樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
留意樓市多年,純粹希望與各位交流,絕無他意。

若各位有留意樓市,每年的三四月份總是小陽春、成交量最多的季節,本人認為今年的3、4月是香港樓市之轉淚點,故此作出以下分析:

1. 2016年的3-4月,是2015-2017年的最低位,卻是二手成交量最高的月份

2.2017年的3-4月,是2015-2018年的最高位,二手成交量卻絕不遜色

3.繼2011-2012年後,2016年11月突然大幅加辣,增加第二次買物業的稅項,增加非香港永久居民或公司買第業的稅項

4.2017年3月打壓漏洞,立法阻止一約多間的方式

繼幾次加辣,仍無阻購買力即需求,令樓價穩步上揚,是因為香港人的資金充沛,亦是必需品。內地資金流入,不是因為大陸人買樓,而是買地,制造利好消息、托高地價,啟德及鴨脷洲已是例子。因為2016年11月大幅加辣後,各區二手盤大幅減少,供應大減,有2個原因,1、業主換樓意欲減低,先賣後買需要承擔風險。2、擁有兩間或以上的業主即使賣了,再買的話要比15%印花稅,故不儲放盤。

本人認為4月打後,二手市場的成交量會大減情況如2015年年尾至2016年年頭一樣,業主不願放盤,市民不願追價。
一手市場仍然暢旺,因為價錢貼二手市場,而且二手市場選擇不夠,需求大於供應。
二手市場會達致量低,價高的地步,一手市場量高價高,抽籤量會大幅增加。
升市會至9月10月,大概有5-8%空間,但至年尾2018年頭會稍為回落,至今年年頭的水位,樓市循環,總會發生。

要跌或樓市不再大幅升值,只有政府起公營房屋,推出更多居屋,重出夾屋,才能增加供應,而不是像2016年年尾一樣減少供應。加息無阻樓市,因現時息口過低,加息只是回到正常水平,加息消息已被市場消化多時。
無人討論?
而家連登啲人太細個,未睇得明你講乜

你分析得有道理。

其實諸多辣招,對壓抑樓巿已證明作用有限,與其話係止升,不如話係為咗防爆。
一定升 除非跌

夠晒簡單討論
最錯就係出辣招踢走哂邊緣買家 令到個遊戲變到只係有錢人玩咁 跟住d新樓越起越多 越黎越貴 有實力人士又繼續買繼續儲貨 貨源入哂強者手仲點會跌? 而家正苦兩頭唔到岸 再出招又只令到實力賣家收盤價錢繼續乾升 但一減辣就一定一下爆升

仲有有班連登仔唔好再成日j乜鳩支爆 乜鳩黑錢 有時間去見識多d有錢人就會知佢地既財政資源係幾撚強大...

你分析得有道理。

其實諸多辣招,對壓抑樓巿已證明作用有限,與其話係止升,不如話係為咗防爆。

岩呀 貨源慢慢歸邊 持貨能力強既人香港真係好多...
睇過分析
只要有二三百隻有錢支拿蝗就可以拓起成個香港樓市
政策唔改 等支爆係不切實際
二手樓冇貨 乾升 資金只會繼續集中一手市場
但係公屋又比支拿 南蝗佔據
之後有錢既綠表上居屋
正常人唯有靠老野 結婚 打散工博上公屋
有咩好討論?
On99
你阻止到咩
地產商玩撚哂

你分析得有道理。

資金根本冇出路
股市唔見升幾多 又難炒
買樓即使唔放 價值依幾年已經升好多 放租cover到供款既話 成本同風險係好低
所謂辣招已經增加唔到持貨成本
(轉名印花稅仲少過樓市升幅)
有咩好討論?
On99
你阻止到咩
地產商玩撚哂

全世界基本上都係有錢人控制價格
呢啲加辣政策咁短視 治標唔治本 根本無諗過長遠發展
公屋又唔起 格硬逼啲人上車 格硬逼啲人唔放層樓

要爆嘅始終要爆 唔爆嘅始終唔會爆
咁嘅加辣只係會令要爆嘅時候 爆得再深啲
政府有心曲線托市,減少晒市場盤源價格點會跌,宜家成個換樓鏈斷咗,啲人想買二手上車都唔得喇
最錯就係出辣招踢走哂邊緣買家 令到個遊戲變到只係有錢人玩咁 跟住d新樓越起越多 越黎越貴 有實力人士又繼續買繼續儲貨 貨源入哂強者手仲點會跌? 而家正苦兩頭唔到岸 再出招又只令到實力賣家收盤價錢繼續乾升 但一減辣就一定一下爆升

仲有有班連登仔唔好再成日j乜鳩支爆 乜鳩黑錢 有時間去見識多d有錢人就會知佢地既財政資源係幾撚強大...

無撚有錯, 人地D小投資郁下都幾百萬人仔起, 只有未見過真正有錢人既人先會覺得就快支爆
一定升 除非跌

夠晒簡單討論

已說明年尾會調整

本人認為當金管局修訂發展商提供的按揭計劃,即二按或一按必需要過壓力測試,禁止包借直借等等,可以令樓市稍為降溫。

你分析得有道理。

資金根本冇出路
股市唔見升幾多 又難炒
買樓即使唔放 價值依幾年已經升好多 放租cover到供款既話 成本同風險係好低
所謂辣招已經增加唔到持貨成本
(轉名印花稅仲少過樓市升幅)

這是低息下的副作用,但香港的利率難以每次跟隨美國,太多金融條件需要考慮,而且離高息口還有一段漫長距離,您看看中國的借貸息口就知道香港的是多麼的低。
呢啲加辣政策咁短視 治標唔治本 根本無諗過長遠發展
公屋又唔起 格硬逼啲人上車 格硬逼啲人唔放層樓

要爆嘅始終要爆 唔爆嘅始終唔會爆
咁嘅加辣只係會令要爆嘅時候 爆得再深啲

要爆必需出現恐慌性拋售,即是大量人低價沽低價接,我認為低價活的人一定不會多,因香港經歷過1997、2003、2008後太有經驗,當然會有大量人低價接,因蓄存的購買力是大家想不到的,因此爆亦不會深,只屬調整。
政府有心曲線托市,減少晒市場盤源價格點會跌,宜家成個換樓鏈斷咗,啲人想買二手上車都唔得喇

因此一手市場如此暢旺,各發展商提價的payment terms令上車銀碼大了但首期卻少了
睇過分析
只要有二三百隻有錢支拿蝗就可以拓起成個香港樓市
政策唔改 等支爆係不切實際
二手樓冇貨 乾升 資金只會繼續集中一手市場
但係公屋又比支拿 南蝗佔據
之後有錢既綠表上居屋
正常人唯有靠老野 結婚 打散工博上公屋

要支爆有幾個條件
1.中國出現移民潮,令大量資金轉移其他國家
2.打仗
除了這2條件我想不到其他
一定升 除非跌

夠晒簡單討論

已說明年尾會調整

咁睇升到幾多先調整?5-8% upside?
調整幅度同時間呢?去返年頭即14x 左右?
調整原因?
一定升 除非跌

夠晒簡單討論

已說明年尾會調整

調整原因?

升到年尾至出年年頭,大約5-8%,調整幅度約當時的10%,即2017年年頭,在2018年3-4月開始再反彈回復升市。
原因有幾個,二手市場到時會有少許冰封,加上金管局收緊發展商按揭眼看事在必行,只在乎時間,當一手市場因此回落、二手市場缺少追價成交,價格便會出現調整,直至市場消化完消息,升市再臨。
一定升 除非跌

夠晒簡單討論

已說明年尾會調整

調整原因?

升到年尾至出年年頭,大約5-8%,調整幅度約當時的10%,即2017年年頭,在2018年3-4月開始再反彈回復升市。
原因有幾個,二手市場到時會有少許冰封,加上金管局收緊發展商按揭眼看事在必行,只在乎時間,當一手市場因此回落、二手市場缺少追價成交,價格便會出現調整,直至市場消化完消息,升市再臨。

我睇升幅會多過10%, 今年雙春兼潤月好多人結婚基本上係直上,要呢班人上哂車先少人追價
希望調整幅度大d
輕輕一推
一定升 除非跌

夠晒簡單討論

已說明年尾會調整

調整原因?

我睇升幅會多過10%, 今年雙春兼潤月好多人結婚基本上係直上,要呢班人上哂車先少人追價
希望調整幅度大d

筆者看不見調整幅度過大的原因,2016年3月已是一個證明,低位只有1-2個月,其後回升,除了是因為購買力太多外,還有現在消息流通速度超快,想當年跌市只有代理知道或最筍的都會由代理接貨,現在稍有一間破低位成交已差不多放在A1頭條。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞