[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你用咩mon?
唔記得
幾年前買既aoc $1000左右既貨仔
不過都會有打算換個靚啲既mon,$2000 budget左右既曲mon
我研究下先
用賊船ram寧願用番nodata
貴啲嗰個rgb用得下嘅
又係
我仲記住佢以前搵micron代工添
依家用哂啲垃圾die
啲靚die留哂俾佢自己啲貴ram
同gskill差唔多
反而adata都有得抽下獎
賊船ram不是好東西
想問下買dp線有無話咩牌子 咩款好 定其實一樣
綠聯DP 1.4 好粗好硬
黃金地庫買左$240
外觀好似好勁,實質唔知好唔好
呢隻係咁, 我都中過伏, 最後換左TT
我見人開箱都唔係咁 定呢隻跟本唔係MF120R黎
買果陣散裝得個袋
係未正都買?
你單1隻裝定1pack, 唔知有冇唔同,我買單1隻裝嗰款,有盒,係珍寶買,直插底板都係咁,開頭都以為壞,但第2隻都係咁
1pack 係指3個裝? 我買單隻咋
依家Search多次先見到佢單隻都有分別
有D人開出黎中間係 CM logo 有D全透明
但兩款都係唔會好似我地咁得中間有燈
各位大佬好想請問4000文書機呢條list ok嗎,個箱用atx會唔會唔太好?未來有機會加display

► Intel Core i5-10400 6核12線程 Box
$1,349

► MSI 微星 H410M-A PRO Micro-ATX 主機板
$575

► Team Elite DDR4 2666MHz 8GB (8GB x 1)
$208 ×2 = $416

► Kingston A2000 500GB 3D TLC M.2 NVMe PCIe 3.0 x4 SSD
$499

► Toshiba DT01ACA100 1TB 7200rpm 32MB 3.5" Desktop HDD (DT01ACA100)
$267

► Antec NX550 550W 80Plus Bronze 銅牌 火牛 (5年保)
$399

► SilverStone PS15 Black Micro-ATX Case
$288
唔係 不過有保養貼紙應該貨源都差唔多
佢把扇本身又好嘈,800轉已火車咁,我換鬼左掉左
打機 2k 144 or 4k 60好?打機用 (唔玩fps
想買3080玩 會唔會大材小用
想請問silverstone strider ST1200-PT 1200w白金呢隻牛係邊間廠代工? 掂唔掂?
4k 144 + 3080
budget+空間有限
都推唔到
打3a 一定係4k 60
3a 3080 開ultra 都係7xfps
3070未必全部穩60
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞