【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽
真係幾下就玩完,個南亞狗算少少大隻果d

學我師父一句 冇話邊種武術最好打 若果你打出冇人擋到嘅一拳 而又可以打死對手 你就無敵 唔須要套路

而家講正常人,你講果d鬼唔知咩,就係做唔到先要一套既技巧,等你面對唔同情況都有方法去應對,而國術(大部份)正正俾人淘汰既原因係故步自封,又無科學幫助,咁可以有幾深入?

大部份「師傅」故步自封 呢點我唔否認 但你唔可以話國術冇用 套路係死 人係生 你唔知 唔代表冇人做緊 唔了解國術 一味鳩反
我唔係話外國武術比中國武術差 外國武術都有其可取之處 但你班反國術嘅人有冇諗過 中國武術咁多年 靈活呀乜乜柒柒 中國武術會冇? 我只可以話你知每個門派都全面 只係可能則重唔同方面嘅嘢 老實講 有幾多個人有心機去練國術 自己練唔好就話呢樣嘢唔得

咁你講下邊練好既出黎啦,一味話人未練好,你同啲咀炮撚有咩分別

我講出嚟 你識咩? 未打贏過你地心目中嗰啲高手 又如何分高下 嘴炮唔嘴炮 唔係靠我講幾個人名出嚟就ok 我講洪金寶咩 你又會話佢係拍戲、假嘢 我講邊個都會俾你有位入 我唔須要說服你地 你地都唔駛咁俾心機屌 我練國術 我覺得有用就ok 你地覺得外國武術好啲咪去練囉 天下武術冇話邊門有用 對你自己有用 佢就實用

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽

學我師父一句 冇話邊種武術最好打 若果你打出冇人擋到嘅一拳 而又可以打死對手 你就無敵 唔須要套路

而家講正常人,你講果d鬼唔知咩,就係做唔到先要一套既技巧,等你面對唔同情況都有方法去應對,而國術(大部份)正正俾人淘汰既原因係故步自封,又無科學幫助,咁可以有幾深入?

大部份「師傅」故步自封 呢點我唔否認 但你唔可以話國術冇用 套路係死 人係生 你唔知 唔代表冇人做緊 唔了解國術 一味鳩反
我唔係話外國武術比中國武術差 外國武術都有其可取之處 但你班反國術嘅人有冇諗過 中國武術咁多年 靈活呀乜乜柒柒 中國武術會冇? 我只可以話你知每個門派都全面 只係可能則重唔同方面嘅嘢 老實講 有幾多個人有心機去練國術 自己練唔好就話呢樣嘢唔得

咁你講下邊練好既出黎啦,一味話人未練好,你同啲咀炮撚有咩分別

我講出嚟 你識咩? 未打贏過你地心目中嗰啲高手 又如何分高下 嘴炮唔嘴炮 唔係靠我講幾個人名出嚟就ok 我講洪金寶咩 你又會話佢係拍戲、假嘢 我講邊個都會俾你有位入 我唔須要說服你地 你地都唔駛咁俾心機屌 我練國術 我覺得有用就ok 你地覺得外國武術好啲咪去練囉 天下武術冇話邊門有用 對你自己有用 佢就實用

不如你玩單機啦

咁不如滅堂之牙

加神

講啦屌你老母
仲有班on9國術撚出黎兜
講咁多廢話做乜 係識人咁好抽就叫佢上擂台
表演下點彈開人

咁不如滅堂之牙

加神

你練國術都練到好高境界
大師父 眾人皆醉我獨醒

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神

快d講啦 好想睇
利申:乜9都唔識

加神

你練國術都練到好高境界
大師父 眾人皆醉我獨醒

一有國術撚輸左 就話你功課未到家
識邊個邊個好撚勁
求下你班國術撚唔好再比西洋拳咁囂
搵你地口中嘅隱世高人去教訓下d拳王

大國師
https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
Boxing條友reach長咁多
係兩個都係業餘既情況之下
都係身型重要過技術
利申:尻up

Boxing果個係香港拳王

Boxing打到一半就開始hea打咁

身高體重差咁遠 可以點打

Boxing 輕詠春成10kg
嗰陣時係香討有報過磅數
以氣御咀,塵世間冇野可以打敗國術
中國功夫撚10個有9個唔打得,剩番一個係學過其他野(eg 泰拳 boxing)

好心你班友咪再固步自封

一講上擂台隻揪就話戴拳套影響發揮呀,好多規則咁

一講拎武器就話咁用鎗得啦 洗乜用武術

腳拳就唔多講,呢度d人集合埋d point都屌得7788

就講拎架餐隻揪,點解軍隊唔用中國功夫做訓練?

相反人地用好多krav maga, 柔術 or 菲律賓魔杖,咪就係因為你地d野根本唔岩時代,又唔實用,人地就算講拎手槍,都好多技巧應用落去,中國功夫呢?

呢d唔係擂台功夫,但係中國功夫更加冇得同佢地比,因為一個中國功夫撚係街頭用架餐隻揪會死得仲快

槍刀劍棍甚至用摺凳,人地都係有技巧咁用,唔同你地一有d咩突發野就話:你都唔岩規矩既,明明講好左癡手;或者係人地set定某d規則,你班友就會話:咁多規則限制我發揮

總括黎講,上ring打,你地一定輸,落ring出街頭打,你地死得仲快

以上既野係同d中國功夫撚講,如果你練過其他武術,對中國功夫只係有興趣(可能文化方面,咁我就唔係屌緊你,但係學武術唔抽得學黎做乜(唔同自衛術,用黎求生),又係另一個問題,唔多講
諗起修道船

加神

你練國術都練到好高境界
大師父 眾人皆醉我獨醒

佢同條爆肛太極廢中講野一撚樣

近日在四川成都的一家武館上演了一場搏擊比賽,太極拳師雷雷(本名魏雷)短短20秒,遭格鬥狂人徐曉冬KO,成為內地一大熱門話題。賽後,雷雷接受採訪回應說:「我沒有受傷,只是額頭上擦了個小口子,站立的時候基本沒有打到我,主要是倒地之後挨打了,真正打到我的倒地後的那幾拳。」對此有網民說:「能勇敢的總結自己的得失與失敗,您已經勝利了。中國的傳統武術不可能是花拳繡腿。只是中國沒人再像李小龍那樣努力的去學習了!」

在談到選擇應戰的原因時,雷雷說:「首先作為一個敗兵之將,的確難以言勇。但這次是由於兩個人產生了意見性的分歧,所以採用動手解決的方式,我不接受徐曉東對太極拳的質疑。」對於如今社會上有人質疑「太極拳是騙人」的聲音,對此他表示:「的確,我們教的東西跟時代、競技體育不相符,但我們沒有欺騙任何人。」

在這次比賽中,魏雷僅在20秒的時間裏就被KO,這說明傳統武術已經不敵自由搏擊了嗎?他不這麼認為,「在人們的理解中這是代表着傳統武術,但我們只能代表自己,我和徐曉冬都是如此,並不代表傳統武術和自由搏擊。」那麼,太極拳到底有沒有實戰能力呢?他說:「在中國練習傳統武術的人成千上萬,我只是一個小學生,如果今天我贏了,人們也只會稱讚傳統武術的威力,並不會去參與進來。而如今我失敗了,反而會有更多熱愛傳統武術的人站出來接受新的挑戰,這也是一件好事。」
仲有嗰啲話要5、60歲先入門嘅仲好笑
以前民國時候嗰啲拳師
楊露蟬 孫祿堂邊一個唔係中年前已經成名
唔通佢哋嗰陣時都未入門咩
根本就係落後既武術
以前打啲飯都食唔飽嘅中國人咪有用
沒有最廢或最強武術 只有最廢或最強使用者
以前民國時候嗰啲拳師
根本就係落後既武術

秒殺
宜家MMA, 泰拳, 巴西柔術個D先係現代武功
中國武術根本out晒date

個情況就好似宜家D人用緊iphone7, 你就同人講3310好好用一樣咁on鳩
以前民國時候嗰啲拳師
根本就係落後既武術

秒殺
宜家MMA, 泰拳, 巴西柔術個D先係現代武功
中國武術根本out晒date

個情況就好似宜家D人用緊iphone7, 你就同人講3310好好用一樣咁on鳩

的確現代武術係MMA類比較實用
中國武術out date 就係因為太多門派故步自封 唔願意因人而異地改變 就好似詠春咁。
所以先變到你打一下我打你一下咁

利申修道船 9upper
國術好似得意拳有實用性

利申學緊泰拳
以前民國時候嗰啲拳師
根本就係落後既武術

其實如果兩條友慢慢打
著晒古代嗰種闊袍大袖
佢擺咁多功架出黎 我真係會驚嘅
一來咁玄妙 唔知佢想點
想打定想逃走 想出拳出腳定出暗器
有啲似孔雀開屏嗰種擾敵+攻擊狀態
依家就麻麻了
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

同埋太極同物理都好有關,我個叔叔都有講,只要你架式啱,地下嘅力係任你用,除非條友嘅力大過地,如果唔係根本無可能大力過你,因為佢一個人係唔會夠地大力,所以依個都係點解中國D道場地係硬嘅原因,因為軟地好難借力,所以去D泥地或者軟毽打係好吃虧,小成以上嘅師傅除外

笑到抽搐

諗起練金術

叫你阿叔出嚟挑機
我擺低5皮 有邊個巴打應機我私人醒多5皮
打到中國功夫變廢物

上面成班唔識太極,係到笑鳩太極 可唔可以唔好咁低汁
識太極嘅就明個阿叔講咩
雖然我都認同太極真係打起上,實用性唔多,但唔可以為完全冇用

有件事係真嘅,絕對無誇張,係樂富有一個70歲嘅肥佬,佢話係江富德嘅師傅,練詠春嘅,5-6年前我阿叔去同佢“交流”,約左係聖博得學校嘅天台(可能佢其中一個徒弟係老師所以比入)我去湊熱鬧,結果我阿叔同個師傅互相換左幾個架式,我阿叔就認輸了,我阿叔之後同我講,如果真係打,輸硬,佢地交流完之後,唔知道係開心定係點,個肥佬示範左幾招詠春比我睇,然後我話想睇沖錘,個次係我成世人第一次見到有人可以就咁打爆石屎墻,仲要係個七十歲嘅肥佬,就咁係個墻度度4-5cm嘅距離,一錘打過去就爆左,如果巴打們有機會上去而學校又無整翻,應該都仲會見到,同埋佢都有講,詠春得幾招,而第一招係三星錘(係咁搵硬野卜自己嘅手腕),依招起碼要練5年,仲講左少少防身術比我知,不過佢都有話宜家出面D所謂嘅詠春高手(全名我唔講啦,驚比人告,總之係三點水同兩個十邊,明就明唔明就算)得個好睇,完全唔打得,同埋佢話打左咁多年交未輸過,仲知敢挑戰就一定打 ,上面咪有一位巴打係咁話想搵人條機嘅,不如你去試下,你贏嘅,我都比5皮你

你叫佢出黎公開打比賽囉
我相信好多巴打都肯捐錢做獎金
如果嫌俗氣唔係為錢既高手都得,捐比慈善機構好未
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

同埋太極同物理都好有關,我個叔叔都有講,只要你架式啱,地下嘅力係任你用,除非條友嘅力大過地,如果唔係根本無可能大力過你,因為佢一個人係唔會夠地大力,所以依個都係點解中國D道場地係硬嘅原因,因為軟地好難借力,所以去D泥地或者軟毽打係好吃虧,小成以上嘅師傅除外

笑到抽搐

諗起練金術

叫你阿叔出嚟挑機
打到中國功夫變廢物

識太極嘅就明個阿叔講咩

有件事係真嘅,絕對無誇張,係樂富有一個70歲嘅肥佬,佢話係江富德嘅師傅,練詠春嘅,5-6年前我阿叔去同佢“交流”,約左係聖博得學校嘅天台(可能佢其中一個徒弟係老師所以比入)我去湊熱鬧,結果我阿叔同個師傅互相換左幾個架式,我阿叔就認輸了,我阿叔之後同我講,如果真係打,輸硬,佢地交流完之後,唔知道係開心定係點,個肥佬示範左幾招詠春比我睇,然後我話想睇沖錘,個次係我成世人第一次見到有人可以就咁打爆石屎墻,仲要係個七十歲嘅肥佬,就咁係個墻度度4-5cm嘅距離,一錘打過去就爆左,如果巴打們有機會上去而學校又無整翻,應該都仲會見到,同埋佢都有講,詠春得幾招,而第一招係三星錘(係咁搵硬野卜自己嘅手腕),依招起碼要練5年,仲講左少少防身術比我知,不過佢都有話宜家出面D所謂嘅詠春高手(全名我唔講啦,驚比人告,總之係三點水同兩個十邊,明就明唔明就算)得個好睇,完全唔打得,同埋佢話打左咁多年交未輸過,仲知敢挑戰就一定打 ,上面咪有一位巴打係咁話想搵人條機嘅,不如你去試下,你贏嘅,我都比5皮你

名呢屌你老母
又隱世高手咩?

笑到抽搐

諗起練金術

叫你阿叔出嚟挑機
打到中國功夫變廢物

識太極嘅就明個阿叔講咩

你叫佢出黎公開打比賽囉

組團去交流

笑到抽搐

諗起練金術

叫你阿叔出嚟挑機
打到中國功夫變廢物

識太極嘅就明個阿叔講咩

你叫佢出黎公開打比賽囉

組團去交流

報名加夾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞