[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔該巴打
https://youtu.be/QvPfHAueK1o
搵唔到9100 + 1660s vs 10100 + 1650s
搵到 9100+ 2060 vs 10100+ 1660ti

咪爭啦,我一律建議最入門打機畀多少少10400
參考下 9100f遊戲表現 我就唔多推薦 如果amd有貨嘅話3100+cheap b450 再上3200 ram可能仲好至少4c8t玩得多一排 4c4t真係唔多夠
殘體注意
改返啦,click錯卡
砌機真係一門好深嘅學問唔該巴打
你有心GOOGLE 都係睇果D compare 差幾多%
再望下價 度度架者
我search咗見兩個都唔係差好多 睇幾個網都係 但係呢度巴打又話其實差好多 所以我都唔清楚了
其實用16awg 18A per wire 90度limit

岩岩好好
張卡250w tdp 緊緊地lor...

但仲大嘅問題係呢加d 卡boost得好勁
980ti 1ghz boost 1076
10%都唔到
peak 有幾多呀
你果單
我都係覺得一係卡壞一係牛壞

cable真係出事會係熱溶左 cable d膠
而唔係出kernel error
好想買野
4核呢就文書機呀,最多打下lol csgo咁,如果諗住打機真係畀多少少i5 好過啦,起碼用到3年以上,你出4核陣間打機盞stutter咪仲陰公
今時今日仲出4c4t 打機真係傻鳩左咩
水鵰仲未有
洋垃圾
求推薦
i5 9400f點睇
10400f啦
B460版有邊塊係性價比之選?
張gaming oc好熱
要換xterme
如果你只係用兩條ram 一條m2 一張display card 同i5
用msi h410ma pro 仲抵玩 有多個wifi m2 插ax200
10100 h410 2060 la
插2060夠唔夠做?
9100f 同10100 差唔多差1倍錢wor, 出到10100點解唔食多2餐包上10400f

1 x Intel® Core™ Coffeelake i3-9100F
價錢:$575

1 x Intel® Core™ i3-10100
價錢:$920

1 x Intel® Core™ i5-10400F
價錢:$1,250
足夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞