[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
CHING 可否分柝一下國泰炒人
慢慢思考 其實一個case 係有機會套用係多個題目
不如你試下用上面個框自己砌,好過我俾ans出黎
例如:

議題背景︰
國泰裁員

成因︰
1. 疫情令全球航運業受挫,客運量大跌xxx⋯⋯

影響︰
正面影響︰
1.
2.

負面影響︰
1.
2.

事件持份者︰

衝突點︰
1. 公司穩定性(人才流失vs. 財政需要)
2.

價值判斷
你認為裁員對國泰長遠發展是利多於弊嗎?

提出其他解決方法︰
1.
2.
好。等我。
tritaker留名學野
點解呀

其實人生唔係只係得dse呢條路
其實讀緊自資Yr3 但係唔知自己讀緊乜,Gpa又低,間野又無乜認受,進退兩難,唯有試下博博,夠分入想讀既就走,唔夠又可以繼續埋Yr4既心態
同學仔唔駛妄自菲薄
每個人都有用,最緊要認清楚自己條路

你u grad完,再報MA都可以
都讀到year 3,再黎過就哂3年了
暫時Plan緊既係主力溫Dse,學校個邊D野就Hea D。

到時睇考出黎既分夠入想讀個科,都會係Yr1黎多次。可能睇落似曬左原本個3年,但如果去到想去既地方,咁呢3年或者係比我認清前路既一段時間,我是咁諗的

以依家既Gpa無乜信心報到好既Ma
決定就勇往直前
唔好俾自己後悔
為自己人生負責任就夠了
Thanks巴打鼓勵,呢幾日睇曬你D教學先
sorry 有啲離題

最近維基百科喺度討論緊刪除黑洋紫荊旗嘅圖片,因為嗰個design未能證明係無版權。
所以想請樓主喺黑洋紫荊嗰個post (https://lihkg.com/thread/1199744/page/1) 嗰度留言回覆,話 "This image and design is released under CC0 with no rights reserved." ,希望可以keep到張圖。

感激樓主不盡,打攪晒~
但個版權亦唔係我的果時有堆巴打集體創作
因為嗰陣係樓主post,都可以理解為文宣組巴打授權你放出嚟,所以如果樓主唔介意嘅話都可以幫佢哋claim版權~

希望負責創作嘅巴打唔會介意,因為都唔想支旗喺維基消失 :·(
我應該打cc0 定

CCBYSA4.0發佈?
都可以,視乎樓主選擇,下面個幾款都係Wikipedia接受嘅。麻煩晒~
會有乜分別 我唔識
CC0 = 任何人可以自由用張圖,無任何限制
CC-BY = 任何人可以自由用張圖,但係要俾credit同埋要寫低幅圖喺維基嘅link
CC-BY-SA = 任何人可以自由用張圖,但係要俾credit同埋要寫低幅圖喺維基嘅link,而base on 張圖去改圖/P圖嗰陣時,都要俾返原圖嘅credit

即係 cc0 最free,其他就有少少限制。
Done 我reply左自己
你去望下
你地好有心好勁
千祈唔好咁講,多謝你哋整咗咁symbolic嘅圖同埋不厭其煩就真
大家一齊都為香港努力 :-)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞