【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

依個真,依加既人中國功夫廢係因為一個二個練個一陣就速成。

中國人功夫唔同西方拳,得體格係無用,好多基礎要練好撚耐先得,係依加既人好多係速成班,學左個樣,冇功底。見過有朋友話學詠春2年連最基本既痴手都做唔岩 但係學得岩既,可能學得半年都勁,咁學得耐又點會等於學得勁?

第二係中國人自私性格,好多師父唔想徒弟勁過自己,所以教野教d唔教d,d徒弟以為學成師,出去又自稱師父授徒,但係教既野可能根本唔岩 ,但係又一直分支出去教,所以咪廢。大陸就最多依種,所以好多大陸師父都好廢。

第三,詠春好多捉手同穿手動作,打mma 有個拳套其實好阻礙詠春發揮,因為通常佢偷位只係岩岩好夠個拳過就得or 檑台太多規則。

所以點解好多學功夫既比人打爆,因為係佢地廢 正如樓上講既,真係勁既好多都係真系跟大師父學既,佢地唔會曝光咁多。

詠春佬帶露指拳套都比人打到仆街又點睇
又係d咩真人不露相既廢話
連登仔屌神棍屌耶撚不遺餘力,一講國術就硬係有d唔知係邊既高人 高手在民間
喂!怕俗氣唔想賺錢既話!出黎打兩場贏左咪捐錢比慈善機構囉

咁你當中國功夫係廢物啦,你當係我 ,我尻up算。

Btw露指拳套無分別,嚴重影響手既反應同手感,所以詠春打mma的確係無撚用,同埋地術面前,詠春的確都會變廢物

我唔係話詠春就無撚敵咁,而係佢的確有佢既缺點,正如佢無地術,好依賴地形,但係又真係唔係一文不值囉。同上面成日話咩「我幾年泰拳打低我10年既詠春朋友」,咁都好多其他因素既。咁我有朋友2年詠春打低5年泰拳既話又表示泰拳無用咩 只係各有所長,未必要講到其中一方一文不值咁

太老
https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

大隻好多
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙
次次中國武術輸左都大把藉口,睇條片個太極大師咁撚廢,未學過任何武術但體格好少少既人都可以屌打佢啦
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

中國人功夫唔同西方拳,得體格係無用,好多基礎要練好撚耐先得,係依加既人好多係速成班,學左個樣,冇功底。見過有朋友話學詠春2年連最基本既痴手都做唔岩 但係學得岩既,可能學得半年都勁,咁學得耐又點會等於學得勁?

第二係中國人自私性格,好多師父唔想徒弟勁過自己,所以教野教d唔教d,d徒弟以為學成師,出去又自稱師父授徒,但係教既野可能根本唔岩 ,但係又一直分支出去教,所以咪廢。大陸就最多依種,所以好多大陸師父都好廢。

第三,詠春好多捉手同穿手動作,打mma 有個拳套其實好阻礙詠春發揮,因為通常佢偷位只係岩岩好夠個拳過就得or 檑台太多規則。

所以點解好多學功夫既比人打爆,因為係佢地廢 正如樓上講既,真係勁既好多都係真系跟大師父學既,佢地唔會曝光咁多。

連登仔屌神棍屌耶撚不遺餘力,一講國術就硬係有d唔知係邊既高人 高手在民間

Btw露指拳套無分別,嚴重影響手既反應同手感,所以詠春打mma的確係無撚用,同埋地術面前,詠春的確都會變廢物

我唔係話詠春就無撚敵咁,而係佢的確有佢既缺點,正如佢無地術,好依賴地形,但係又真係唔係一文不值囉。同上面成日話咩「我幾年泰拳打低我10年既詠春朋友」,咁都好多其他因素既。咁我有朋友2年詠春打低5年泰拳既話又表示泰拳無用咩 只係各有所長,未必要講到其中一方一文不值咁

仲要撐到幾時班國術撚

垃圾就垃圾

事實上大把國術撚比人打到仆街既片
國術根本得個樣同埋d 19理論,打交打到讀書咁撚樣
唔好話係咪真係有所謂高人,
你套武術整到咁難學都學咁耐已經奶晒野啦
泰拳呢啲學一兩年都已經好有用
太極

仲要撐到幾時班國術撚

垃圾就垃圾

係各有所長嘅
詠春=講
西拳泰拳=實戰

仲要撐到幾時班國術撚

垃圾就垃圾

係各有所長嘅
詠春=講
西拳泰拳=實戰

有名比叫你"講" 手王,佢唔係叫實戰王
唔好話係咪真係有所謂高人,
你套武術整到咁難學都學咁耐已經奶晒野啦
泰拳呢啲學一兩年都已經好有用
太極

學到老左先叫入門喎
到時打輸左又賴年紀大,體力唔夠好,blablabla...

仲要撐到幾時班國術撚

垃圾就垃圾

係各有所長嘅
詠春=講
西拳泰拳=實戰

有名比叫你"講" 手王,佢唔係叫實戰王

國術 = 火影忍者口遁
太極?
唔係晨運用嘅咩
太極?
唔係晨運用嘅咩

係囉,乜唔係俾啲阿伯舒展筋骨嘅熱身動作咩
太極?
唔係晨運用嘅咩

係囉,乜唔係俾啲阿伯舒展筋骨嘅熱身動作咩

做錯動作好易傷膝頭
d人成日話國術d真係勁既師傅收收埋埋
收皮啦 d師傅自己都冇實戰過 都係得個吹字
根本呢代所有國術師傅都係垃圾

想拯救國術既國術撚 你地要做既係恢復踢館文化 弱肉強食 汰弱留強

想拯救國術既國術撚 你地要做既係恢復踢館文化 弱肉強食 汰弱留強

根本d國術師父實戰就係0, 靠吹靠理論
連一個金毛mk仔都贏唔到

150g既力下嘛

中國功夫呃下師奶都仲可以既

係咪呀?約佢出黎隻揪啦

我就乜撚都冇練過冇學過既,純體能挑戰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞