[SSSSH]資深髮型師-你問我答@為你解答所有髮型問題#13

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
想搵巴打搞搞個頭
點聯絡?
直療同負離子

最大唔同係 直療做完頭髮都係柱狀

同ph 值偏低
要睇個天生鬈程度

不過要做得自然都要 睇頭骨

保留面既少少唔做到咁貼 效果都會好d

至於保養 就睇洗護
夾 唔係一定直only

夾都可以夾彎
或者咁講

著返正裝 係咪都顯得你好大隻同肌肉感先

如果唔係 留返長d 真係唔怕

你結婚會著正裝架麻
夾彎同電有咩分別
琴晚搵咗你問價
你未覆
天生鬈 由於毛燥
一定要用合開兩邊既形式去夾去處理

如果就咁上卷電
鬈紋一定會散
岩岩睇左 sorry
其實我電左一個禮拜左右,洗頭吹左頭,頭髮乾曬之後已經冇乜紋理係咪正常
你情況我都好似你咁😔
Two block同cum青有咩分別?如果想喺香港剪two block 有冇專業術語(中文)同髮型師講?
M額有咩髮型會比較無咁奇怪?
無換洗頭水無特別做過咩但係咁甩頭髮
有無咩可以做到
點吹法

洗完頭帶無鬈紋

濕水時有
(比你預想既效果鬈ddddd 就岩

如果濕時岩feel 吹乾無

吹得唔好

你點吹
same
坦白講 你問我
我真係覺得最大分別係係青既漸變度同青既層次

睇完頭骨髮質,先判斷到做得出咩既效果

其實點講都唔係重點

重點係你直接比張相佢

然後聽聽你對呢樣野既理解

所以平時我係剪前溝通都做得好足
當然剪落好多都係比我話事 佢講低要求
或我都會問佢悶唔悶

佢做到果樣野,就得架啦

有時非專業人士同專業人士講既術語理解上真係會有出入

何況而家嘩眾取寵既年代
真係有人講 初戀燙 我真係唔知點答
睇髮量同形去yu

好小事,如果chemical 得
轉天氣 壓力 夜訓

或本身洗頭水唔岩用 出問題

呢d 情況太多細微既可能

但本身用緊咩
想問下有冇打底推介下, 本身頭髮 多同粗硬,一路用鹽水 但係 用完之後頭髮都會好厚身, gel唔到 微曲自律紋路(可能我技術問題) 想睇下會唔會有比到支撑同篷鬆既打底

本身多汗頭髮成日都好易塌 噴埋spray都係
我係用毛巾盡量印乾至到唔滴水

跟住用慢暖風吹,風筒有用嗰種寬圓形罩

因為我電髮捲向後分界,所以向後吹

吹嗰部分頭髮會用手托住維持捲度

由於中長頭髮(男,長度到耳中間左右)

冇乜耐性唔係次次吹乾曬,多次吹到8成由佢自然乾,乾曬先訓

唔知係咪訓覺壓到,定係吹嗰陣細節唔啱,定係電次數太密(4-5個月電一次)

多謝咁用心回覆

附上示意圖
巴打想問下做完直療梨花頭之後幾耐做得babylight?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞