mox bank 討論區

1001 回覆
11 Like 31 Dislike
如果佢快support 出糧都算OK, 但Cashless 還cashless 如果我得一個mox account 但我又揸住十萬cash 咁可以點攪現行嘅方法都係要靠個奶媽account 先得。其實唔駛一定要人收。你有ATM 收票同錢再搵cpc外判settle 咁就已經好好多。
冇得搞
因為佢target customer唔係只係揸住cash既人
一收cash佢營運成本會高好多

就算淨收cheque佢都要養多班operations去做settlement又要定時定候同其他銀行對數
仲要揾人follow up一班盲毛入錯cheque或者寫錯野
咁怪唔得hsbc 想收edda 2% 票嘅settle 可以外判(依家好似d中小bank都係外判出俾票中心做)其實錢都得,香港好似都有CPC 但唔知係大貓嘅定外判商都用得嘅。做以2樣野你唔一定要自己養人。搵g4s 或者guardforce甚至支豹都可能肯做最好當然同幾間vb夾埋用一間成本可以再攤分。
養人唔一定指直接養
外判一樣要俾錢人地
應該唔會啦
學你咁講AML大把野做
佢而家可以開戶口開得咁快都係因為個營運模式AML risk低先可以咁做
一收cash或者third party cheque已經拉高AML risk
唔駛下下都諗aml 如果我個account 幾年先擺一次十萬落去又唔攞出嚟咁我幫邊個洗黑錢 去到2020 aml 有晒program mon住啦邊駛逐條check 咁
所以我咪話最好夾埋其他vb 最好,大貓出緊招打vb啦 . Mox 仲有個優勢一係sc 幫佢做以d operation 計返成本價 講真做銀行點都希望多d存款等自己可以做多d息口相關嘅生意啦 如果咁可以多d存款我諗個operation cost唔算d 咩囉
但係mox班人同scb班人friend唔friend先
正解
法例黎架邊有得唔諗
間間銀行都罰到怕
心情願唔做你生意
做咩要夾埋其他肥水流向別人田
佢自己有SC
好簡單稅局啱啱退左張支票俾我,我得mox 咁可以點?
所以我咪話佢可以用sc 個資源
以家大家用得咁開心係因為大家都有個奶媽戶口做野如果以個戶口做嘅所有txn 都有手續費cost 到時就知VB cashless /冇存入實體支票 真係可唔可行
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞