【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
Ufc果個roy nelson 都幾勁
我見介紹佢果陣話佢係kung fu fighter
其實佢打果d係咩拳黎
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

Buakaw

呢個直頭癲既 佢呢d分分鐘打死人
但而家老左唔得了 拳怕少壯

https://youtu.be/RrFJEJ1vHDE
30歲開始回落都下下打死人

踢都踢死

普通人俾佢踢一下分分鍾內出血

踢多過駁拳
日本仔食咗好多下腳,一定好撚痛
兩邊都戇鳩
輸既不自量力
贏既又係度自嗚得意

好似用劍擊花劍同火雞姐用兩把老牛對劈咁
根本九唔撚搭八
每次功夫被人ko我都諗起呢封書信

“拳理雖是要緊,現實的還是重要”
“很多所謂的詠春名家 我希望他們不要自作勇為去和他們(西洋拳師)打”

小龍哥當年打遍唐人街啦
聽過唔知咩訪問話小龍係街到
有兩個古惑仔聊佢 佢行埋去 一手一個抽住兩條友皮帶 成個舉起 你諗下佢咩實力

你信?

2隻手指做掌上壓你又信唔信
叫你做十下正常都手震啦
中國功夫就是騙術

事實 唔好擺低粒膠就走人
https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

個高佬係香港拳王余鐵良啊
業餘拳擊
大山培達唔知係現代實戰勁唔勁
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

依個真,依加既人中國功夫廢係因為一個二個練個一陣就速成。

中國人功夫唔同西方拳,得體格係無用,好多基礎要練好撚耐先得,係依加既人好多係速成班,學左個樣,冇功底。見過有朋友話學詠春2年連最基本既痴手都做唔岩 但係學得岩既,可能學得半年都勁,咁學得耐又點會等於學得勁?

第二係中國人自私性格,好多師父唔想徒弟勁過自己,所以教野教d唔教d,d徒弟以為學成師,出去又自稱師父授徒,但係教既野可能根本唔岩 ,但係又一直分支出去教,所以咪廢。大陸就最多依種,所以好多大陸師父都好廢。

第三,詠春好多捉手同穿手動作,打mma 有個拳套其實好阻礙詠春發揮,因為通常佢偷位只係岩岩好夠個拳過就得or 檑台太多規則。

所以點解好多學功夫既比人打爆,因為係佢地廢 正如樓上講既,真係勁既好多都係真系跟大師父學既,佢地唔會曝光咁多。

詠春佬帶露指拳套都比人打到仆街又點睇
又係d咩真人不露相既廢話
連登仔屌神棍屌耶撚不遺餘力,一講國術就硬係有d唔知係邊既高人 高手在民間
喂!怕俗氣唔想賺錢既話!出黎打兩場贏左咪捐錢比慈善機構囉
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸
我學左一個月fing春,完全浪費時間

垃圾功夫排名:

任何所謂國術>剛柔流空手道>wtf跆拳道

評價:
國術:
所有國術都係雜耍性質,你要玩雜耍點解唔玩體操?

剛柔流空手道:
識打d套拳有撚用咩?d動作標準有撚用咩?

wtf跆拳道:
完全唔貼近現實,睇見奧運就心諗做乜9純粹鬥隻腳對得夠高hi到人個頭,我畀個頭你hi又點話,hi飽佢玩腳交咩家下
(唯一優點:轉學泰拳時快d上手,因為已經識用腳,學返點出拳同步法就已經成功(咁點解我唔直接學泰拳?))

有冇睇過UFC 用空手道跆拳道Ko人果d 片

讚成
睇左UFC空手道根底既一拳KO人
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

中國人功夫唔同西方拳,得體格係無用,好多基礎要練好撚耐先得,係依加既人好多係速成班,學左個樣,冇功底。見過有朋友話學詠春2年連最基本既痴手都做唔岩 但係學得岩既,可能學得半年都勁,咁學得耐又點會等於學得勁?

第二係中國人自私性格,好多師父唔想徒弟勁過自己,所以教野教d唔教d,d徒弟以為學成師,出去又自稱師父授徒,但係教既野可能根本唔岩 ,但係又一直分支出去教,所以咪廢。大陸就最多依種,所以好多大陸師父都好廢。

第三,詠春好多捉手同穿手動作,打mma 有個拳套其實好阻礙詠春發揮,因為通常佢偷位只係岩岩好夠個拳過就得or 檑台太多規則。

所以點解好多學功夫既比人打爆,因為係佢地廢 正如樓上講既,真係勁既好多都係真系跟大師父學既,佢地唔會曝光咁多。

連登仔屌神棍屌耶撚不遺餘力,一講國術就硬係有d唔知係邊既高人 高手在民間

咁你當中國功夫係廢物啦,你當係我 ,我尻up算。

Btw露指拳套無分別,嚴重影響手既反應同手感,所以詠春打mma的確係無撚用,同埋地術面前,詠春的確都會變廢物

我自己都有學中國功夫同泰拳
我係最憎人成日用d不知名高人幫中國功夫粉飾太平而唔係力求改進
簡單講一句,齋練套拳唔練體能係唔可能會有實戰既能力,特別你知中國功夫幾多套路係耍完一次汗都唔出一滴,打兩下沙包起碼都扯到啖氣
搵到段片係太極打得贏其他武術先好拗啦
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

Buakaw

呢個直頭癲既 佢呢d分分鐘打死人
但而家老左唔得了 拳怕少壯

https://youtu.be/RrFJEJ1vHDE
30歲開始回落都下下打死人

踢都踢死

普通人俾佢踢一下分分鍾內出血

踢多過駁拳
日本仔食咗好多下腳,一定好撚痛

日本仔啲鬥志真係無得頂,明明差2皮最後一round都仲有力沖上去搏拳
https://youtu.be/-eT6Lfz6xzA
打得贏佢先算都未見過勁人

做乜鳩
青城派傳人,呢個應該真係有料到
https://youtu.be/ZJmPZVf1JC8

國術撚:高手係唔會咁易出手

君子動口不動手
太極喎
留返班廢老朝早係公園耍就得

咁你當中國功夫係廢物啦,你當係我 ,我尻up算。

Btw露指拳套無分別,嚴重影響手既反應同手感,所以詠春打mma的確係無撚用,同埋地術面前,詠春的確都會變廢物

我唔係話詠春就無撚敵咁,而係佢的確有佢既缺點,正如佢無地術,好依賴地形,但係又真係唔係一文不值囉。同上面成日話咩「我幾年泰拳打低我10年既詠春朋友」,咁都好多其他因素既。咁我有朋友2年詠春打低5年泰拳既話又表示泰拳無用咩 只係各有所長,未必要講到其中一方一文不值咁

連登仔係泰拳BJJ fans黎 講黎晒氣

君子動口不動手

玩棍 劍 刀可能贏 拳就唔洗講

君子動口不動手

國術撚:佢個d唔係正宗太極,我朋友個朋友個看更一個打100個mma都得,唔記得拍YouTube 之嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞