純粹係玩 Tifa
我個人睇你ff7條片見都佢係度好combo去儲氣同埋令到隻怪break,雖然係勁,但感覺上個角色只係原地不停普攻放技,真係似返rpg個種感覺,感覺唔到太多變,因為個玩法就係普攻放技個d,如果係咁我覺得劇情方面就要補救返,因為rpg劇情都好重要,但以第一次玩ff7黎講,我覺得個故事真係吸引唔到我,唔好同我講自己上網補返d位,佢連吸引人去做呢樣都做唔到

Ff15多唔多變就唔評論啦,幾年前玩完一次都唔記得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞