[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
FormD T1, ghost S1 個種?
差唔多 但係呢啲貴得嚟又冇貨 最似果種機箱買得到嘅真係得nr200
香港好似真係冇乜咁的骰嘅箱 要咁細嘅話 T1 咁靚仔都抵嘅 nr200 真心有啲太大 你想拎去其他地方用?
其實我而家就唔喺香港 我有需要兩年左右就搬一次屋 atx真係太大囉去寄倉會壞 itx同mitx就hand carry得到
咁nr200勉強都hand carry 到嘅 唔係日日拎嚟拎去應該都唔會好辛苦
tu150
如果我淨係得一部電腦都仲ok嘅 最弊我有兩部laptop要帶 其中一部成3kg重 nr200真係太重
有個手把睇上嚟ok喎 不過得白色有貨
想整部ITX 主要執相 會剪旅行片 4K 25fps
打機比較次要

呢條有冇伏?隻牛500火夠唔夠?
想limit budget $6,000

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x ASRock B460M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

2 x Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (16GB X 1) DDR4 2666 MHZ C16 CMK16GX4M1A2666C16
價錢:$1,040

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x MSI GeForce GTX 1650 SUPER™ VENTUS XS OC 4GB GDDR6
價錢:$1,499

1 x Cougar VTE Series 500W 80 Plus Bronze
價錢:$339

1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
價錢:$359

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,356
https://www.faroll.com/customize#MTQyOCwxNDI4LDI2MzQsMzA1NywzMTkwLDMzMTQsMzMzLDMzODYsMzk0
對上一次砌機都5年前,最近換左個4K mon想順手換機

主要打warframe ff14要求唔高
希望維持1080p 60 fps打機
Budget 5k
4k moon 打1080p
hand carry一定係買console箱
推薦sentry 2.0
剪片好似用amd歪腎好啲
哇AMD D電壓咁撚高

想唔熱都難
冇貨得嚟又貴 係咪search console case 之類就有差唔多嘅機箱睇?
sliger都有console
cl520同cl530
sentry 2.0其實鄰國有山寨版
thx cl530都幾正 最少有貨
有冇巴打幫下眼
仲要DVD機?
你上次用係幾多年前

如果你吉DISPLAY 轉10400F 應該平多DD
張XONAR AE 真係must?
砌機新手想問一個白痴問題google 唔到

請問一下巴絲我買左rog strix b550 f gaming (無wifi版)
呢塊係咪連bluetooth都無要外接adapter

上官網見無bluetooth driver
non-wifi version no wifi card
見知當初唔貪嗰百零蚊上埋wifi
其實音效卡可以唔要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞