[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
我會形容為
用準則去展示「利多於弊」與否
係最簡單直接的方法

只係佢如評估框架相類近
唔應該
大部份大學睇LS weighting 又細
相信中六同學開始緊張文憑試,
近日就收到唔少關於IES分數與考試最終分數嘅查詢

好耐以前都教過點樣計出5**成績
大家都知道考卷同IES比重為 80% 比20%
要拎5**,就需要係總體分數上拎70%以上,或350+/500。

因此,計算上
IES拎0分,份考試卷拎滿分= 80%
仍然會拎到5**﹗

假如你IES 拎一半分,10/ 20,
要拎5**的話,即係仲欠 70 – 10 = 60分
咁就要係考卷佔果80%入面,拎到60%,即係拎考卷嘅75%分啦
假如 卷一= 48分、卷二=20%,分別拎75%
就係 = 卷一=36分、卷二=15分啦
咁你就夠5**了

更重要嘅係,
今年IES 只佔公開考試10%
而卷一 及卷二 分別佔 56% 及 34%
如果IES真係失左手的話
今年靠考卷去拎返5**的機會,
仲要比從前高

總之一日未考試,即係場波都未打完
咁就點都唔好放棄啦
如果你只有有限,或相同的時間
我同意放時間去其他科
特別係electives 仲要高grade
同學有睇考評報告,留意到2020年 通識科個成績%跌得好勁
相信都係好認真學習嘅同學

2019年:
level 4 + = 39.2%
level 5 + = 10.1%
2020年:
level 4 + = 30.5%
level 5 + = 6.9%

數字上跌得好可怕,都要理解返背後原因
2020年黎講,
唔少人係paper 2 的分數限死了,
以及paper 1 更多人完唔到卷
可能疫情關係,太多人散漫了,寫都寫唔切
純估計係,太多band 2 頭學生係最後階段無老師同佢地死操,真係考唔掂。所以,先係level 4呢個位跌成咁

置於值唔值得投放時間,就個個學生學習情況唔一樣
而我會更鼓勵electives優先的~
但我預計今年通識份卷唔會有太大特別
考評局通識科阿頭換咗
份卷可能好唔同style都唔定
加油就好
我覺得唔會
第1年坐,再加外面風大雨大
巴打我想問考dse/考試嗰陣太緊張諗嘢好亂點算
係唔係訓練得唔夠多
練習唔夠

其實來來去去都係果堆Pts ,
1a2a3a 咩野議題都好,都係咁做

基本上,我入到去寫多過諗
簡單講題型……

有同學問︰「點解好似個個教嘅題型分類都有差異?咁要跟邊個先?
(咁緊係啦,如果個個教嘅一樣,咁佢點引你補佢先?)

講返正題,我地要諗返點解要學題型?
基於考評局擬題有特定模式,而每年試題嘅評改準則近乎一致,最盡都係出現1至2個新嘅提問字,實際上都係舊有的題型。
因此,只要透過理解pastpaper要求和不斷練習,就能夠掌握各個題型要求,增加作答嘅準繩度。

題型分類目標係為咗減低同學唔知某要求而失分。當同學見到某題目係屬於某題型時,就能夠就題型要求而即時草擬答法。因此,無論坊間或老師教你地嘅分類方法如何,題型分類都應該能夠滿足以下條件

1. 每個題型一定唔可以互有重疊,否則歸唔到正確類別;
2. 每個題型分類,要清晰易明,能夠快速指出每個題型嘅差異及要求;
3. 題型分類要經得起考驗,無論考評局出咩嘢問法,都可以歸到去某種題型。否則,題型分類就會失效。

如果教你果個講,考評局成日更新問法,所以會估唔中題型,又或者你學完都唔識自己分辨題型,即係佢個分類方法有限制 ……
通識科所謂嚴謹推論,係要求
概念歸納 -->解釋概念 -->引用資料支持 --> 解釋如何得出題目要求
任何題型都係咁
視乎你8分係咩嘢題型
8分係卷一c題可以係論證立場,問「是否同意」
8分係卷二亦可以係題a嘅 因素/影響/挑戰……

但無論如何,寫5個pts 係唔需要的
其實你都可以HKEAA睇level 5 or above 嘅samples
順便學下人點寫
覺得範例D例子好廢係咪我問題
咁你勁就可以放心考
學校預4 一直都突破唔到
依家得返幾個月 應該要點温先上到5以上

係咪好危依家開始擔心會影響最後出到嘅grad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞