[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
Hello又係我,一個無聊走去自修通識考5**嘅人

上年的post
通識5**分享 完全免費
https://lih.kg/1568338

今個星期相信同學仔zoom到傻了,好難長期專心上到堂,但文憑試始終都要考,亦唔想各位臨急抱佛腳,所以開個post同大家分享點讀點考通識。
期望各位中六同學返返學之後,易d pick up 個課程,亦都唔駛亂咁浪費補習費。有問題歡迎提問,識答一定答~~

係疫情之下IES已經截左數,卷一卷二分數比例提高咗少少,無得靠IES屈9分了。在通識黎講,同學要更小心應付考卷。

其他科嘅調整︰
https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Circulars/HKDSE/2020_21_Cir_No2_Revised_Exam_Timetable_and_Assessment_Frameworks_2021HKDSE_C.pdf

要學好通識,平日花少少時間係呢幾個方面下苦功。絕對有用過死記硬背堆唔一定會出嘅notes。
在我黎講,掌握課程範圍、概念,以及學會將唔同嘅知識串連起黎,遠比所謂嘅考試技巧重要得多。而事實上,考試技巧無幾多,唔駛一個鐘講得完。以下就係同你講唒佢……
(咁點解講親通識考試就不斷講考試技巧同題型?唔通同你講,個考試完全可以自己讀返黎,咁仲叫邊個補習……)

要考好通識,可以注意以下事項︰

一、掌握課程範圍及概念
唔單止見到隻字諗起邊個單元,而係分辨生活上邊d議題屬於課程之內。課程之內係指根據《課程文件》,學校老師通常整理好三年教學流程,但較少同同學講清楚課程範圍,結果有d想自學嘅同學反而係溫習時有疑問究竟要讀邊d。

https://ls.edb.hkedcity.net/file/C_and_A_guide/201511/LS_CAGuide_c_2015.pdf
同學唔駛成份文件睇唒,只需要注意pdf p.23 – 50內,每個單元主題嘅「探討問題」、說明部分,就可以知道課程包攬嘅內容。當你清晰分辨到要讀邊d。下一步就係運用單元概念串連起整個議題,逐步學識解釋概念及推論

由呢頁開始呀~

二、學識議題轉移嘅能力
老師無可能必然tip中題,就算中議題,都唔一定中題型。假如唔中題型,而同學又死背堆嘢落去,反而增加離題風險。死背唔係呢科高分嘅必要條件,相反,考生靈活轉移議題,例如學完某一種傳染病的影響、挑戰、建議等論點,識得套用相同嘅論點去唔同嘅傳染病議題,再指出該議題所對應嘅例子,先係最有效讀通最多議題嘅關鍵。

三、掌握題型要求
即係坊間/補習天皇成日講嘅考試技巧。分析題型用處係令你唔會答漏嘢,或者避免離題。但前提係,你要有充足知識準備去答,唔好以為有技巧,入去亂寫一輪就會好高分。

無基礎知識,卷一的確可以憑試卷嘅資料考到,但卷二就唔會有料寫到75分鐘。同學有興趣可以上考評局睇level 5 or above果堆同學sample,答出黎嘅內容、論據都好豐富。(同步可以參考下答題篇幅。)
http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/hkdse_subj.html?A1&1&3_25

所謂技巧,我會咁樣整理︰

第一, 所有題型的每一個論點/段落都要做到呢個要求︰
主題句 (用概念歸納) + 引用資料/論據 + 伸述說明回應題目

第二,唔同題型有少許答法差異,但首先要分得清邊個字出現就可以判斷成邊個題型。(* 每年都會有新嘅提問字,1-2個分題左右。)
大體而言,可以用題目提問字歸納以下類別。見到新字唔駛緊張,來來去去都係以下問法……

詮釋資料(數據/ 漫畫(好少問了))
提問字︰描述……模式/趨勢/關係/特徵/結果……

原因/因素
提問字︰為甚麼/原因/因素/

影響
提問字︰影響/問題(負面影響)/結果

挑戰
提問字︰挑戰/困難/障礙/限制/局限

建議
提問字︰提出……方法/解決方式

價值觀(只有練習卷及2013年考過,近年改為考「矛盾」)︰
提問字︰價值取向/價值觀

持份者衝突
提問字︰衝突/矛盾/兩難

論證立場(以前出10分,依家出8分/12分)
提問字︰多大程度上同意 / 是否同意 / 應否「A>B」

評估(常見於卷二b題(12分))
提問字︰評估……影響/成效 或 妨礙多於促進

比較(常見於卷二b題(12分))
提問字︰比較 /利多於弊/ 「A比B更重要」/「A是最重要的……」

ig︰通識5星星。 https://www.instagram.com/dse_ls_john/

未完………繼續打緊
第三,分到題型之後,每個題型有咩野要求呢?
抽幾個考評局不時會提嘅常犯錯誤出黎講

詮釋數據題
1. 一定﹗一定要引用資料內數字。(竟然仲有同學唔引黎答)
2. 計算數字,得出變化。不外乎計下隨時間的轉變百分比、兩個項目之間差距等
3. 整合 / 利用數據結果,得出結論,記得用個概念包返底。

原因/因素
1. 因素一定要用概念歸納再說明(如經濟因素),解釋「有」呢個因素及「無」呢個因素係如何導致或不導致有關情況(如有經濟誘因就咁咁咁、無就咁咁咁…)。
2. 原因就無以上呢個要求,相對簡單地解釋呢個原因是如何導致有關現象。

影響
1. 作答時,要展示事件/議題出現後,造成由無到有嘅影響
2. 注意有無要求正面/負面影響,無就通常一正一反較易處理

建議
1. 留意題目有無限定「持份者」,無就盡可能用不同持份者提出建議
2. 要建立一個合理嘅建議,可以用以下公式︰

不同持份者>針對甚麼情況>呢個持份者(特定角色)做到乜>具體例子>呢個例子如何可行及有成效地處理呢個問題

持份者衝突
1. 一定要一組一組黎解釋,如持份者A及持份者B在某個層面之間矛盾
常用衝突為︰利益、價值觀、期望、方式等

論證立場/評估/比較
1. 只要見到「應否」 / 「是否同意」/「多大程度上同意」,
2. 必先「表明立場」,然後再建立「三正一反」論點
3. 「反」即係常講嘅駁論,駁論分成兩個部分,提出及解釋對方觀點,然後再加以反駁。但注意︰不要為求容易反駁而亂舉一個對方論點。

評估 / 比較題 同論證立場嘅分別係,一定要有「準則/平台/標準」,
例如︰可行性/成效/可動用資源/即時性等
如果建立唔同適當準則,12分入面就會最高只有「4 – 6分」,咁就好難係卷二拎到14/20以上了……
四、作答能力。
即係你枝筆﹗諗諗自己消化完上面堆內容,係咪有能力用文字邏輯地表達自己心中所想?係人都知寫得多有著數,但時間有限,點樣係有限時間,分配好,又寫到最直接嘅得分位先係最實際。

1. 咁要點分配時間先?
例如︰用卷一120分鐘,每份卷一大約總分係45分
即大約2分半鐘要拎1分。咁1個4分題,就大約用10分鐘,如此類推。
由於依家份卷唔係好似早年咁3個abc題,而係abc、abc、ab 變成8個分題,如2020年468、468、48咁。因此,已經唔係每題平均40分鐘咁分。

但同時,如果你卷一其中一題超過50分鐘,就一定要開下一題黎做。因為係 part c寫多兩句,唔會高分過開個part a求其寫兩句高分。(* part a一定係最易最快拎分。

2. 時間好緊迫,隻手好攰咁點算好呀?
無架寫多d隻手自然唔攰,呢樣無速成技巧。

3. 咁點先係最直接拎分呀?
睇返上面第三點,每個論點要求。

呢科考左9屆,結果溫習資料愈黎愈豐富,但坊間要求學生背嘅內容愈來愈多,明顯由思考變成大包圍嘅讀法*,一方面有違學科原意,另一方面遠離考評要求,亦唔係一種有成效嘅讀法。如果你好鬼多時間,只係需要讀通識,咁當然鼓勵你投入無上限嘅時間啦,但實情係你最少考4+1嘛。
即使本人教通識,但都鼓勵同學花多d時間係語文科好過啦
2021?
寫句中共千秋就加1粒星
五、重複又重複嘅past paper
唔計練習卷,通識科分別有27題卷一、27題卷二俾大家練習。考嘅議題絕少翻炒,而你好難估中佢重出邊個議題。相對而言,題型一定會重複出現。

題型重複出現,對勤力嘅考生係一大獎勵。
例如︰2018年卷二3b就考到「……妨礙而非促進……」,當年係一個新嘅提問字,要求考生就該議題建立準則來判斷妨礙多定係促進多,唔少考生無建立準則,就嚴重失分了。上面講過,無俾準則只會得返「4-6分」

到2019年卷二3b就再一次考「……妨礙而非促進……」,假如你係2019年考生,溫過2018年的考評要求,係答呢題嘅時候就更得心應手。

睇返考評報告分析,呢題無論選答比例/分數,都比另外兩題高。當然題目議題都會影響同學選題,但更重要係,你要學識唔好揀中最難果題。落筆之前草擬下係咪夠pts之外,仲可以睇下︰

1. 題型
近年卷二都係8+12組合,8分通常係因素、影響、挑戰果類、12分係論證立場、評估、比較
講明題型係通常,如果一有例外,如「可如何……方式」,就要注意了。
例如︰「全球化……可如何……方式」問過2次,屬於翻炒類,同學按情境,換下例子照背就幾高分。但事實上,當年呢個題型第1次考係考得好差,因為考生唔知考評局對「方式」嘅要求。

2. 議題
考5**,唔代表識唒所有議題架。
盡量揀返d貼近自己生活(每個同學都唔一樣),咁你邊答邊寫例子就好容易了。
咁就要變5***了
六、日常溫習
上面講完讀嘅原則,以下就動手讀啦。
當你真係睇返課程範圍之後,其實係可以慢慢做本屬於自己嘅筆記,實際過你去補習社買堆notes。

有無諗過,平日老師播d《鏗鏘集》、《星期x檔案、《新聞透視》、《視點31》等等時事專輯,其實係想幫你地累積基礎知識?當然未必個個老師上堂會播片,或者唔會同你整理好,但其實同學自己係有能力整理架。

咁點做先?係揀定屬於課程範圍嘅影片、剪報之後,同學不妨將睇到嘅內容,分成以下類別︰

議題名稱及所屬單元︰
事件發生日期︰

議題背景︰(試下寫d數據)
起因
影響︰(正面/負面)各1
不同持份者有何爭議︰
解決方法︰

通常影片/報章入面總有d專家出黎講下有咩解決方法,你寫低完佢之後,不妨再諗下……
是否同意「該方法」

當你習慣定期咁樣整理日常遇到嘅知識,你嘅筆記仲豐富過補習買返黎嘅嘢。同時,由於係你自己整理出黎,通常好快好易讀入腦。

而以上所整理嘅流程,就正正係試卷出題嘅模式啦
唔知寫咗啲乜都拎4
考完仲心諗大獲應該得2
頂我都係
學校predict我3,考完出嚟以為2
結果攞咗4...
做又做唔哂,寫咗嘅又寫到1999
見到你個名入嚟lm
下年考少兩個單元
但我唔識你
正呀
過到關就唔駛理啦
其實呢科要求真係唔高
絕對可以自己處理啦
上年有追你post
不過果時冇留言
定期幫下人幾好架
尤其經濟唔好,幫父母慳下錢,做個孝順仔女
由考DSE到就grad都見到樓豬你年年出post
路過有緣幫到就幫
自推10連
自推
自推
自推
自推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞