一個一個最核突嘅大陸英文單詞翻譯

335 回覆
441 Like 18 Dislike
新語可以限制思想,梗係要有咁精簡得咁精簡,等埋愚民日日都咋係口腔期。
解釋點解支那會咁多中文譯名 唔代表係合理化
有中文譯名係支那嘅溝通需要,譯得核突係另一回事
明未?

其實有冇人可以話我聽咩係Q?
我理解應該係指"錢" , 但我完全唔明個意思

屌你老味"錢"字係敏感詞??
單詞

在語言學中,詞(英語:word),在台灣又稱為單字,在中國大陸外語教學中又稱為單詞,是能獨立運用並含有語義內容或語用內容(即具有表面含義或實際含義)的最小單位。
App

佢地係 A.P.P

咩app呀屌你老母
譯得好讀出黎都有浸柒味啦 無論廣東話定支那話
YSL又唔撚係難讀
一大堆地方名都唔難讀
咪又係叫中文名
hardcore 硬核
無啦啦變咗唔係譯得柒嘅問題,係有中文譯名就有問題
點呀 解釋唔合理唔合邏輯咪就係個問題囉
你真係咁蠢咩
乖啦 仲唔明我講咩嘅你地自己圍爐啦
自己死雞撐飯蓋話人蠢 原來同緊隻小學雞講道理

人哋淨係解釋點解油管係民間叫法 你就拉埋香港冇官方譯名嚟講

講真,你邏輯真係差得好緊要
除咗敏感詞
佢地有時想強調啲字都會打拼音initial
真心好柒
正想講
其實油管呢個名只係中国民間類似玩膠嘅叫法 Y ou係油嘅普通話拼音 tube中文有管道嘅意思 啱啱好油管算係一個詞彙所以佢哋就咁樣叫 除咗油管之外仲有一個叫法係有土鱉(中国式音譯) 土鱉翻譯做廣東話大概係鄉下仔嘅意思 呢啲翻譯都係同當地嘅文化同埋語言有關 我哋聽落好奇怪係好正常 正如我哋「手指」「尿袋」呢啲叫法喺台灣或者星加坡嘅人睇落都會覺得奇怪咁 所以呢啲翻譯嘅嘢睇過笑下就算啦 無謂咁認真喎
其實各國文化背景,教育,語言都唔同,譯名譯得 柒/好 其實好主觀。

Lexus,香港叫凌志,我真心覺得好聽。但大陸人覺一舊雲(除廣東外)

Lexus,大陸叫雷克薩斯,好多香港人聽完得個笑字。但大陸人又好接受wor。

btw,話明大陸譯名,即係大陸專用啦。其他地區既人吵乜鬼姐,唔通臺灣人又走黎笑香港d譯名咩
奇怪係.. 個音完全唔岩架喎
柒到飛起
蹦(跳)迪(士高)
創造,建造,塑造,締造,製造,建立,開創
係匪語一律為打造

diu 1984咁 只可以講一啲特定嘅字
失敗的人
柒都唔撚笑得
話自己五千年文化大國捨棄哂自己嘅文化用埋啲垃圾語言
仲要逼人地跟佢柒
mk圍內都覺得自己好撚型嫁
你會唔會笑佢?
除非你自己係
林克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞