有冇人覺得FF7 Remake 麻麻地?

263 回覆
46 Like 232 Dislike
利申玩過哂FF7CC, DC, 3碟本傳, AC都有睇
玩remake諗住回味下
玩落都ok
但係越玩越覺劇情唔對路 仲以為記錯
到最後公路真係全程O住黎玩
而家變左想睇佢點玩落去
可能佢投入得滯
以為自己係Cloud以為自己係1st Class
其實呢隻只係 remake game 黎
冇錯對比起現今世代既 RPG 佢依然係有好多不足之處,
但作為一隻廿幾年前既 game,
o係原有既框架上面整多左咁多新元素落去,
又重新整過 combat system,
其實真係算超額完成
話佢係其中一隻最好既 remake 遊戲都不為過
回歸傳統比條直路你行都ok,我無嘢講
大把驚係線性, 本身唔係問題, 唔係一定要開放先好
而且線性都唔代表係直路啦, 隻驚都有迷宮, 有幾個區比你行
想要open world/大地圖既下集就會有, 原作係出左城先係
Barrel 一開始問佢係咩class,佢答first架wo? 但佢以前ff7cc仲係個卒仔

成隻game我至憎就係cloud, 金毛瘦猛猛,成日懶型,又唔係勁,仲要食埋tifa換返Zack比我啦
把破壞劍好唔襯佢
隻game有幾幕劇情睇到我笑左
圓盤掉落黎根本係度拖,我係塔克斯一早禁左個制仲要等佢地對打一輪先

另外,第15章佢地潛入神羅之前打個識飛既機械人,佢地差d跌落街,但Cloud一野救2個,再barrett 又跌,佢地可以再射條繩,又咁岩可以比佢捉到wo,睇到我wawa聲

仲有古波幾得意咁咪尤佢係仲一隻公仔,整個黑人細路著古波衫做咩

戰鬥系統有點補充,d角色唔識飛但係要整d識飛既怪打,成個體驗超唔好
雖然我唔知講廿年前嘅驚內容算唔算劇透
但FF7全系列有出現過嘅1st Class好似得4個除非唔係 (戴定頭盔先

---以下微透,已盡唔透---

某魔晄仔唔算1st Class最多計有成為1st Class潛力/相等實力嘅人
佢話自己係1st Class係有原因 正常有玩完FF7CC嘅話冇可能唔知…
And本身1st Class個朵就係神羅比 對外仲要係英雄象徵 你真係信佢係?
而連登仔只會說
斬件驚不了
差d唔記得最好笑個part幾個人潛入神羅哩係車上面,架車又唔係特別大,唔好講潛入game,正常向上掃一掃都見到啦,全部跪哂係車頂,又唔係訓係度,洗鬼等barrett跌左先發現
Red dead最正,其次係佢
可能我唔記得左,都成十年前玩,可能同個科學家有關

但ff7cc個三個我覺得真係有1st,cloud 就算啦,佢自稱1st,之後睇佢實力,同神羅冇咩人識佢就覺得怪怪地,1st冇理由唔識
呢d細節全部有原因, 後尾就會解釋
Remake 係無講點解,因為劇情未到就完咗第一隻碟
4個1st Class咪就係果3個基友 同Angel作為Soldier死左之後為左補位頂上嘅Zack

Sephiroth本身就同Genesis, Angel唔同project出黎嘅產物 一出世就係完成品同缺憾品嘅概念

Zack就量產Solider上去 總之大路Soldier嘅強度同浸過嘅魔晄強度成正比 (深入講真係會透本傳
洗唔洗我劇透比你
但你都玩過其實唔算劇透
唔鐘玩就唔好玩啦,唔好勉強自己
老老柒柒 我玩ffxv 唔算好多時睇到草

15個戰鬥系起碼好玩 反而FF7R 就麻麻
15個戰鬥都仲可以叫爽快多變
FF7R 真係一成不變 悶到抽筋
新玩家 幾個鍾前爆左隻game, 未爆之前上網睇佢要分幾多集比on9 01劇透我aerith會死 , 點知爆左機都見唔到佢死, 仲比個結局搞到一頭霧水, 然後搵晒原版故事黎睇先知唔怪得隻game 叫remake. 完全係if路線黎

故事 世界觀正就唔洗講, 再溝埋個if路線更上一層樓。

玩起上黎佢表達手法幾好, 各種支線 互動令我更加投入角色之間既關係(好彩aerith冇死, 我係拍醒佢先, 好鍾意佢性格, tifa大波都冇用), 但唔重要既劇情, 例如墓地果d位好拖時間又唔好玩, 唔知加黎做乜, 好拖累feel

個人覺得小敗筆係d貼圖, 屌你14章要去上層果陣d貼圖兀突到 你用貼圖都貼係d玩家未必會好易望到既位啦, 成個7區貼圖係咪傻左, 仲要上到頂有分鏡要玩家望你d貼圖
大敗筆就一定係個戰鬥系統, 想整即時戰鬥但又想加回合制既傳統特色落去,搞到好多技擋唔到避唔到逼你要食水,搞到唔湯唔水咁 兩頭唔到岸。 係後期多番d反擊技 霸體技先似番隻即時戰鬥game
不過下一集都唔知等到幾時
戰鬥果part真係唔掂,尤其係對住D會飛嘅敵人

不過以正方形近年黎講已經算係佳作
爽快係, 多變好難講, 只係禁O節奏唔同會有唔同劍
閃黎閃去, parry咁打, 實際上你係無乜其他打法可以用
D BOSS係最衰, 無技巧可言, 打條水龍真係經典
FF7起碼你可以砌下唔同石, 唔同配搭,
高難度同D模擬戰, 唔配好好難打
15 睇你有冇摸熟個戰鬥系統

識玩其實好好玩 4種武器可以互換

仲有連技互相配合 戰鬥中又可以parry

叫唔同既隊友幫拖 捉怪打背同隊友出連㩦

又放魔法 仲可以爆氣出特別連技再駁大招

有時打打下就random 叫埋召喚獸

玩熟既話 做曬上面既野 打到飛起 爽死

反觀7 打怪難度係大左 雖然都打得ok爽

但戰鬥方法太死板 黎黎去都係果幾招
個問題就係,剩係玩過FF7CC,冇玩過FF7本傳,所以咪唔明
其實你問呢堆野,都係伏筆來,FF7本傳結局係會解話
而家FF7R,係玩緊扭橋,當全世界都以為只係純粹沿住FF7本傳個故事整靚啲畫面同改下玩法,點知原來FF7R係一個「新」既故事
所以你拎FF7R既問題來問,前提最好就真係玩/讀返FF7本傳發生咩事先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞