樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
這2天,兩大新盤一Q成交超過700間,仍有大量準買家買不到,在六月必繼續成交,部分購買力會移交到二手市場,使二手成交倍增。

最近有分析者認為,樓市必有周期、循環,筆者有以下見解:
1.經濟週期的出現是源於自由市場,市場中的自動機制,使週期出現。
2.經濟週期主要源於供應需求的原理。

可是,香港樓市與其他地區不同,諸多限制,不只是辣椒,規則規舉亦十分多,是自由市場或是計劃自由市場?留給各位自行思考。
逆週期的香港樓市,已出現良久,到現在還在探討週期不週期,實在有趣。

巴打, 可唔可以講多d 「逆週期的香港樓市」, 最好有埋邊個時段, 同屋企人傾用, 唔該哂

上網可google由93至今既樓價、租金指數,經濟週期一般來說,是指經濟好的時候,自由市場或政府的機制,會壓抑各項東西來令金錢的價值不致增加太高(可以用物價來理解),各項東西包括降低政府對公共的開支、調高稅收、利息等。

香港樓市為何是逆週期?
97年後 樓市隨著經濟recession 而下降是順週期
03年後 樓市隨著經濟好轉而上升 是順週期
08年 經濟股市泡沫爆破,香港樓市只是週整,沒有大幅度下滑
11、12年 陸續加辣,包括Ssd Bsd 等,學者大多認為是政府認為樓市過於熱烈,希望壓抑,但事與願違,樓價指數只下降1-2個月,其後繼續上升
16年 再加辣 效果如何 不多說

到最近 香港政府以保護銀行為主,是防止爆破,免香港墮入負債之都
大家覺得淋病上台會點搞?我覺得呢個係對樓市潛在不確定性,唔知會唔會大陸搞限購限價

不要傻了 振英唔係無攪,係攪唔到,限購限價係咩意思?

投資以現時來說,要細心留意地區,唔係所有地區值得投資,不少地區存在溢價。但簡對地區,賺錢應不難,始終樓市已不屬短線投資,而是中長線。前幾頁有我tg

投資以現時來說,要細心留意地區,唔係所有地區值得投資,不少地區存在溢價。但簡對地區,賺錢應不難,始終樓市已不屬短線投資,而是中長線。前幾頁有我tg

樓主有咩心水地區?我覺得荃灣,元朗開始over咗

荃灣一係買半新樓,一係買新樓,舊樓二手市場好快被取代
元朗還好,反而元朗舊樓係比新樓帶動升市既地區

心水地區:啟德、土瓜灣、大圍、佐敦一帶(排名分先後)

自住角度,我想買港島樓,但又驚接晒火棒
啟德我怕不停起樓,周圍環境有排整,但成塊地完成後應該都幾好

自住角度,我想買港島樓,但又驚接晒火棒
啟德我怕不停起樓,周圍環境有排整,但成塊地完成後應該都幾好

一個人想法矛盾 有排落不到決定
自住有分2種 到底住幾年左右換樓?
定一住住好長時間?
住幾年換樓 即涉及投資性質 甚至投資性質較重
住好長時間 即純考慮自住因素 咁接火棒都唔係好大件事 長住價位與您無關,您一日唔賣,一日都唔關事

馬鐵沿線如何?

馬鐵沿線如何?

我一直不太明白為何馬鐵線最後果幾個站樓價咁貴,可能因為環境好好住
大圍 佐敦 既機遇係?

大圍係樓主心水原因佢暫時低水?(其實除左名城之外,其他都唔平)

佐敦炒高鐵概念?

點睇佐敦同土瓜灣多舊樓,會相對冇咁好投資價值?

大圍即將成為沙中線中轉站,大型商場同新樓盤屋苑形式即將降臨,到時會開咩價大家心裡有數。

佐敦土瓜灣,除高鐵同沙中線外,其實係CBD既週邊地區,啟德即將會係CBD, ICC亦係,所以投資價值必然存在,有些少似港島區既灣仔、西環概念。
大圍 佐敦 既機遇係?

大圍係樓主心水原因佢暫時低水?(其實除左名城之外,其他都唔平)

佐敦炒高鐵概念?

大圍即將成為沙中線中轉站,大型商場同新樓盤屋苑形式即將降臨,到時會開咩價大家心裡有數。

佐敦土瓜灣,除高鐵同沙中線外,其實係CBD既週邊地區,啟德即將會係CBD, ICC亦係,所以投資價值必然存在,有些少似港島區既灣仔、西環概念。

當以上二綫地區升得急的時候,下下都要六七百萬甚至千萬),差距同傳統上更上一級既地區價格差距縮小 (如太古城,灣仔,西半山等地區一千萬以下的單位),購買力會唔會走返去呢d地區,令個d地區格價再拉高?
大圍 佐敦 既機遇係?

佐敦炒高鐵概念?

當以上二綫地區升得急的時候,下下都要六七百萬甚至千萬),差距同傳統上更上一級既地區價格差距縮小 (如太古城,灣仔,西半山等地區一千萬以下的單位),購買力會唔會走返去呢d地區,令個d地區格價再拉高?

當然會,大西北既地區依家價錢都貼市區, 2邊相輔相成,一邊升令一邊又升,市區升過大西北又會拉到大西北又升
大圍 佐敦 既機遇係?

佐敦炒高鐵概念?

個人覺得啟德會變將軍澳之類既睡房城市多過CBD
要成為CBD唔係單純政策講兩講就得
你睇大陸d城市就會明白
人工CBD好難取代傳統市中心地段

CBD唔係純講政策,係講埋基建,酒店商場豪宅寫字樓商廈缺一不可,當然要加埋政策輔助,將軍澳有酒店有商場有所謂豪宅,但無寫字樓無商廈。
奧運站係有少量寫字樓同商廈,可惜同icc ifc真係無得比。
尖沙咀有寫字樓有商廈有商場有少量豪宅。
九龍站有齊。
啟德我自己認為係翻版大型九龍站。
大陸城市做唔到,好大程度上係自身經濟程度制度問題,太少公司機構進駐,著左大部分係自己本土公司,無法支持成為商、住合一。
大圍 佐敦 既機遇係?

佐敦炒高鐵概念?

你睇大陸d城市就會明白

CBD唔係純講政策,係講埋基建,酒店商場豪宅寫字樓商廈缺一不可,當然要加埋政策輔助,將軍澳有酒店有商場有所謂豪宅,但無寫字樓無商廈。
奧運站係有少量寫字樓同商廈,可惜同icc ifc真係無得比。
九龍站有齊。
大陸城市做唔到,好大程度上係自身經濟程度制度問題,太少公司機構進駐,著左大部分係自己本土公司,無法支持成為商、住合一。

政府好似好著力發展九龍東成為一個CBD,市面上亦越來越多公司轉到港島東及九龍東一帶,但我估計中區,港島東等的CBD地位應該唔會咁易被動搖?定係樓主覺得傳統市中心CBD會被啟德CBD會取而代之?

奧運站個人感覺似位於市區的將軍澳,應該做唔到CBD,而奧運站/九龍站住宅又好似太多強國味(其實而家邊度都多強國味 )
大圍 佐敦 既機遇係?

佐敦炒高鐵概念?

你睇大陸d城市就會明白

九龍站有齊。

政府好似好著力發展九龍東成為一個CBD,市面上亦越來越多公司轉到港島東及九龍東一帶,但我估計中區,港島東等的CBD地位應該唔會咁易被動搖?定係樓主覺得傳統市中心CBD會被啟德CBD會取而代之?

奧運站個人感覺似位於市區的將軍澳,應該做唔到CBD,而奧運站/九龍站住宅又好似太多強國味(其實而家邊度都多強國味 )

取代實取代唔到架啦,觀塘、九龍灣、荃灣、紅磡、葵涌等等等等都大把需求,有寫字樓商廈但做唔到CBD,原因大家心裡有數。唔怕講埋,來緊落成既商廈,我諗除左海外同本地公司外,內地既都會佔唔少比例,呢個係不爭既事實。
地標式既寫字樓同商廈一直供應唔多,上面講過既地區頂盡一線尾二線頭,但需求量一直上升,由其強國集團。唔需要取代,只係多多個。
大陸人黎香港置業係國策
樓價升係必然既作用
lm
CBd 係睇你有咩公司係到
唔係你起乜柒建築物係到就叫自己cbd

您講得啱,唔信啟德發展覺得無大公司進駐都無計,現在只有Sogo作證據支持,等於新世界係尖沙咀起地標寫字樓您覺得佢無大公司入去都無計 當佢起模型
認同CBD 係睇有幾重既商廈元素,最typical 既例子係地標式商廈,仲要唔止一棟(所以有one kwonloon east 既太古唔算,暫時得icc 既九龍站未算)。

好奇一問,政府而家講CBD 其實係講緊啟德,定係包埋九龍灣同觀塘?表面上政府定位係整個九龍東,但暫時商業規劃方面九龍灣同埋觀塘都唔算好感受到個區有成為CBD 既潛力

啟德短中期無地鐵
牛頭角九龍灣觀塘現有交通又超哂負荷
再加埋啟德果十幾座廢老+新移民集中地既公屋
我覺得啟德係一個大伏
點睇都似將軍澳+觀塘之類既翻版或者混合體多過乜柒CBD

19年有地鐵,啟德發展都唔係講緊短期發展既,的確需要時間,似唔似觀塘、將軍澳我在上面已經講左2者分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞