樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
樓主因咩感動出Post 分享? 其實而家入市果班供樓真係唔算佔佢月入好多囉。 我有朋友早排上左車,做八成按,壓力測試月入4萬蚊,月供16xxx蚊,其實出去租都要依個價。

加息你個朋友壓力大增,經濟差一定失業供唔起要跳樓 鄰居又一定係變態既,想搬又無得搬

聽到都毛管棟,好驚呀

可以自己計下加一厘供多幾多

下。。你被人洗腦啦。你自己上網計一計加一厘息要供多幾多錢吧。

再重申一次,若認為香港加一厘便已是高息,本人無話可說,可參考其他地方如內地,新加坡或歐洲各國借貸的厘息

我覆緊對上果個Post haha.
BTW 樓主你做邊區? 連登好似冇pm 功能....

基本全香港都做,但坐九龍灣鋪
美國縮表,減稅,加息對香港有無影響?

1.香港之所以是國際金融中心是因為低稅,所以才有那麼多外資流港,所以對香港無大影響
2.縮表對香港是利好因素,美元與港元掛勾
3.加息若突然加會令香港市場有恐慌,但基於頭2次香港沒有跟隨,即使再加,消息已被跟隨良久

有無考慮過縮表,加息,全班資金回流美國呢個因素?
美國縮表,減稅,加息對香港有無影響?

1.香港之所以是國際金融中心是因為低稅,所以才有那麼多外資流港,所以對香港無大影響
2.縮表對香港是利好因素,美元與港元掛勾
3.加息若突然加會令香港市場有恐慌,但基於頭2次香港沒有跟隨,即使再加,消息已被跟隨良久

有無考慮過縮表,加息,全班資金回流美國呢個因素?

香港一開始吸引外資的原因並非美國差,而是香港好,香港現時的財政儲備、外匯基金等等,營造了一個是美國比不上的環境,再加上靠近蝗國。
樓主因咩感動出Post 分享? 其實而家入市果班供樓真係唔算佔佢月入好多囉。 我有朋友早排上左車,做八成按,壓力測試月入4萬蚊,月供16xxx蚊,其實出去租都要依個價。

加息你個朋友壓力大增,經濟差一定失業供唔起要跳樓 鄰居又一定係變態既,想搬又無得搬

聽到都毛管棟,好驚呀

可以自己計下加一厘供多幾多

下。。你被人洗腦啦。你自己上網計一計加一厘息要供多幾多錢吧。

再重申一次,若認為香港加一厘便已是高息,本人無話可說,可參考其他地方如內地,新加坡或歐洲各國借貸的厘息

我覆緊對上果個Post haha.
BTW 樓主你做邊區? 連登好似冇pm 功能....

基本全香港都做,但坐九龍灣鋪

有興趣可以加我telegram :heyhin 交流下
而家連登啲人太細個,未睇得明你講乜

你分析得有道理。

其實諸多辣招,對壓抑樓巿已證明作用有限,與其話係止升,不如話係為咗防爆。

岩呀 貨源慢慢歸邊 持貨能力強既人香港真係好多...

防爆 講得好岩
以幫人上車做口號

若樓市非調整,而是爆破,影響甚大,除了最直接的發展商受影響外,最直接是息口大幅上升,令企業倒退,沒外資流入,香港經濟衰退,最後打工仔得不償失,就業 人工 無人幸免,上到車來供唔到樓,政府不會容許發生。

點解政府係1997,2003,2008會容許樓價下跌,輸身家

天災人禍,無法避免,環球經濟影響,08政府做得很好,有留意的話香港已是全球應變得最好的地方

2008年做過乜救個樓市?

雷曼宣布破產當日,金管局宣布注資本港市場,令當日香港股市是全球跌最少的地區之一
成日話加息爆煲供樓壓力大真係笑死
不自量力上車先係咁

有錢人都唔洗返工自己供 幾百萬美金債券收息 已經夠供幾球既樓 首期又可以債券抵押出黎

有錢人既收入就係股息、債息、收租、公司紅利,加息又可以做下外匯對沖、套戥,中間漏少少出黎做當買下餸咁投資輕鬆

樓市就係呢班大地主頂住 除非佢地對香港金融法治同自由無信心而走貨 否則一開二二開三接貨無難度
不自量力上車先係咁

有錢人都唔洗返工自己供 幾百萬美金債券收息 已經夠供幾球既樓 首期又可以債券抵押出黎

有錢人既收入就係股息、債息、收租、公司紅利,加息又可以做下外匯對沖、套戥,中間漏少少出黎做當買下餸咁投資輕鬆

樓市就係呢班大地主頂住 除非佢地對香港金融法治同自由無信心而走貨 否則一開二二開三接貨無難度

前半part我相當認同,但下半part會否因上年的15%辣椒阻礙就仍需觀察。但當然,後浪推前浪,總有人名接到貨。
我肯定依家好撚多80後之前住公屋!之後去充大頭鬼去供樓! 呢啲係味錯誤投資?

假設佢5年前買入一間淘大花園,今天賣出已賺了2百幾萬,夠佢之後租200個月,即使佢無收入的話,咁您覺得呢?

老實講而家香港買樓無父幹計 家庭月入加埋無7 8萬都唔好學人買樓 咁你可能話乜撚家庭收入中位數得3萬 咁一向買樓呢個遊戲都唔係比弱者玩架啦 弱者既定位一係排一世公屋 一係租樓 係香港只要知道自己既定位先會生活開心d

睇買咩啦,只要過到壓測,我認為照上無仿

老實講從未見過有人話供樓辛苦 儲首期辛苦就聽得多

租同供一樣價,低息效果

講真我最撚後悔就係09, 10年, 未有壓測前去充大頭鬼去供樓,
當時就係住緊公屋, 打算一生都輕鬆住公屋
所以就算有去睇過, 計過供大半份人工, 最多捱幾年都冇買
我肯定依家好撚多80後之前住公屋!之後去充大頭鬼去供樓! 呢啲係味錯誤投資?

假設佢5年前買入一間淘大花園,今天賣出已賺了2百幾萬,夠佢之後租200個月,即使佢無收入的話,咁您覺得呢?

老實講而家香港買樓無父幹計 家庭月入加埋無7 8萬都唔好學人買樓 咁你可能話乜撚家庭收入中位數得3萬 咁一向買樓呢個遊戲都唔係比弱者玩架啦 弱者既定位一係排一世公屋 一係租樓 係香港只要知道自己既定位先會生活開心d

睇買咩啦,只要過到壓測,我認為照上無仿

老實講從未見過有人話供樓辛苦 儲首期辛苦就聽得多

租同供一樣價,低息效果

講真我最撚後悔就係09, 10年, 未有壓測前去充大頭鬼去供樓,
當時就係住緊公屋, 打算一生都輕鬆住公屋
所以就算有去睇過, 計過供大半份人工, 最多捱幾年都冇買

如果住戶而非屋主,都可以買下投資下既,但起碼您比好多香港人唔洗煩住果part,好幸運
不自量力上車先係咁

前半part我相當認同,但下半part會否因上年的15%辣椒阻礙就仍需觀察。但當然,後浪推前浪,總有人名接到貨。

匯璽好似第3、4張價單已經加成60-70萬,第一水即買即賺印花稅
有錢人因要提高生活質素 二手2房至3房都會有大量需求 自住硬食幾十萬稅無乜所謂
細碼一房至開放式咪買黎當投資下 不過要睇租金cover到幾多

利申 之前睇中間西九龍267實呎 485萬 出租最少$14000 兩球首期供都係$12000 最後覺得18000實呎幫人破頂太貴
屌你一個月後俾人$500萬買左
而家覺得細價樓如果按一半要貼多5000左右先會調整
不過咁講 係今時今日要達到理想或者殺出一條血路都幾難 食住幾次大升浪上左岸嗰D而家真係成個香港都係佢地遊戲天堂 而且前人做既而家未必啱做

後生都係要搵多D唔同收入 盡可能滾大自己個雪球做投資 夠門檻再買樓 痴住屋企住節省支出都無可奈何
97年 空置率 3.8% (最低)
03年 沙士後 空置率 6.8%
依家 3.7% ,仲低過97
資料:明報

簡單d講
依家買不智

但有人話 升市莫估頂
自己平衡個risk

自己覺得唔值
廢事供左幾年就負資產
不自量力上車先係咁

匯璽好似第3、4張價單已經加成60-70萬,第一水即買即賺印花稅
有錢人因要提高生活質素 二手2房至3房都會有大量需求 自住硬食幾十萬稅無乜所謂
細碼一房至開放式咪買黎當投資下 不過要睇租金cover到幾多

利申 之前睇中間西九龍267實呎 485萬 出租最少$14000 兩球首期供都係$12000 最後覺得18000實呎幫人破頂太貴
屌你一個月後俾人$500萬買左
而家覺得細價樓如果按一半要貼多5000左右先會調整

按一半貼多5000癡人說夢話...一手樓第一轉好難唔賺,好多時第一轉發展商當賣廣告炒氣氛
不過咁講 係今時今日要達到理想或者殺出一條血路都幾難 食住幾次大升浪上左岸嗰D而家真係成個香港都係佢地遊戲天堂 而且前人做既而家未必啱做

後生都係要搵多D唔同收入 盡可能滾大自己個雪球做投資 夠門檻再買樓 痴住屋企住節省支出都無可奈何

是的,本錢要想方法,一直想上車就上豪宅幾大幾大幾方便,可以再見
97年 空置率 3.8% (最低)
03年 沙士後 空置率 6.8%
依家 3.7% ,仲低過97
資料:明報

簡單d講
依家買不智

但有人話 升市莫估頂
自己平衡個risk

自己覺得唔值
廢事供左幾年就負資產

空置率如何看得出市場情況差?想理解下
投資要衡量風險,住的話相對較細,供款的本金當租樓,永無蝕
樓市總要有波幅 D人先賺到錢 當升到無人肯接貨 跌到咁上下D大手買家就會出黎掃

有D人當長線玩 買得起就係合理價

我睇香港樓市長遠都係升 以界限街以南最值得投資
成個西九高鐵佈局係度 加上中九龍幹線動工 觀塘奧運8分鐘車程
到時商業區不斷擴展 交通方便又有一車車大陸人中資落黎做野 無論商廈住宅Studio需求都係大增

睇下波叔佢地個個大手幾十億買民生商場......唔通佢地傻架咩 香港人一定繼續係全球人口最密經濟最頻繁既地方

自住唔洗諗高唔高位 升左既一開二 跌既就算啦 反正供得起唔買既咪孖展買民生大藍籌收息 煤氣中電領展 一樣有槓桿效果 又可以抵押
樓市總要有波幅 D人先賺到錢 當升到無人肯接貨 跌到咁上下D大手買家就會出黎掃

成個西九高鐵佈局係度 加上中九龍幹線動工 觀塘奧運8分鐘車程
到時商業區不斷擴展 交通方便又有一車車大陸人中資落黎做野 無論商廈住宅Studio需求都係大增

睇下波叔佢地個個大手幾十億買民生商場......唔通佢地傻架咩 香港人一定繼續係全球人口最密經濟最頻繁既地方

自住唔洗諗高唔高位 升左既一開二 跌既就算啦 反正供得起唔買既咪孖展買民生大藍籌收息 煤氣中電領展 一樣有槓桿效果 又可以抵押

有見地,我認為紅磡、土瓜灣、啟德是最值得投資,自住考慮因素個人認為喜好大於樓價因素

有見地,我認為紅磡、土瓜灣、啟德是最值得投資,自住考慮因素個人認為喜好大於樓價因素

李慧瓊手持傲雲峰加翔龍灣單位收租 沙中線
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20090901/13160438
700萬兩房算係咁

李慧瓊手持傲雲峰加翔龍灣單位收租 沙中線
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20090901/13160438
700萬兩房算係咁

沙中線 仲要咁近啟德,不過啟德2房都唔貴得去邊,加少少買全新 又正宗啟德

辣招其實只有拖時間一個作用
如果公營房屋係呢段時間唔起,只會令出招既成本白俾
情況就等於你眼訓趕deadline, 飲杯double espresso, 但你飲完精神左竟然走去打機同打飛機,當杯double espresso功效過左,你趕功課就趕得更辛苦

辣招其實只有拖時間一個作用
如果公營房屋係呢段時間唔起,只會令出招既成本白俾
情況就等於你眼訓趕deadline, 飲杯double espresso, 但你飲完精神左竟然走去打機同打飛機,當杯double espresso功效過左,你趕功課就趕得更辛苦

居屋、公屋是對上車香港人的根本解決方法,但地少人多 難道很高
其實租金限制得唔得
雖然冇可能
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

加強打壓Hkmc按揭不準放租,可能有效果,可令大量投資者減退,減少需求
呢啲加辣政策咁短視 治標唔治本 根本無諗過長遠發展
公屋又唔起 格硬逼啲人上車 格硬逼啲人唔放層樓

要爆嘅始終要爆 唔爆嘅始終唔會爆
咁嘅加辣只係會令要爆嘅時候 爆得再深啲

你估真係禁住個市咩,做俾你睇姐,等你無得話佢無做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞