[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
Ok
如果底板我1個19pin usb 3.0 有冇得加? 機箱panel 有4個usb 3.0 唔想哂左,搵過得卡插底板都係出前置頭

有冇產品可以係底板加19 pin

想問咁樣正唔正常。打機時CPU溫度會去到80幾。但我明明已經加咗個塔散,會唔會係裝嘅時候有問題?
板有冇多m2 位 見過有nvme m2 轉usb 19pin
關左pbo佢咪涼
巴打 我塊mb閂到燈 但隻240散熱仲係著燈
請教下應該點搞
邊到睇到開左砌完返嚟冇較過setting
打機去到91度唔係好正常
原裝都冇咁誇
Thanks ching
個cpu cooler 自己裝?
咩型號
挪左底張膠紙未
唔係自己裝,打去間鋪問,佢話係正常
如果我自己折左cpu cooler, 再裝返使唔使用新散熱膏
呢張相就燒機test 出嚟
但平時打機都80幾
Bios
風扇前入後出? 睇下有冇掉轉裝,檢查下散熱係咪裝得唔好,散熱膏有冇過少/過多

打機80幾唔正常啦,70頭都話可接受
我用3600+u12s stock setting打機60度左右
係影張相望下個機箱點樣

拆左再上返都建議裝返散熱膏
最近換左個4K mon aoc u2790vq依家打機有d lag
主要打warframe ff14要求唔高
希望維持60 fps左右打機
Budget 4K hkd淨機
你要 4k 60fps 定1080p 60fps
拆塔散check, 係咪就咁拆就得?
驚會痴住粒cpu 整爛
amd我驚你拔劍
邊度砌架,有冇得拎返去check,佢拔好過你拔
check 左風扇風向未
如果想砌部機for 打機/ android 模擬器多開用
咁樣得唔得???
1 x [砌機優惠]AMD Ryzen™ 5 3600 + ASUS TUF GAMING B450M-PRO S Micro-ATX + ADATA XPG GAMMIX D10 32GB (2 x 16GB) DDR4 3200 Mhz C16
價錢:$3,229

1 x Seagate BarraCuda Pro ST1000LM049 1TB 7200RPM 2.5
價錢:$450

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$840

1 x ASUS ROG Strix GeForce® RTX 2060 SUPER™ Advanced Edition 8GB GDDR6
價錢:$3,699

1 x Antec NeoEco Gold Series 550W 80Plus Gold Semi Modular
價錢:$599

1 x AeroCool Aero-300 Window ATX (三風扇版本)
價錢:$399

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $9,296
https://www.faroll.com/customize#MjA1OCwyMzIwLDI4ODIsMzAxOSwzMTkxLDM1OTk
風向就啱
係中央田買,住天水圍好遠
係咪用一陣部機,之後拆就ok?
燒陣機熱身,好似扭oreo 咁細細力擰下先拔,未拔過都係唔好搞穩陣

唔知呢隻散熱係咪送1支散熱膏,冇膏你拔完都搞唔到啲咩
想問下呢個 list 伏唔伏

AMD Ryzen™ 3 3300X
ASUS TUF B450M-PLUS GAMING Micro-ATX
Crucial Ballistix 16GB (2 X 8GB) DDR4 3200MHz C16 - Black
WD Blue WD40EZRZ 4TB 5400RPM 3.5
Kingston A2000 1TB PCIe Gen3x4 M.2 2280
Gigabyte GeForce® GTX 1660 SUPER™ GAMING OC 6GB GDDR6
Antec NeoEco Gold Zen Series 600W 80Plus Gold
SilverStone Precision Series PS15B Tempered Glass Micro-ATX
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞