[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔太清楚 都喺睇到有人講
我想問下一部機會唔會有HDD又有SSD
我部機有3.5" 2.5" HDD , 2.5"SSD , M.2
咁其實係咪即係無衝突 聽朋友講SSD讀取資料既速度快HDD好多 咁會唔會用唔到HDD?
當然無衝突,仲好多係咁添,正常都係一個較細容量嘅SSD(裝window/game等等)配一個大容量嘅HDD(裝data)
兩者用途唔同,HDD平容量大,可以用黎放啲唔需要極速讀寫嘅data,同埋BT都應該用返HDD
巴打你用緊咩mon
仲要睇機箱有無位,大箱就多啲位,可以放幾隻3.5",細既可能得一個2.5"位,就無位放其他。
明白 thanks ching
會唔會等到聖誕節先買到3080
你 d data save 係 ssd 咪係 ssd 讀出黎,就 ssd 速度
相反 save hdd 就 hdd 讀出黎,hdd 速度

唔會話邊個限制邊個
唔會話你 d data save 係 ssd 因為你部機有隻 hdd 而慢左
VG240Y P
想問下依家出1660super會否不智 打算用到出3060(唔食炒)
同埋如果淨係用汁相 ai sketch up CAD 用3300x定3600
小弟budget有限 大約6000-6300 around 慳到果D錢會放落買mouse同keyboard
主要玩r6 想144hz + 1080p/2k 開中效
唔該晒各位
all in CPU
個人唔多建議onboard。多一樣內置,多一個機會壞。一壞就要起撚哂啲硬件同啲線咁滯, 接近砌多次機。唔理機會高唔高, 會壞既嘢就係會壞。
除非筆直真係多唔到, 否則我覺得買張wifi咭或手指好過
樓上位巴打
笑撚咗
啲風扇有冇轉呀,係咪display 插錯窿呀
無信號係指咩,係咪咩「檢查纜線」
我之前試過黑mon最後係條hdmi線有事
呢位師兄係咪腦瘋朋友?
就算onboard都係M.2咭插喺啲你見唔到嘅位
通常收埋喺IO裝甲或者SSD散熱後面
所有風扇都有轉,all display窿都插過
其實本身一番到屋企MON都著到,插番個舊hard disk就咁樣
之後還原番都唔得
係咪撞到啲ram 呀,重插ram, try reset bios
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞