mox bank 討論區

1001 回覆
11 Like 31 Dislike
日後Mox Bank開放埋11-17歳人士都可開戶,
(依家只准18歳或以上人士開戶),
加上有埋Tap&Go本身有嘅7-11 / OK便利店入cash function,
同埋轉數快QR code scan code轉數(宜家tap&go有)

咁Mox Bank應該可完全取代Tap&Go.
佢外地可以提款唔錯,不過匯率唔知點

未來睇下有咩新功能開放....
將所有雞蛋放哂同一個籃唔係好事
唔知點解星期五開戶 張實體卡status仲係寫住準備中
匯率跟master , 再收1.9%手續費,提款要再加$30
突破唔到心理關口, 未敢入錢落MOX
只係入左5舊水
Livi宜加用緊雲閃付qr code喎 你覺得會出visa咩
我只係暫時放左100係MOX
200係WELAB
20000係天星食3.6%
同傳統銀行比,好貴
當然佢係用master,銀行普遍都係用銀聯
master好好多
天星幾耐派一次息?
好似係每月1號派
個app好樣衰, 不過3.6%息玩一年算啦,佢d 息我都諗住轉去mox度
銀聯冇手續費,提款要加15-20,有啲銀行會免收提款手續費,但係我唔想用銀聯
如果mox card可以做埋外幣就完美喇,好似citi或姐hsbc既debit card咁,係外海提款或姐消費可以直接扣外幣
銀聯個rate其實差過Visa/Master
所以Total最後可能差唔多
因為hsbc, citi有自己既海外提款網絡?
好似都係用master, 但係果戶口本身就有外幣戶口,可以直接扣數,如果眼光好,係低位買入,都之後當你係高位既時候消費就有分別
如果用普通transferwise , 轉到入mondo,revolut .....咁樣應該係接近最抵匯率
Tap&go 喺ig宣傳mox
唔係個個有monzo/revolut
同埋Monzo免費得200 GBP
講開海外提款
Citi global wallet/HSBC One其實有啲雞肋
佢係要係外國Citi/HSBC嘅atm先有得免費拎外幣
但係唔係到到都有佢哋嘅ATM
例如香港人鄉下日本
兩間係日本都無Retail banking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞