【武林大會】格鬥狂人單挑太極拳師 邊個20秒鐘被打爆缸?

499 回覆
25 Like 0 Dislike
我心中有太極,但實戰玩開埋身9打自由隻抽
中國功夫其實唔係廢,但係入門時間長,小成嘅時間更加長,宜家D人唔會咁有恆心會練到入門,細佬我以前去曾經見過個練太極嘅叔叔,佢60幾歲都話自己入門無幾耐,但係已經練左40幾年(佢話佢大學嘅時候機緣巧合係廣州識左個師傅),佢叫我試下打佢,我開頭都驚整親佢,畢竟我年輕,出拳都有150K力,結果試左三次,第一次就住試,幾秒比佢打飛左,佢話唔洗驚佢整親,第二次認真試,結果一樣,第三次佢叫我攞埋棍,結果都係比佢收皮,佢話比我知,佢個門太極叫綿裡針,有快有慢,有輕有重,講求借力打力,再加翻自己份力打翻去,佢話如果感受到借力打力已經可以入門,佢自己都係近10年先感受到
條片睇完,同我個叔叔真係差好遠,太極根本係唔洗走,佢馬步都唔穩點借力,中國功夫咪就係比依D門都未入但係以為自己好勁嘅傻佬映衰曬囖,拳擊練3年同30年分別根本就唔大,根本無得比較,尤其是太極係最難嘅功夫之一,天分差嘅人一世都未必感受到借力嘅感覺
同埋唔好再攞李小龍打J啦,人地係美國人唔係中國人啊,咁同台灣攞林書豪打J有咩分別?
Sor for 1999,但係見到咁多人睇唔起功夫真係有感而發

正式申請為潮文
d人成日話國術d真係勁既師傅收收埋埋
收皮啦 d師傅自己都冇實戰過 都係得個吹字
根本呢代所有國術師傅都係垃圾

想拯救國術既國術撚 你地要做既係恢復踢館文化 弱肉強食 汰弱留強

踢館唔夠架,佢地fing春d比試方式係講手,即係鬥痴手

https://youtu.be/MCJXh2Hp3zw
諗起呢個,詠春個陣係香討吹到識飛
俾條業餘拳擊打到仆街

大隻好多

呢單野冇七年都八年,起初係香討口水戰,詠春大師個陣好多支持者,柒左之後又炮鳩人要不是戴拳套
俾條業餘拳擊打到仆街

大隻好多

呢單野冇七年都八年,起初係香討口水戰,詠春大師個陣好多支持者,柒左之後又炮鳩人要不是戴拳套

唔戴拳套啲拳仲重 真係on9
俾條業餘拳擊打到仆街

大隻好多

唔戴拳套啲拳仲重 真係on9

個故好長,開頭網上論武 你點打我我又點避到你,好撚好笑 炮撚到拳王約佢出黎隻揪咪撚再鳩吹
泰國小童練打泰拳由七歲至十五歲,有接近三,四百

場打擂台實戰經驗,佢地打擂台賭錢,所以要堅

打,國術?一世人打幾多場實戰。

我諗左邊2秒就比拳王打到仆街

唔會兩秒
宇宙最強專項都唔係fing春,佢一路練開mma果邊,係拍戲先走去學國術

甄子丹阿媽係太極師父(好似仲係著名個隻)佢由細就練傳統武術大啦到咁上下大先開始玩拳術搏擊個啲近殺破狼個時先開始轉玩埋mma格鬥好似係

我諗左邊2秒就比拳王打到仆街

唔會兩秒
宇宙最強專項都唔係fing春,佢一路練開mma果邊,係拍戲先走去學國術

甄子丹阿媽係太極師父(好似仲係著名個隻)佢由細就練傳統武術大啦到咁上下大先開始玩拳術搏擊個啲近殺破狼個時先開始轉玩埋mma格鬥好似係

尋少年葉問:
太極我諗當哲學+藝術嘅運動差唔多
練得多係啲筋好鬆 紮馬好實嘅
啲郁動都幾靚嘅
當殺人功夫就無謂啦

中國功夫+傳統文化都唔係想殺人
係資源貧乏嘅年代 用黎強身健體
都練到肌肉同敏捷度
真心可以當現代舞/體操黎睇
https://youtu.be/oxS1MCjtaYI
大陸講好打 我反而覺得佛山呢個最好打
Btw國術有部分招式足以傷害人
但都唔可以因此當殺人嘅運動囉
即係棒球、網球球速快到可以令人入院
咁唔同又攞黎打交 網王咩
練武嘅人都比較好勇鬥狠
冇打交用途唔代表要廢除/淘汰
話空手道廢嗰啲人有冇睇過 軍雞
其實無最勁既武術 一切都係睇個人點發揮
黃飛鴻年代都仲有村落械鬥
葉問年代都仲有打擂台搵食
呢家班老師父,唔好話生死相搏,你問佢近五年有冇同人認真切磋過都係問題

如果阿里練太極,練到瓜都仲係入門咋
啲郁動都幾靚嘅
當殺人功夫就無謂啦

都練到肌肉同敏捷度

支那功夫係要黎拍飛機戲囉!!!!

無得講喎你搵個死既黎講
總知都係睇個人點運用佢自己 擅長既野
根本無得講
我覺得純粹只係用太極詠春實戰輸好定常,但追求武術既人都會去學或者理解取佢長處放落自己到。李小龍點解咁勁咁多人服佢都係因為呢樣野佢做得最好

無得講喎你搵個死既黎講
總知都係睇個人點運用佢自己 擅長既野
根本無得講

樓上話六十歲先入門呀
牙都就快甩啦仲擅長咩
我覺得純粹只係用太極詠春實戰輸好定常,但追求武術既人都會去學或者理解取佢長處放落自己到。李小龍點解咁勁咁多人服佢都係因為呢樣野佢做得最好

李小龍係理論家+實戰家,會不斷改良實驗點先最好打。
啲郁動都幾靚嘅
當殺人功夫就無謂啦

都練到肌肉同敏捷度

都幾好睇啊 你會唔會太認真啊
唔通笑片嗰啲慈善麻雀王大賽
又真係以為中國人打飛機
以為中國賭術世界第一咩
啲郁動都幾靚嘅
當殺人功夫就無謂啦

都練到肌肉同敏捷度

都幾好睇啊 你會唔會太認真啊
唔通笑片嗰啲慈善麻雀王大賽
又真係以為中國人打飛機
以為中國賭術世界第一咩

中國武術拍戲係一流
話武術唔係for實戰真係笑撚死人
咁應該叫舞術啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞