[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
比卡超打排球玩過
果堆7000打機組合係咪要加錢再補 散熱 風扇 聲卡 同windows ?
我用MB311L 跟機送左2把ARGB風扇
我再另外買多把MF120R
用機箱條2split3 放箱前入風

但我發現2把跟機同cooler都係扇葉有燈
唯獨另外買果把 mf120r 係得摩打有燈 (風扇中心個圓)
係我買到有問題既貨?
有冇人試過
1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x MSI B460M Pro Micro-ATX
價錢:$699

2 x Crucial 8GB (1 x 8GB) DDR4 2666MHz CL19
價錢:$510

1 x Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$860

1 x Gigabyte GeForce RTX™ 2060 OC 6GB GDDR6
價錢:$2,499

1 x FSP RAIDER II Series 550W 80 Plus Silver
價錢:$499

1 x Thermaltake S100 Tempered Glass Micro-ATX - White (三風扇版本)
價錢:$429

1 x Be Quiet! Pure Rock 2 Black Edition CPU Cooler
價錢:$269

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $7,165
https://www.faroll.com/customize#MTE0NSwxMjU5LDEzODgsMTM4OCwyNDIyLDMzMDQsMzMwNywzMzE0LDM0NTk
想知多少少 兩個都係7000度 分別在於品牌? 質素出黎係咪差唔多?
Thanks bro
如果正常運作呢就冇咩分別嘅,cpu ram display 同級,但樣樣都比你嗰個好啲咁囉
ssd 大過你500gb
火牛銀牌,你嗰隻銅
ram crucial 比較少鑊氣
Galaxy 外號花馳
有個入門靜音散熱pure rock
舊機開機冇mon冇畫面 懶唔想維修
想問上門送埋機帶冇邊間介紹
筆直5000-6000
打下ff14 steam驚
底板冇wifi 你有需要wifi 可以揀返你嗰塊
budget鬆動底板可以用好啲,用msi b460m mortar / asus tuf b460m
明白 另外我見好多人都話AMD好過Intel,揀AMD係咪會比較好? 同埋聲卡同windows要再加錢買?
10400同3600是但一樣都ok
咁係咪拎住呢張list去深水埗高登搵鋪頭砌就ok?
未出10th gen, amd係抵玩,但我個人覺得依定中度打機i5 10400係最抵,又唔使驚有啲小問題,連xmp 都唔使開,無煩腦
windows 呢啲好個人,支持正版咪買正版,鐸縮啲咪用自己方法用windows拎錢升級,再唔係你裝個試用版長用都冇問題
sound card 要求唔高唔使買啦,內置alc 892/1220已夠做
跟機風扇似MF120 halo
買過把啦

唔熟水冷
不過新款好似都無出120
因為相對上廢
1 x AMD Ryzen™ 5 3600
價錢:$1,529

1 x ASUS TUF B450M-PRO GAMING Micro-ATX
價錢:$699

2 x ADATA XPG GAMMIX D10 (1 x 8GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$620

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 250GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$320

1 x Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6
價錢:$2,070

1 x Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
價錢:$579

1 x SilverStone Precision Series PS15B PRO Tempered Glass Micro-ATX
價錢:$378

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,275
https://www.faroll.com/customize#MjEzNiwyMTM2LDIyMzksMjI4OCwyNTQxLDI1NjQsMzE4OSwzNjY5

主要都係玩lol,開android 模擬器打機,同時亦習慣開住多個chrome分頁打機或者睇片,如果可以玩到下啲steam game就最好
本身有個ssd同hdd,所以250gb m.2 ssd就夠
budge $6000左右
請問呢個list如何?
冇咩問題
Adata同Gigabyte 避得就避
點解既?
咁用咩代替會好啲?
唔係同款都未至於咁既燈掛
上官網都係全把扇有燈
Adata轉咗強國紫光廠代工,之前有SSD無法讀取災情
ram賊船/Crucial呢兩間最多人揀 有兩條嘅,逐條買貴少少
Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (8GB X 2) DDR4 3200 MHZ C16 CMK16GX4M2Z3200C16 (有紅有黑)
$590
Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 (有黑有白)
$690
Gigabyte呢度有個朵叫即刻跛
油二堆砌機優惠唔係adata就係gigabyte,唔賣得,要散貨
多謝巴打提醒
顯示卡果度有邊張性能價錢差不多既可以替代?
2100買1660S不如2400上2060 gaming oc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞