樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
https://www.facebook.com/nextmagazinefansclub/videos/777136289116983/

比另一個 perspective 大家睇下香港樓市係可以幾咁易操控。
建議大家不妨起下個郭文貴底再計下佢講既野信唔信得過。

香港一年所賣既地未足以做到佢所講既野,當然,小數怕長計。

段片係講共產黨大把手段操控你香港樓市,
例如叫傀儡港共政府突然大量供地,不論香港人同地產商你估有聲出?
再者,一刀切唔在比中國人買香港資產,在港樓產要即時申報兼繳xx%稅,大把土豪即時拋售所有香港樓。

當然,我仍然係對香港樓市上升無異議。
只不過係想表達呢個升勢同獲利,係中共施捨比你,隨時可以拎走,就係咁多。

好似郭文貴講既野

結論: 大陸要你三更跌,不準留人到五更,當然前題係領導先行

重點係控制唔到
唔知幾時收水 唔知會唔會收水
呢啲外來因素同沙士差不多
https://www.facebook.com/nextmagazinefansclub/videos/777136289116983/

比另一個 perspective 大家睇下香港樓市係可以幾咁易操控。
建議大家不妨起下個郭文貴底再計下佢講既野信唔信得過。

香港一年所賣既地未足以做到佢所講既野,當然,小數怕長計。

段片係講共產黨大把手段操控你香港樓市,
例如叫傀儡港共政府突然大量供地,不論香港人同地產商你估有聲出?
再者,一刀切唔在比中國人買香港資產,在港樓產要即時申報兼繳xx%稅,大把土豪即時拋售所有香港樓。

當然,我仍然係對香港樓市上升無異議。
只不過係想表達呢個升勢同獲利,係中共施捨比你,隨時可以拎走,就係咁多。

好似郭文貴講既野

結論: 大陸要你三更跌,不準留人到五更,當然前題係領導先行

重點係控制唔到
唔知幾時收水 唔知會唔會收水
呢啲外來因素同沙士差不多

控制唔到,但可以預測,我愚見認為當內地經濟變得穩健的時間,而不是一直存在泡沫,才能有條件做師兄所述的事情
過了半個月,update一下市場狀況:

1.一如預測,這半個月二手市場冷淡,其中破頂消息在消化當中,二是2大新盤在昨日前日全開價

2.海之戀及天寰同時開價,海之戀開價不算吸引,但有一付款方法是建築期付款,亦有很多優惠,有85%按揭。天寰,低開,價錢十分低水,有85%按揭

3.兩盤應照舊爆飛、理應天寰反應更為熱烈

4.6月頭在2盤開賣後,抽不到的準買家的購買力必定散落各區二手樓,介時成交量大增之餘,會再創樓價新高

5.今天推行的辣招對樓價應響不大,不應響上車買家,有實力的買家亦很少case會如此marginal

6.今天推行的辣招主要為穩固銀行的架構為主
因應銀行風險權重要求增加,唔知按息係咪會增加,留個名先

風險權重要求增加,即係簡單d要銀行補水補多d, 以現今銀行財政狀況來說,應問題不大。
按息要視乎情況,H rate有機會加番小小到正常水平,即係1.9左右,p rate理應唔會變,除非下次跟住美國一齊加
這2天,兩大新盤一Q成交超過700間,仍有大量準買家買不到,在六月必繼續成交,部分購買力會移交到二手市場,使二手成交倍增。

最近有分析者認為,樓市必有周期、循環,筆者有以下見解:
1.經濟週期的出現是源於自由市場,市場中的自動機制,使週期出現。
2.經濟週期主要源於供應需求的原理。

可是,香港樓市與其他地區不同,諸多限制,不只是辣椒,規則規舉亦十分多,是自由市場或是計劃自由市場?留給各位自行思考。
逆週期的香港樓市,已出現良久,到現在還在探討週期不週期,實在有趣。
樓豬今年算唔算係地鐵上蓋新樓放售及賣地既大年?南昌,黃竹坑,荃灣西,元朗.. 年尾仲有觀塘。全部都係地鐵上蓋靚地段,仲要係幾座式樓盤。

啊。。 仲有將軍澳南

地鐵上蓋來講係咁啱全部一齊姐,算叫做回復番基本正常要有既供應以應付樓市。賣地的確係大年,今年既賣地除了量多還有價高,本地發展商已不夠中資集團搶地,今年既grandyoho 匯一一
[quote]樓豬今年算唔算係地鐵上蓋新樓放售及賣地既大年?南昌,黃竹坑,荃灣西,元朗.. 年尾仲有觀塘。全部都係地鐵上蓋靚地段,仲要係幾座式樓盤。

啊。。 仲有將軍澳南

地鐵上蓋來講係咁啱全部一齊姐,算叫做回復番基本正常要有既供應以應付樓市。
賣地的確係大年,今年既賣地除了量多還有價高,本地發展商已不夠中資集團搶地,今年既grandyoho 匯璽都由新鴻基投得,但今年幾個龍頭發展商已覺得利潤唔可觀而唔投。
恆基近年更收購舊樓重建為主
其實所謂加辣, 我唔知政府係好心做壞事定係根本由始至終都無諗過要樓價下跌

但反觀市場咁多年既反應, 就係政府其實只係唔想爆, 唔想好似97年咁負資產,供唔起樓,CALL LOAN,銀主盤,爆破呢個循環

所以再主觀咁以認為加辣等於減價, 真係太天真
出招係為左防止借貸危機 就等於美國當年既樓市咁

問題係咁樣就真係會令跌既因素少左好多
最好就加空置稅
加差餉
逼班地主放返啲樓出黎
最好就加空置稅
加差餉
逼班地主放返啲樓出黎

其實香港嘅空置率已經係近十年最低位
最好就加空置稅
加差餉
逼班地主放返啲樓出黎

如果加差餉
到你上到車果陣一樣suffer
經過97 03 08既香港人對樓經驗 香港既政策 資金情況
根本黎緊30年都不停升 中間少調整都係可能從高位跌5%左右
買左樓根本冇野需要擔心 必贏
其實所謂加辣, 我唔知政府係好心做壞事定係根本由始至終都無諗過要樓價下跌

但反觀市場咁多年既反應, 就係政府其實只係唔想爆, 唔想好似97年咁負資產,供唔起樓,CALL LOAN,銀主盤,爆破呢個循環

所以再主觀咁以認為加辣等於減價, 真係太天真
出招係為左防止借貸危機 就等於美國當年既樓市咁

問題係咁樣就真係會令跌既因素少左好多

其實升少左定升多左,無人知道,有人評論加辣無阻升市係失敗政策,但其後如果唔加會唔會升得仲高,呢個值得思考
最好就加空置稅
加差餉
逼班地主放返啲樓出黎

如果加差餉
到你上到車果陣一樣suffer

差餉果小小錢您買得樓做得地主驚鬼咩
這2天,兩大新盤一Q成交超過700間,仍有大量準買家買不到,在六月必繼續成交,部分購買力會移交到二手市場,使二手成交倍增。

最近有分析者認為,樓市必有周期、循環,筆者有以下見解:
1.經濟週期的出現是源於自由市場,市場中的自動機制,使週期出現。
2.經濟週期主要源於供應需求的原理。

可是,香港樓市與其他地區不同,諸多限制,不只是辣椒,規則規舉亦十分多,是自由市場或是計劃自由市場?留給各位自行思考。
逆週期的香港樓市,已出現良久,到現在還在探討週期不週期,實在有趣。

巴打, 可唔可以講多d 「逆週期的香港樓市」, 最好有埋邊個時段, 同屋企人傾用, 唔該哂
大家覺得淋病上台會點搞?我覺得呢個係對樓市潛在不確定性,唔知會唔會大陸搞限購限價
物業就好似大富翁
邊有人會傻更更行左10圈 拎左10次人工都唔買地
物業就好似大富翁

更不要說現實是不停印銀紙
物業就好似大富翁

出世遲有咩辦法?

睇發展商同開賣年份,一般50%建築成本,2000利息,再加利潤來計算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞