一個一個最核突嘅大陸英文單詞翻譯

335 回覆
441 Like 18 Dislike
連結 / link up
要譯都係 你的頻道 啦
卷積

convolution
(電子)計數機同電腦其實某程度上等價

以前真係有專屬計數嘅人都係叫computer, people who computes

呢家就obsolete咗呢個meaning
奧特蘭蒂斯~ 果陣係澳洲做野 比個大陸人問邊度有 完全諗吾到係咩
@ = 小老鼠

Triple double 大三元
Lebron james= 雷霸龍詹姆士
Deactivate =滅活
微辣 馬田d英文字幕
提拉米蘇 tiramisu
音譯都計?
有,你自己search下兩邊d用語
佢哋除咗08用開幕式,其他都係用禮多
式真係日文嚟
讀我就諗到正常人講app
但支那會分開字母講 A P P 柒撚到仆街

譯名我就諗到os
Android 安桌
Apple 蘋果
Windows 視窗
一直以為大陸仔講嘅寶特瓶係寶礦力個樽
寶特瓶唔係台釋咩?
有時見到D名牌變晒做中名即刻覺得個brand cheap晒
跟易威登,香奈兒,奔馳,特斯拉
唔好同我講佢地譯得冇錯,只係想講讀個中文名令人覺得個brand cheap左.
你唔會話綁死張信用卡呀嘛?

「綁定」這個詞首先想到的肯定是 bind,但是在國外用的更多的卻不是它。

1 add (添加)

How to Add your Credit Card to Apple Wallet?

如何在在蘋果支付里添加信用-卡?

2 link (連接)

How do I link a debit or credit card to my PayPal account?

我要怎麼才能在Paypal帳戶里綁定我的銀行-卡?

咁講有冇link到張信用卡ok啦
呢個係台灣人講?
台灣都係咁讀
好on9
明明app係application既簡稱
又唔係abbreviation
台灣請講app多過a.p.p喎
我睇親youtube同電視節目都係講A P P
仲要連啲外國人youtuber去左台灣
都跟佢地講
佢地話外國人覺得講F乎B
挨豬已經好怪
我聽過深圳人講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞