樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
認同CBD 係睇有幾重既商廈元素,最typical 既例子係地標式商廈,仲要唔止一棟(所以有one kwonloon east 既太古唔算,暫時得icc 既九龍站未算)。

好奇一問,政府而家講CBD 其實係講緊啟德,定係包埋九龍灣同觀塘?表面上政府定位係整個九龍東,但暫時商業規劃方面九龍灣同埋觀塘都唔算好感受到個區有成為CBD 既潛力

主要啟德,觀塘九龍灣輔助,等於中環灣仔金鐘
lm 連登少見認真文 支持樓主你繼續分析
近期首置左馬鞍山
居住環境一流 交通算正常便利 近海住宅景觀一流 商場都 ok 自住一流
lm 連登少見認真文 支持樓主你繼續分析
近期首置左馬鞍山
居住環境一流 交通算正常便利 近海住宅景觀一流 商場都 ok 自住一流

買到開心就好,恭喜哂新居入伙!
CBd 係睇你有咩公司係到
唔係你起乜柒建築物係到就叫自己cbd

您講得啱,唔信啟德發展覺得無大公司進駐都無計,現在只有Sogo作證據支持,等於新世界係尖沙咀起地標寫字樓您覺得佢無大公司入去都無計 當佢起模型

最重要係政府部門搬埋過黎

現在工業貿易署大樓,來緊灣仔稅務大樓亦落實搬去佢既旁邊
樓主點睇元朗區?
樓主點睇元朗區?

不過不失,之前世宙同朗8十分低水,grandyoho只有第一二轉有比較大水位,現時來講元朗區舊樓二手水位較大(不是半新二手)
打算今年上車,但身邊朋友個個話唔好買,話十年一個經濟週期,樓市一定會爆
睇曬個post,都係諗住上左車先
打算今年上車,但身邊朋友個個話唔好買,話十年一個經濟週期,樓市一定會爆

自住無得輸

身邊既人,除左同您一齊上車或者剛剛上車,如果唔係好少人會支持。
即使家人,都唔想負咁大責任,一個唔該樓市因為咩野跌既話,佢地會怕您會賴佢地。
一句講哂 ,依家唔買
日後只借更難買
連登班香港土豪真係笑撚死人

個戇鳩循環

A 分析下樓市先 討論下。

B 屌你講咁多拓咩 你又無能力令佢爆!

C 只要你覺得有下跌空間
支持你繼續做租租,身體力行呀嘛唔好扮野喎!

D 屌你你唔係唔應機下話?即係自己都無野好講?

A

點會爆,60% 人full pay
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

加強打壓Hkmc按揭不準放租,可能有效果,可令大量投資者減退,減少需求

究竟有幾多人博緊懵

個個都係咁做架啦

嚴打既話會變咗一個搏奕,到底係業主捱唔住放手先定係渣盤連租都唔放
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

加強打壓Hkmc按揭不準放租,可能有效果,可令大量投資者減退,減少需求

究竟有幾多人博緊懵

個個都係咁做架啦

嚴打既話會變咗一個搏奕,到底係業主捱唔住放手先定係渣盤連租都唔放

但咁樣租金就會上升,買唔起樓個d,連樓都租唔起唔係仲慘咩
1. 賣左佢唔放租 > 租盤少左 > 租金上升
2. 渣盤連租都唔放因為過左壓力測供得起/full pay左> 租盤少左 > 租金上升

個戇鳩循環

A

唔好意思 唔係好明您講咩
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

個個都係咁做架啦

2. 渣盤連租都唔放因為過左壓力測供得起/full pay左> 租盤少左 > 租金上升

呢個要睇嚴打後樓價調整幅度有幾大
少左租盤,租金必升
但會否因為樓價調整後,而租金上升後,成了一個反比,會有大量投資者出擊?未知知數,不敢預測
若樓價調整幅度過細,嚴打對市民百害而無一利
需求主導無得輸

個戇鳩循環

A

唔好意思 唔係好明您講咩

個循環係邊
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

個個都係咁做架啦

少左租盤,租金必升
但會否因為樓價調整後,而租金上升後,成了一個反比,會有大量投資者出擊?未知知數,不敢預測

如果政府搞衰左,到時樓又租唔起,工廈又唔比人住,又多左香港人要訓街
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

個個都係咁做架啦

少左租盤,租金必升

如果政府搞衰左,到時樓又租唔起,工廈又唔比人住,又多左香港人要訓街

同埋銀行會做小好多生意,會做既機會真係細細細細細
而家好多樓都供斷,一楂幾層

等大陸資金鏈一斷,人口老化,開發郊野公園

只要一轉勢
而家好多樓都供斷,一楂幾層

等大陸資金鏈一斷,人口老化,開發郊野公園

只要一轉勢

業主會拿拿聲高位放

等過幾年低位再入番貨,成功一變二,二變四

好似股票咁

剛性需求會縮番入老母個西到

因為諗住遲啲上平啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞