[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#13

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
粗硬直靠電
仲要電熱燙先做到你講果樣
你都畫得幾好

電次數就唔會太密

可能關剪既layer 同厚薄時

電完吹頭
如果你吹完訓教 最好朝早洗返頭或濕少少水係近髮根位置
再用風罩 烘返乾 同鬆少少
約一星期
Hi巴打,想問下有無啲色可以染完又唔會咁明顯布甸頭/甩色甩到好似啲核突黃咁?
絲,頭髮大約心口位,本身頭髮都偏黑
我現在髮型係剛好係未碰到肩頭的短髮
但d頭髮好厚咁 又散 成個獅子咁
應該點做先可以睇落冇咁厚
自己用直髮器夾都係好厚

之有個髮型師話要做負離子先得
但會唔會做完太貼?
唔係呀 我識d 都有型 長髮

睇點肥法
除左黑色同極深啡

如果又怕布甸 又怕無野睇

我建議考慮highlight 或section colour

唔會好黃 無漂既話
唔會太貼 睇頭骨做

你面個層做藥水時唔做咁貼

其他骨凸位貼

同埋減輕時都有方法令佢會比平時更貼伏既 偷薄切口
如果唔漂嘅highlight有咩色建議/圖睇下?
我就無

因為我唔覺得特別靚 所以無影

之前都有做過好似 你講既要求既人

純粹係因為唔漂隻色唔夠特別

撞黑色新生髮底 撞 無漂既色會濁

或者balayage babylight

但其實

扮靚唔好諗呢d

你拒絕左兩樣好緊要既野

怕布甸(即係選色唔可以同新生髮對比大

怕淺或黃(漂就變左一定唔得 有時怕變化怕誇張既人 淺啡色都會覺得黃)

咁 技巧上 section,balayage babylight highlight

要保留無布甸 要係姐姐掩掩位做

咁姐姐掩掩位做

隻色唔漂得 又唔出

整黎又無咩feel

簡單d 講 如果你會怕整完又無feel 既話
又有以上既需求

唔可能。

剪下陰 長中短轉下髮型再考慮好

要靚既野 不嬲都麻煩架啦
想問下夾完髮後會搽下髮尾油
但搽完係咪唔可以用定型spray?
女 習慣每朝都會夾下髮先出去
請問如果想遮白髮,係咪唔可以染比較淺既顏色?因為之前染頭,個髮型師話我隻色會蓋唔到白髮。

同埋咪有啲spray係係捲髮前噴,噴完再捲會有定型效果,想請問有咩牌子推介?
想問一日洗兩次頭

朝早洗頭for gel頭

夜晚洗頭for洗走髮泥同頭油

但係依家成日頭痕同頭皮比風吹嗰陣覺得好似被拉扯咁有d繃緊

洗頭時有斷髮,最近髮旋好似比以前禿左d

咁樣到底係過度清潔定洗頭水問題

用緊Lebel-IAU for 乾性嗰隻洗頭水同護髮素

返緊地盤site office環境好乾好多塵會唔會都有關
頭髮毛躁同幼適合做goldwell kk treatment?
而家邊種男髮型比較受歡迎

自己面型好似偏長
搽完都可以。
輕身spray 佳
謝解答
係咪金大支都可以
尋日去salon染頭髮,shiseido
漂咗兩次,漂嘅時候冇乜問題
但一落染劑就feel到頭皮好揦,染咁耐揦足咁耐
但忍住冇同髮型師講......
(其實我諗嗰時應該即刻同佢講🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
過水以後就唔再揦,冇不適
到而家洗咗一次頭
都冇乜不適,同染之前差唔多
係咪頭皮敏感??
之後仲想染頭髮可以點??
btw唔知關唔關事,覺得自己個頭係偏乾性,成身皮膚都係偏乾性
利申絲
想問下 由細到大 天生曲髮 仲要髮質差
經常打kick開叉 易斷
無論做咩treatment/煱油都無用
洗完頭個頭好快乾

聽髮型師講 咁係因為我啲頭髮唔識吸收
證明我用咩護髮產品都無用

平時飲食均衡正常 用開無矽洗頭水 有用護髮素
後來試過食補鐵/護髮嘅supplement 但都無改善

想問係咪無得救?

以下係示意圖(網上搵 同我一樣)
其實時下就做淺色去令 白髮對比無咁大

因為淺色色素粒子唔足以令白髮 變實
會通通透透
但有個古舊d 既做法

打底 做一個比目標色深dd 既n 色(原色
要高雙氧 因為頭髮比正常頭髮既表層更粗

再搽多浸色落去

怕太實,打底我會溝稀少少
styling 前,就唔建議用spray

直接濕時用d add volume既 野

然後再set
多塵絕對有關

乾性?

我覺得 lebel lyxcomit 既好用又通用

刻意用乾性油性野 可能會仲衰

我假設乾性野
會比多d 潤既野

但你多塵既地方

若然你本身有浸潤既野 會唔會更易有問題

(單純常理既睇法
朝早果浸 直頭用低鹼洗或bb 既洗護用既都得架啦

護髮素就照舊
kk 係coating 野

直接直更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞