[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你塊底板咪有1長1短pcie, 長嗰條呢就display card 插嘅,短嗰條咪畀你個m.2 ssd用左囉,冇得再插m.2啦。要買sata3 ssd, mx500 諗諗佢
cpu: AMD Ryzen™ 5 3600
mb: ASUS TUF B450M-PLUS GAMING / MSI B450M Mortar Max
ram: Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
ssd: Kingston A2000 1TB PCIe NVMe M.2
psu: FSP RAIDER II 650W 80 Plus Silver

顯示卡用著之前張960先
底板仲諗緊asus/msi好
火牛我都唔係好識,求其揀

另外巴打們有冇咩靚仔case推介,好想買nzxt但好驚爆玻璃
好,唔該哂巴打
部腦用緊 2TB hdd + 256SSD (6年前買落 for 裝OS 同game)
個2TB 連平時 portable 既1tb 都就比我BT爆

宜家諗緊 買唔買個2Bay既station 或NAS 用黎裝BT動畫同AV好
Century 2Bay 最大先 單hdd 3tb 都叫價$999
不如比多三舊買 Synology DS220J ~$1250
我知J系 係廢廢地 仲要得512ram
但係我當 Cloud用 應該都係得我自己用 (唔洗長開 最多跟pc開機時間)
係咪DS220J 會抵玩過 Century dock station??
唔係有asus pro gaming s?😒😒
我都係跟人哋㗎咋😢求教有咩分別?
s果塊靚料D
好,唔該巴打
tt 有
but your full budget ?
無知一問 最近壞左張ram卡 跟住買左張新既 另外壞左既就去換過
咁而家手頭上有三張ddr 4 2666既 原本插緊a2 b2 請問第三張張應該插落a1定b1?
買多條插滿佢
咁暫時未有 咁應該插咩位先?
想砌部機食雞順,睇下youtube呢個list有冇伏?舊機有兩隻ssd同埋隻rx470 display,cooler master牛用得返,470同1030邊張display勁啲?出自樓下電腦鋪

咁邊張display勁啲?
470X
如果你要用返張470既話
https://www.faroll.com/customize#MTAwOCwxMjYxLDIyNDQsMzE3OCwzMTc4LDMyMzA
呢條LIST
CM牛係垃圾所以我加左隻火牛
喺咪唔洗理lan線卡果啲?
唔洗
大部份新機都支援1000mb上網?
10月了
而我的3080仲未有得買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞