【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
想國術好打唔係唔得 頭一年淨學拳理套路 第二年同門不停對打 第三年同現代博擊既人打 咁樣或者可以帶得番起傳統武術既實戰能力 但而加9成9既師傅會失業

唔會你對打。 唔係點呃你學費

我師父第二個月就叫我同師兄「玩」
瘀血三日都仲係紫

利申:國術撚

比人當沙包

係學當你係俾人打嘅反應 點樣混合套路 套路每一個動作嘅意思 而唔係擺姿勢

如果係咁就唔會打瘀你

瘀有咩問題
我覺得咁先好 怕痛,就唔好俾人打中
https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
Boxing條友reach長咁多
係兩個都係業餘既情況之下
都係身型重要過技術
利申:尻up

Boxing果個係香港拳王

Boxing打到一半就開始hea打咁

身高體重差咁遠 可以點打

記得計體重拳佬輕過佢

講reach咁tyson未唔洗打 你睇佢啲對手有邊個唔係高佬

我想問Tyson大力嗎?磅數有差咁遠?
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽
真係幾下就玩完,個南亞狗算少少大隻果d

學我師父一句 冇話邊種武術最好打 若果你打出冇人擋到嘅一拳 而又可以打死對手 你就無敵 唔須要套路

而家講正常人,你講果d鬼唔知咩,就係做唔到先要一套既技巧,等你面對唔同情況都有方法去應對,而國術(大部份)正正俾人淘汰既原因係故步自封,又無科學幫助,咁可以有幾深入?
十幾年前

有個中文呀sir話自己試下用全力推一個太極好勁既人

結果係佢自己彈開 太極師父原地不動
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
都係身型重要過技術

記得計體重拳佬輕過佢

講reach咁tyson未唔洗打 你睇佢啲對手有邊個唔係高佬

當然磅數無差咁遠,但Tyson除左係拳重之外,佢既靈活,步法係重量級拳手無既,呢樣野令到佢可以矮仔打高佬有優勢既原因
輕量既靈活,加埋比重量級仲要重既拳,又快又狠,佢先咁變態
但片中人,甚至睇國術,我都無見過有人有咁靈活既步法
好多時都係好笨拙,對住普通人咪勁dd lo
泰拳練硬個身保護要害,攻擊既招殺傷力大,多元化
而boxing對身髏質素都極睇重,又靈活,攻擊簡單而有效,呢野正正係國術缺少
十幾年前

武術呢啲招式係幾得意
而且傍下身都唔錯
依家啲人講到唔係最打得/殺唔到人就冇存在價值咁
睇下Master Wong 學下實際野好過。點解head lock 對應俾人推。擋punch.
十幾年前

武術呢啲招式係幾得意
而且傍下身都唔錯

依家咁乞鳩人憎係班老屎忽成日吹到上天又串嘴,一話開波就鳩縮,一係好似條片咁俾人秒殺
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
都係身型重要過技術

記得計體重拳佬輕過佢

當然磅數無差咁遠,但Tyson除左係拳重之外,佢既靈活,步法係重量級拳手無既,呢樣野令到佢可以矮仔打高佬有優勢既原因
而boxing對身髏質素都極睇重,又靈活,攻擊簡單而有效,呢野正正係國術缺少

磅數真係冇人知確實數字,但睇返余鐵良記錄係打75kg磅數,又真係唔重,詠春友可能真係差唔多甚至重啲

而tyson佢的確係大力,但正正引證左詠春點廢,人地係做好多阻力訓練,當人地做深蹲你做扑馬乜都死啦
https://youtu.be/P8OzGTHlSRs

同埋tyson啲拳咁重亦都因為佢係教科書式peekaboo style,即係雙手擺前護頭突入upper勾拳,好似打機咁對住法師開晒防禦力buff衝到佢面前然後開高爆技,而詠春仔根本唔識點樣彌補reach嘅差距

記得計體重拳佬輕過佢

咁你唔知咩叫國術
十幾年前

武術呢啲招式係幾得意
而且傍下身都唔錯

依家咁乞鳩人憎係班老屎忽成日吹到上天又串嘴,一話開波就鳩縮,一係好似條片咁俾人秒殺

要學一兩招入門級傍身咁去學BOXING/柔道咪仲好
唔使頭討好師傅托大腳,上面有個話中國武術要五六十歲先初見小成
BOXING/柔道呢啲練兩三年都有顯著成效
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
都係身型重要過技術

記得計體重拳佬輕過佢

磅數真係冇人知確實數字,但睇返余鐵良記錄係打75kg磅數,又真係唔重,詠春友可能真係差唔多甚至重啲

而tyson佢的確係大力,但正正引證左詠春點廢,人地係做好多阻力訓練,當人地做深蹲你做扑馬乜都死啦
https://youtu.be/P8OzGTHlSRs

同埋tyson啲拳咁重亦都因為佢係教科書式peekaboo style,即係雙手擺前護頭突入upper勾拳,好似打機咁對住法師開晒防禦力buff衝到佢面前然後開高爆技,而詠春仔根本唔識點樣彌補reach嘅差距

所以咪話國術果d身體又無,又無科學幫手幾百年前既野都無點改進,甚至有d失傳,你話死唔死,唔好話失傳,就算無失傳我都唔認為會好幾多
詠春就算數啦,恰下d gym都唔做既人 又差唔多磅數既人得既

記得計體重拳佬輕過佢

咁你唔知咩叫國術

出現了

記得計體重拳佬輕過佢

咁你唔知咩叫國術

國術有好多範疇既 我唔係識晒,但你可唔可以講一種出來,係國術係國際比賽(格鬥) 有代表人物,用同埋有好高既實用性

記得計體重拳佬輕過佢

咁你唔知咩叫國術

國術有好多範疇既 我唔係識晒,但你可唔可以講一種出來,係國術係國際比賽(格鬥) 有代表人物,用同埋有好高既實用性

十年前散打王都好似幾勁

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽

學我師父一句 冇話邊種武術最好打 若果你打出冇人擋到嘅一拳 而又可以打死對手 你就無敵 唔須要套路

而家講正常人,你講果d鬼唔知咩,就係做唔到先要一套既技巧,等你面對唔同情況都有方法去應對,而國術(大部份)正正俾人淘汰既原因係故步自封,又無科學幫助,咁可以有幾深入?

大部份「師傅」故步自封 呢點我唔否認 但你唔可以話國術冇用 套路係死 人係生 你唔知 唔代表冇人做緊 唔了解國術 一味鳩反
我唔係話外國武術比中國武術差 外國武術都有其可取之處 但你班反國術嘅人有冇諗過 中國武術咁多年 靈活呀乜乜柒柒 中國武術會冇? 我只可以話你知每個門派都全面 只係可能則重唔同方面嘅嘢 老實講 有幾多個人有心機去練國術 自己練唔好就話呢樣嘢唔得

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神

大部份「師傅」故步自封 呢點我唔否認 但你唔可以話國術冇用 套路係死 人係生 你唔知 唔代表冇人做緊 唔了解國術 一味鳩反
我唔係話外國武術比中國武術差 外國武術都有其可取之處 但你班反國術嘅人有冇諗過 中國武術咁多年 靈活呀乜乜柒柒 中國武術會冇? 我只可以話你知每個門派都全面 只係可能則重唔同方面嘅嘢 老實講 有幾多個人有心機去練國術 自己練唔好就話呢樣嘢唔得

咁你講下邊練好既出黎啦,一味話人未練好,你同啲咀炮撚有咩分別
十幾年前

廿幾年前
有個太極好勁既人話自己試下用全力推一個中文呀sir
結果係佢自己彈開 中文呀sir原地不動
我有個跆拳道黑帶可以教拳既同事
有次問過佢真係打爛仔交果陣,跆拳道詠春果d其實有無用
佢都答我基本上無乜用
十幾年前

武術呢啲招式係幾得意
而且傍下身都唔錯

你推落個200磅肥佬到,你自己都會彈開人地唔郁啦
睇磅數姐,同咩防身技巧根本無關
我自己都係學中國功夫同泰拳撚,好多所謂國術根本係要去蕪存菁
而家唔係講緊最唔打得/殺唔到人就冇存在價值,而係表演用既功夫同實用防身功夫根本完全係兩回事
你套功夫係有料駛乜成日用埋d咩 邊個邊個話我聽 十個人都推佢唔郁或一掂到佢我自己會彈開 咩年代呀仲玩口耳相傳咩
同d神棍呀耶撚有咩分別
十幾年前

廿幾年前
有個太極好勁既人話自己試下用全力推一個中文呀sir
結果係佢自己彈開 中文呀sir原地不動

三十年前有個中文好勁既呀sir話自己試下用力推一個原封不動既人,結果係佢自己彈開耍太極
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞