【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
Boxing條友reach長咁多
係兩個都係業餘既情況之下
都係身型重要過技術
利申:尻up

Boxing果個係香港拳王

Boxing打到一半就開始hea打咁

身高體重差咁遠 可以點打

唔會打唔贏既,條友身高咁高重心自然高
要takedown高佬易過矮仔,識BJJ/摔跤既話都有啲機會贏
國術d高手老師傅最興話"如果對手咁打過黎就咁擋",限住晒你點攻d傻仔見到咪覺得好勁囉
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

同埋太極同物理都好有關,我個叔叔都有講,只要你架式啱,地下嘅力係任你用,除非條友嘅力大過地,如果唔係根本無可能大力過你,因為佢一個人係唔會夠地大力,所以依個都係點解中國D道場地係硬嘅原因,因為軟地好難借力,所以去D泥地或者軟毽打係好吃虧,小成以上嘅師傅除外

笑到抽搐

諗起練金術

玩地心吸力學柔道仲實際啦
修道船
其實點解個個都覺得跆拳道廢??
佢果d前側踢....一野踢落人地心口到會斷骨...
同埋李小龍的側踢都係用跆拳道果種...而唔係泰拳果種
我覺得練腳練得又快又準又夠力..其實打爛仔交好吃香....
當然同其他門派打就唔得

利申: 學過詠春,跆拳,泰拳,boxing

除左詠春覺得以上三種都實戰有用

係咪因為動作太大,容易比人捉or避到?
想國術好打唔係唔得 頭一年淨學拳理套路 第二年同門不停對打 第三年同現代博擊既人打 咁樣或者可以帶得番起傳統武術既實戰能力 但而加9成9既師傅會失業

唔會你對打。 唔係點呃你學費

我師父第二個月就叫我同師兄「玩」
瘀血三日都仲係紫
想國術好打唔係唔得 頭一年淨學拳理套路 第二年同門不停對打 第三年同現代博擊既人打 咁樣或者可以帶得番起傳統武術既實戰能力 但而加9成9既師傅會失業

瘀血三日都仲係紫

利申:國術撚
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

到老左就知味道
其實點解個個都覺得跆拳道廢??
佢果d前側踢....一野踢落人地心口到會斷骨...
同埋李小龍的側踢都係用跆拳道果種...而唔係泰拳果種
我覺得練腳練得又快又準又夠力..其實打爛仔交好吃香....
當然同其他門派打就唔得

利申: 學過詠春,跆拳,泰拳,boxing

除左詠春覺得以上三種都實戰有用

係咪因為動作太大,容易比人捉or避到?

因為跆拳道同表演無分別
出招同擋都要跟曬角度
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

到老左就知味道

攪清楚係要養生定打人
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽
真係幾下就玩完,個南亞狗算少少大隻果d
https://m.youtube.com/watch?v=hdXiV6QdDJY

武警詠春教練對kickboxing
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
都係身型重要過技術

記得計體重拳佬輕過佢

瘀血三日都仲係紫

比人當沙包
https://youtu.be/VbmP6aHWT84
我國氣功才是最上乘武學

瘀血三日都仲係紫

比人當沙包

係學當你係俾人打嘅反應 點樣混合套路 套路每一個動作嘅意思 而唔係擺姿勢
咩拳最實用

泰拳
最簡單直接攻擊要害關節
仲有地獄體能同抗打訓練
招式簡單快上手

無錯 但泰拳無boxing咁靈活 boxing加泰拳就無得輸

泰國鬥神加奧朗

咁不如滅堂之牙

加神
有個fd玩泰拳+boxing超過真十年,要硬有硬 靈活又得,見住佢同南亞狗隻抽
真係幾下就玩完,個南亞狗算少少大隻果d

學我師父一句 冇話邊種武術最好打 若果你打出冇人擋到嘅一拳 而又可以打死對手 你就無敵 唔須要套路

瘀血三日都仲係紫

比人當沙包

係學當你係俾人打嘅反應 點樣混合套路 套路每一個動作嘅意思 而唔係擺姿勢

如果係咁就唔會打瘀你
俾條業餘拳擊打到仆街

個拳擊手高大咁多
手又咁長

兩邊一樣用拳擊都係佢屈啦
俾條業餘拳擊打到仆街

呢條友又有啲慘既
都係身型重要過技術

記得計體重拳佬輕過佢

講reach咁tyson未唔洗打 你睇佢啲對手有邊個唔係高佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞