【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
話中國功夫勁既起碼比條片證明下
笑到仆街
太極拳喎
https://youtu.be/AKKCZDZz-9k
經典中既經典
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

同埋太極同物理都好有關,我個叔叔都有講,只要你架式啱,地下嘅力係任你用,除非條友嘅力大過地,如果唔係根本無可能大力過你,因為佢一個人係唔會夠地大力,所以依個都係點解中國D道場地係硬嘅原因,因為軟地好難借力,所以去D泥地或者軟毽打係好吃虧,小成以上嘅師傅除外

笑到抽搐

諗起練金術

叫你阿叔出嚟挑機
我擺低5皮 有邊個巴打應機我私人醒多5皮
打到中國功夫變廢物

輸左都比2皮 湯藥費啦巴打
以前功夫都有打得,但係以前練法同而家唔同。以前練功夫同練西洋拳、泰拳一樣,不斷重覆練一個招式,每日練,每次幾個鐘都打幾招,每招打幾千下。

而且基本功(紮馬,站樁,步法)都要你練起碼半年先俾你學拳。

每個徒弟用所學嘅玩自由博擊,你練得少就俾人打到碌閪咁。並唔係而家詠春,太極咁要拆招、痴手。而係戴拳套,衝埋去打。

用黎用去都係幾招,但你練得熟,你出手唔使諗,練得耐有自然反應,出招先快,變招都快。邊似而家乜撚野一百零八式,一埋牙仲要諗用1定2,已經俾人打柒你啦。

根本就係一班功夫佬氹人玩,巧立明目,等你以為學得多,氹你科水。尤其係文革後,香港班師傅返大陸傳返功夫後,為左氹人學,冇所不用其極。

另一原因就係自私,佢學左幾十年,服待師傅大半世先學到,點會咁易俾你,就將原先十招亂加,加到百幾招,等你有排學。

而且舊方法太悶,又有幾多人頂到,每代十幾廿人,去到最後得返幾個。

新方法個班就每星期開幾班,班班幾十人。

如果只係練法問題 點解而加既人唔去練
人地泰拳一樣練到隻狗咁 都唔會太流失學生

中國人劣根性,我收埋唔教。
以前有一句,上馬提金,下馬提銀。你俾得起錢,我咪教,但二世祖有幾個有恆心。

你冇錢咪幫我挽鞋,好似黃飛鴻啲徒弟咁,你服待我,十零年後覺得你好,夠忠心先教你。

而且功夫咁多家,又怕人偷。

邊似泰佬咁齊心,一齊學一齊教,邊個恰我地就打邊個。

名呀屌你老母
以前功夫都有打得,但係以前練法同而家唔同。以前練功夫同練西洋拳、泰拳一樣,不斷重覆練一個招式,每日練,每次幾個鐘都打幾招,每招打幾千下。

每個徒弟用所學嘅玩自由博擊,你練得少就俾人打到碌閪咁。並唔係而家詠春,太極咁要拆招、痴手。而係戴拳套,衝埋去打。

用黎用去都係幾招,但你練得熟,你出手唔使諗,練得耐有自然反應,出招先快,變招都快。邊似而家乜撚野一百零八式,一埋牙仲要諗用1定2,已經俾人打柒你啦。

根本就係一班功夫佬氹人玩,巧立明目,等你以為學得多,氹你科水。尤其係文革後,香港班師傅返大陸傳返功夫後,為左氹人學,冇所不用其極。

另一原因就係自私,佢學左幾十年,服待師傅大半世先學到,點會咁易俾你,就將原先十招亂加,加到百幾招,等你有排學。

而且舊方法太悶,又有幾多人頂到,每代十幾廿人,去到最後得返幾個。

中國人劣根性,我收埋唔教。
以前有一句,上馬提金,下馬提銀。你俾得起錢,我咪教,但二世祖有幾個有恆心。

你冇錢咪幫我挽鞋,好似黃飛鴻啲徒弟咁,你服待我,十零年後覺得你好,夠忠心先教你。

而且功夫咁多家,又怕人偷。

邊似泰佬咁齊心,一齊學一齊教,邊個恰我地就打邊個。

我覺得問題係人地講求科學講實驗,唔係好似中國佬成日做埋d好玄嘅野

其實好弱智
叫人紮住個馬出拳
你唔靠旋身打得暈人先算啦
https://youtu.be/cMd93H0-7ls
講多都哂氣 計reach 計年資
一個業餘mma都打到佢仆街爆江
https://youtu.be/hdXiV6QdDJY
師父加油 師父加油
挨多2分鐘
師父加油 師父加油
挨多2分鐘

個助教仲叫個mma不要留情 真係想打死個師傅咩
師父加油 師父加油
挨多2分鐘

個助教仲叫個mma不要留情 真係想打死個師傅咩

Facebook有個page叫咩「反對國術XXxX」
係大陸仔開嘅
Facebook有個page叫咩「反對國術XXxX」
係大陸仔開嘅

搵唔到

咁其實少林寺班人好唔好打
佢哋冇嘢做都係練功

咁其實少林寺班人好唔好打
佢哋冇嘢做都係練功

你都弱智
唔洗叫雞咩?
我想睇master Wong打
佢太極 詠春都有學,而且實用主義

un !na!ha!on this way here斬!!斬佢個頭落黎very basic and simple very basic movement

有聲

打! 打佢老母!
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

唔係睇唔起太極 但連一個j既都無 近100年前個個以為中國武術天下第一 但近年有冇邊個可以表演出黎係中國功夫勁
勁在被人打囉
唔係唔信你巴打 你搵條真係你講到咁神乎奇技既黎睇 加上你企定定 紮穩個馬 唔通人地又企定定同你打咩

我嘅意思係擺好架式之後,話知你十幾米飛過黎起飛腳都無用咁解😂,唔係兩條友都企住打嘅意思

算啦巴打 拳怕少壯 真係打死叔叔架
師父加油 師父加油
挨多2分鐘
張三豐張無忌不同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞