樓市簡單分析

307 回覆
28 Like 3 Dislike
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

加強打壓Hkmc按揭不準放租,可能有效果,可令大量投資者減退,減少需求

究竟有幾多人博緊懵
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

加強打壓Hkmc按揭不準放租,可能有效果,可令大量投資者減退,減少需求

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半

樓主係做邊行
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半

樓主係做邊行

俾兩成首期輕鬆槓桿收租 基本上準時供款銀行唔會理你
租客都好少理業主按緊幾多成...
最錯就係出辣招踢走哂邊緣買家 令到個遊戲變到只係有錢人玩咁 跟住d新樓越起越多 越黎越貴 有實力人士又繼續買繼續儲貨 貨源入哂強者手仲點會跌? 而家正苦兩頭唔到岸 再出招又只令到實力賣家收盤價錢繼續乾升 但一減辣就一定一下爆升

仲有有班連登仔唔好再成日j乜鳩支爆 乜鳩黑錢 有時間去見識多d有錢人就會知佢地既財政資源係幾撚強大...

點解減速會爆升
有無學過經濟學

減辣呀唔係減速

仲有係一個已經K型左既市場講經濟學
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半

樓主係做邊行

aa
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半

樓主係做邊行

俾兩成首期輕鬆槓桿收租 基本上準時供款銀行唔會理你
租客都好少理業主按緊幾多成...

Yes, 500個先有1個比人捉到,多數
其實租金限制得唔得
雖然冇可能

究竟有幾多人博緊懵

租務市場,超過一半

你打擊咪無租盤 咪加9你租

咁一定會架啦,無可避免,租得樓就唔好嫌貴了,得罪講句
政府本身on9 佢又要逼人買私樓 但又想控制私人市場既價格 根本係泥牛入海 7傷拳 . 根本而家應該要重推大量夾屋 5年唔俾轉 10年唔俾租 唔可以同時擁有1個物業
或者生左仔先俾換。

而家問題係好多人因為有投資價錢
全部都得1想2 , 越買越多 擁有越多 就越易買
變相越來越貴

想扭轉私人市場價值 由成本入手跟本唔可行
分流 , 減小投資回報比率 先係正常

我部分同意這個講法
1.重推大量夾屋的確可以令上車盤大大提高供應,使細碼樓的樓價穩定下來
2.如要實行5年唔比轉、10年唔比租呢2個政策,夾屋的供應不是要大量,而是要巨量,巨到完全滿足市場對上車盤的需求,要不然又是減少二手市場供應,推高樓價和租金
3.上年11月實施的15%稅有類似效用,名下擁有物業者再買要15%
簡單講就係香港人真係太有錢
銀行又水浸
有左對上十幾年既經驗
香港人對買樓既風險細左好多
銀行又水浸
有左對上十幾年既經驗

貧富懸殊情況越來越嚴重,有錢人有錢到是連登仔想像不到,而其數量亦令人驚訝,只要看看香港人放在銀行的錢的總數,大家便心中有數,已排除了在其他方面資產。
風險細,但仍有太多人有心魔,使貧者愈貧,不懂投資,銀紙眨值
樓市唔會爆煲架

只會調整,天災人禍會爆煲
無知一問 請教下
6m樓價以下買保險可以同銀行做8-9成mortgage
7m以上最多只可以6成
有冇咩方法可以照做到8成?
另外between 6m 同7m 最高又可以幾多成?
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

不計新樓的話,六百零一萬已經最多做6成,450萬樓上最多8成,400萬至450萬可借360萬最多,400萬樓下可借9成
我做過case6m-6.5m可以搵東亞或大新合作,做到8成,6.5m打上要做8成,一係買新樓,一係搵財仔。
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

不計新樓的話,六百零一萬已經最多做6成,450萬樓上最多8成,400萬至450萬可借360萬最多,400萬樓下可借9成
我做過case6m-6.5m可以搵東亞或大新合作,做到8成,6.5m打上要做8成,一係買新樓,一係搵財仔。

想了解更多可以加我telegram:heyhin
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

搵財仔咁大獲
即係如果買6m-6.5m想要8成就要on top 要搵銀行幫手?
好on9 哩個規則
假設我100k一個月收入想買7m ge樓,但就係冇首期 政府都唔比你供
銀行又水浸
有左對上十幾年既經驗

貧富懸殊情況越來越嚴重,有錢人有錢到是連登仔想像不到,而其數量亦令人驚訝,只要看看香港人放在銀行的錢的總數,大家便心中有數,已排除了在其他方面資產。

之前渣打個research都講左
香港有差唔多6萬人有過千萬流動資產
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

搵財仔咁大獲
即係如果買6m-6.5m想要8成就要on top 要搵銀行幫手?
好on9 哩個規則
假設我100k一個月收入想買7m ge樓,但就係冇首期 政府都唔比你供

呢個規則唔會on9, 係防止需求太大的政策,您諗下啊豬啊狗都買得7m樓上,咁上車盤都變7m樓上啦。要做8成,最穩陣一係買6m樓下,一係買新樓,無得簡,上車還上車,買樓享受還享受。
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

搵財仔咁大獲
好on9 哩個規則

呢個規則唔會on9, 係防止需求太大的政策,您諗下啊豬啊狗都買得7m樓上,咁上車盤都變7m樓上啦。要做8成,最穩陣一係買6m樓下,一係買新樓,無得簡,上車還上車,買樓享受還享受。

最慘新樓7m可能得500尺
銀行又水浸
有左對上十幾年既經驗

之前渣打個research都講左
香港有差唔多6萬人有過千萬流動資產

謝謝,數據支持
無知一問 請教下
7m以上最多只可以6成

搵財仔咁大獲
好on9 哩個規則

最慘新樓7m可能得500尺

重申一句,上車還上車,享受還享受,車都未上就諗享受,癡人說夢話
轉貼:

樓泡爆破三步曲
1. 樓泡爆破的第一階段是樓價暴升。一般情況下,樓價升得快過通脹就是樓市過熱警號。樓價持續多年升得快過通脹兩倍以上,可以斷定樓泡已經出現。經濟學家認為樓泡出現,可是,政府官員和財經評論員必然堅持樓市沒有樓泡,只是供應不足。政府官員和議員異口同聲增加供應,但是,炒家吸納大量單位然後空置,樓價繼續炒高。結果,樓價升至市場難以負擔水平,空置率太高,供樓能力去到盡。這時候,政府、銀行家、發展商、炒家和用家一起頂住樓價。樓按息率和首期比率會離奇地下調,推高樓價和樓按風險。零售業因為舖租和舖價太高而陷入蕭條,經濟開始走下坡,樓價橫行發展等等是樓泡爆破前的警號。

2. 樓按財務公司告急,股價暴跌,財務公司無法繼續經營。這時候,樓價不跌反升。因為股市有前膽性,股市先爆。發展商和炒家為了保持物業價值,不停在股市擔砂塞海,頂住股價。股價像拉鋸那樣,在某一水平不停上上落落。這個階段不會維持很長時間。通常,負面消息出現,股市樓市立即全面崩潰。

3. 股價先插水,樓價跟著大插。不要以為這時候,炒家會急於沽貨離場。通常,很多人會趁低吸納。這些人的損失將會最大,受創最深。銀行是最大輸家,不是炒家。香港是個無掩雞籠。在香港樓市輸了錢的炒家,不是輸了自己的錢,而是輸了銀行借給炒家的錢。炒家可以拍拍屁股一走了之。政府和銀行要承擔全部損失。政府失去全部賣地收入,港元匯價受壓,救市的資金全部來自納稅人,而最有錢的納稅人是業主。政府要敲詐業主,一點也不困難。因為香港有2047年的地契問題,而且大部份業主都要補地價或者續地契。政府可以開天殺價,也可以收回物業,不作補償。不要以為999年期的香港島物業可以獨善其身。香港政府一定向這些業主開刀。最終,香港全部業主是大輸家。
中共對香港樓市的看法和海外樓市不同。香港的外匯基金和政府儲備都是中共控制的資產,可以用來支持人民幣匯價,也可以用來買中共的爛債。香港樓價暴跌,港元脫匯和香港經濟崩潰,中共會有重大經濟和政治損失。中共國企民企在香港買地,大部份資金來自香港的銀行,不是中共的腰包。買地的錢送入香港政府庫房,其實是中共的荷包。維持香港高樓價是中共的政策。香港民生不是中共考慮的事情。可是,香港樓泡爆破,中共會否入市拯救香港是個大很的疑問。因為香港樓泡爆的時候,中共那邊有個更大的樓泡,還有企債泡沫。中共優先的工作當然是穩定中國經濟,不是香港經濟。
後事如何,下回分解。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞