mox bank 討論區

1001 回覆
11 Like 31 Dislike

真係有
BDO Hong Kong Branch
有一部ATM

在中環站Exit A附近

我仲真係試過用張UK/EU TransferWise Borderless Multi-currency MasterCard Debit Card提款,係可以成功提款
(該ATM不支援Jetco網絡)
thx

transferwise 咁樣提款收幾多手續費?
一轉帳去到驗證嗰part就卡撚住
咁又咁講,香港絕大部份ATM的確係有接到Mastercard network
個ATM都有Mastercard logo既
不過香港人用常識都知
銀通同匯豐恆生係水火不容架啦
如果佢做到一張卡兩邊提款都免費,應該會吸到大量客
Transferwise 咁樣提款沒有額外收費,
我預早在佢個App兌定一些HK Dollars.

同樣,我去年在歐元區其中一國(芬蘭)一部ATM機試過用
Citibank HK Global Wallet (multi-currency) MasterCard debit card提款,
直接在我Citi HK內之Euro account 扣數,沒有額外收費。
nice

想問你係芬蘭部機係citi 定mastercard?
呢個就係我想講citi 同將來會出既hsbc debit card 既好處,如果mox card 都做到就完美喇
純粹係一部有MasterCard標誌嘅ATM.
印象中好似係Nordea Bank.
i see, 正

thx
冇埋屍cheap入股就完美
無呢個股東,
攞唔攞到個HK Virtual Bank 牌照都成問題。

幸好Trip.com 總部在新加坡。

即是Mox Bank既三個主要股東
StandChart. 總部在英國、
CSL總部在香港、
Trip.com總部在新加坡。
歐洲嘅一些Virtual Banks‘ VISA or MasterCard debit cards,
就係做呢啲免提款ATM service charges嘅優惠,
吸引人去開戶。

其實Mox Bank也可考慮咁樣做:

Jetco網絡ATM提款繼續全免收費;

其他非Jetco網絡ATM(但有MasterCard Logo, 如HSBC HK, Hangseng HK, BDO HK等)則每月首HKD2,000.-提款免手續費,之後則收費
(類似歐洲某D virtual banks做法)

咁應該會幾好。
日日訓醒等收息
未能為你開立戶口
😣我們已盡力,但仍未能為你開啟戶口。如你希望知道更多有關申請資格的詳情,請瀏覽我們的「常見問題」頁面。
啲人習慣乜都唔睇
用過第二張無卡號 收
你做過乜
勝利11人周邊共狗集團成員既家庭成員定二代呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞