mox bank 討論區

1001 回覆
11 Like 31 Dislike
咁進取
窮撚我入左幾萬試水溫
轉賬

Mox 有戶口號碼
日日請你食個早餐
冇錯,啱啱先食完
Neat 鐘意寫乜都得
收到藍卡,無電話通知直接信箱
張卡比想像中好好多

之前睇過朋友張CITI卡又係平面設計,真係超似會員卡
MOX卡雖然一樣平面設計,但又無會員卡既感覺
CITI果張好薄同埋Mastercard LOGO都係埋後面,所以正面超似會員卡
MOX Mastercard LOGO係正面,同埋有返正常卡既厚度同硬度
右下大X係凸紋,右上Mastercard LOGO無連登d放大相咁貼紙feel
但真係分唔到,到底個Mastercard LOGO係貼紙
定係好良心咁係個Mastercard LOGO上面有一層保護膠
無視疑似貼紙問題,個銀白Mastercard LOGO本身好靚

開卡係NFC拍卡感覺良好
隨時可以鎖卡解卡,隨時可以改PIN感覺良好

對於我用死一張渣打Simply Cash既人黎講
會cut左張Simply Cash直接所有野轉用MOX
Simply Cash多果0.5%,又要用佢個死人360又要驚無check單比人收左年費都唔知

好耐之前已經諗一個問題
次次比張卡鋪頭look,人地都睇到哂所有資料,感覺好唔安全
係香港都可能還好,出國用卡時真係會驚
當然有Apple Pay一定係優先用Apple Pay,但唔係度度有
無號碼卡感覺安心好多,同埋感覺係未來大方向

暫時用落MOX大問題係只有港幣
無多貨幣戶口係個大問題,特別係我呢d成日見yen平就走去換yen既人
同埋如果可以有埋Apple Card果種每次簽帳後都可以轉卡號就真係完美
(即係Mastercard In Control方案)

除左citibank global wallet,11月 hsbc one都出global wallet
除非MOX長做活期息1厘同其他正優惠,否則都係吸引唔到人長用佢(所有VB都一樣)
講真唔係有張金屬卡既話我係唔會開戶

真正銀行終結者應該要好似Square咁
除左一般銀行功能,仲可以買賣股票 買賣虛擬貨幣 儲商戶積分印花 會員卡
所有野一個APP搞掂
鄭浩東
Mox戶口可唔可以link去交PPS?
冇EPS 應該唔得
其實卡機可以撳功能75出番哂detail
係睇唔到CVC 其他一撳都睇到哂
係,淨係錢有入冇出已經夠哂仆街,atm攞錢要收2%手續費
呢層唔清楚
未試過用有Mastercard In Control既卡
睇到卡號同卡主姓名都合理
但look實卡會比人睇埋CVV感覺好唔安全
特別係好似餐廳拎左你張卡仲要等佢拎去收銀唔知搞幾耐果d
由知道有信用卡呢樣野開始已經有咁既感覺
岩岩執汽水罐賺返黎
今時今日既香港真係無咩信心
話就話50萬存款保障
但今日既香港仲有咩保障到市民
以前試過啦
好似係餐廳侍應抄低資料
原來payme冇回贈
可以睇下Wirex. 港幣信用卡入數唔使手續費 有美金同Yen 可以local currency debit card 用 加crypto

用緊
可以睇下Wirex. 港幣信用卡入數唔使手續費 有美金同Yen 可以local currency debit card 用 加crypto

用緊

多謝巴打介紹
好似正野黎wo
係衰在張卡隻色好女仔
同可惜無Apple Pay
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞