[硬件撚]討論硬件知識、砌機LIST、解答問題集中帖(250) 睇#1保你全家平安

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
貼紙有滅?
cm
Cm搞咩廢左咁多
關左pbo佢
我依家部電腦成日藍MON 每次個CODE 都唔撚同
睇YOUTUBE 打機即藍MON
BIOS 會不定時幫我RESET
剩係開過XMP/試過唔開一樣會藍MON

我今日終於的起心肝試硬件
依家將
CPU
DISPLAY CARD
RAM
火牛
除左底板全部裝哂落舊機到
冇藍MON 打機順暢 冇HANG機
係咪可以肯定到係底板壞?
cooler 未撕貼紙+1
可能全部都無壞只係 RAM 唔夾板
我又試下起晒出黎張3090會唔會涼d先
舊板用到
你舊板新板同一塊?
問下樓主 我唔係樓主啊
依家用緊PRIME B350M-K 行得走得
有加
除咗蚊個cooler 落嚟,有冇其他方法可以check到
驚拔劍amd cpu
有無試過行番 2133
yes 試過冇開XMP 一樣會藍MON
佢唔知幾時就會同我RESET 個BIOS
換左粒CR2032 一樣冇用
想整部ITX 主要執相 會剪旅行片 4K 25fps
打機比較次要

呢條有冇伏?隻牛500火夠唔夠?
想limit budget $6,000

1 x Intel® Core™ Comet Lake-S i5-10400
價錢:$1,320

1 x ASRock B460M-ITX/ac Mini-ITX
價錢:$780

2 x Corsair VENGEANCE® LPX 16GB (16GB X 1) DDR4 2666 MHZ C16 CMK16GX4M1A2666C16
價錢:$1,040

1 x Seagate Barracuda® ST2000DM008 2TB 7200rpm 3.5
價錢:$419

1 x [砌機優惠]Kingston A2000 500GB PCIe Gen3x4 M.2 2280
價錢:$520

1 x MSI GeForce GTX 1650 SUPER™ VENTUS XS OC 4GB GDDR6
價錢:$1,499

1 x Cougar VTE Series 500W 80 Plus Bronze
價錢:$339

1 x Sharkoon 小悍將 SHARK ZONE C10 Mini-ITX (雙風扇版本)
價錢:$359

1 x $80 砌機服務,首30天免費上門收機檢查,五年免費自攜保養。
價錢:$80

總計: $6,356
https://www.faroll.com/customize#MTQyOCwxNDI4LDI2MzQsMzA1NywzMTkwLDMzMTQsMzMzLDMzODYsMzk0
等一個月RMA了

頂唔順既 買新板 放左giga板
唔係AMD原廠水泥好少會拔劍
垃圾giga
你之前仲成日講giga冇想像中咁廢
qc問題
連你都接受唔到giga要轉msi
可想而知有幾廢
我轉msi唔係giga mb qc問題 而係想一塊無rgb既板
岩岩轉完HDMI線有畫面, 但Hz 都係得60

上網睇完cable 要起碼HDMI2.0/DP1.2 以上先做到2k 144Hz

再換返跟mon條DP1.2 線終於有畫面, 但Setting最多只係去到120Hz(終於感受到Hz既影響力)

想問係咪GTX670 Support唔到2k 144Hz 所以set唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞