[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
啱呀
就係叫人唔駛補
好睇你IES, 冇 85-90% up 好難
七、讀熟概念即係點?
好多時老師會話,你個概念解釋得唔夠,或者你無用概念去答,但同學通常唔明咩野意思,然後愈做愈頹。

其實教育城網站,展示出每個單元部分嘅「基本概念」(當然唔齊),同埋「相關資料」,文件裏面嘅說明就展示咗點樣完整解釋啦。
一般黎講,要就考嘅議題,解釋個概念同個議題有乜關係,然後再俾到例子去解釋

以下就係六個單元嘅概念、相關資料
(留意每份文件嘅「第二部分」就可以了)
https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/personal_development_c1.pdf

https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/hk_today_c1.pdf

https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/modern_china_c1.pdf

https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/globalization_c1.pdf

https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/public_health_c3.pdf

https://ls.edb.hkedcity.net/file/about/related_publications/energy_tech_c1.pdf
Retaker想lv2升至5星星

一年一度,隨緣相見

希望巴打讀緊U
Skill上面打咗
重要係自己讀
做到pastpaper唔明
可以隨便問
想問你平時睇新聞係睇開邊啲報紙。 電話睇嘅話有啲咩程式推介。唔該晒
我無咁大影響力
新聞睇rthk、now 都係免費,有app睇
信報、明報睇下新聞、社評
仲有時間睇埋Bbc中文網都可以

即使係某d議題同報章/筆者立場唔一樣唔緊要,都可以睇下
重要係你自己建立到價值判斷,然後有論點論據支持自己
即係睇的過程同時諗一諗點樣combine 通識概念入去?

所以去返第一點,自己先要熟知個課程範圍
先揀到邊d新聞/議題同課程有關連
LM LEARN STUFF.

JUST ASK
八、認識題目之間嘅關連

如果你處理好「一至七」,咁唔多唔少都讀過下d文憑試題
前面提過,文憑試題題型係會翻炒
其實分題之間係可以互相幫到建構論點

以下運用2020年卷二題1為例︰
1(a) 解釋在香港保育粵劇的難處。 (8分)
1(b) 「非物質文化遺產能對香港的當代生活作出重大貢獻。」你在多大程度上同意這看法?解釋你的答案。 (12分)

同大家重溫題型先︰
a題係︰挑戰/困難/難處
b題係︰論證立場 (表明立場+3正 +駁論+重申立場)

唔單止卷一,卷二依家嘅分題設計係有關係的
呢幾年,a題係考一個「細例子/概念」,而b題就會考一個較闊嘅範圍
因此,b題「非物質文化遺產」,其中一個論點論據可以引用返「香港粵劇」/資料A為例子。
不過,一定要緊記,如果你成題b題答「非物質文化遺產」,不斷用粵劇黎解釋,就唔會高分的。因為單一例子 / 無做到多角度要求,係不能取得高分。

另一方面,
a題的難處,可以幫助建構b答的論點,
當a題的難處出現,就會影響到b題作出重大貢獻的可能性,因而得出「不同意」嘅結果。

例如︰香港粵劇要傳承就會面對「不合時宜易失精髓」、「後繼無人而失傳」、「為謀利而假保護」、「成本效益低」等難處。
假如呢d難處同樣應用到係香港當代的非物質文化遺產傳承嘅情況,咁就自然無重大貢獻啦
* 重大貢獻,如經濟收益、社會團結、文化傳承等

以上論點互助可能有d複雜,同學不妨拎題題目黎試一試先
當你明白論點可以互用時,你就讀通大部分嘅試題了
樓主你好 感謝你對考生的貢獻,
我是一個事隔十年的自修生,因找到人生方向 所以想報考,改變一下自己。

由於沒接觸過通識,這對我來說是陌生的科目,我是由9月初才有所決定的,所以「通齡」尚淺,看到樓主的發文 可謂是及時雨。

我的學習方法及打算:
買左本9星期5** 當教科書睇,當中有對試題題型及出題分布的分析 與樓主 一至七異曲同工。而個人覺得自己呢D野都幾弱。

- 暫時的計劃是先把教學的各單元先看一次,奈何本科的內容實在是超多,基本上任何一獨立單元都可獨立成科,所以看到樓主所說

「呢科考左9屆,結果溫習資料愈黎愈豐富,但坊間要求學生背嘅內容愈來愈多,明顯由思考變成大包圍嘅讀法*,一方面有違學科原意,另一方面遠離考評要求,亦唔係一種有成效嘅讀法。如果你好鬼多時間,只係需要讀通識,咁當然鼓勵你投入無上限嘅時間啦,但實情係你最少考4+1嘛。
即使本人教通識,但都鼓勵同學花多d時間係語文科好過啦

深感同意,看到這段,真是對於有一刻想裸考算,不過我仍然覺得,體驗一下當代年輕人所經歷的 對日後減少代溝或有幫助 同時 也可以挑戰一下自己想要逃避的項目。

- 計劃流程:學習各單元》操past paper,打算前期先開卷做,例如 審題後 查閱雞精書或樓主所述的答題技巧去構建論文架構,然後 從各單元知識中找到相關概念之定義,最後可能需要靠找資料的形式協助構建論據。 即是 開卷做。

困難及挑戰

- 知識點及定義太多 無從入手,沒有理由整本書背誦吧? 例如 粵劇的a題 我已經是比較難去道出那4個知識點,若是單靠自己字眼 可能落得不中point 下場。

- 單元內容只是入門,正如樓主所說就算tip中議題 不能tip中題型 其實都已經差很遠, 因為 不同題型對該單元的切入點是很不同的。
即是 感覺識哂內容只是基本。

- 自己的例子明顯不足。根據本人淺淺研究,卷一 可能對自身提供例子需求沒那麼大,但卷二基本上沒有自己料 就只能考非常差的分數,可能本人一直沒有收集相關資訊的習慣 或是 相應的思維。
例如樓主舉的 2020 非物質文化遺產。 我即時的反應是腦中空白,後來思考良久 才有一些例子。
如 - 粵語 -繁體字 -飲茶 -武術 -打小人 -節日項目(龍舟競賽) 等。
但也不是每個能用 很容易想歪誤用一些沒有說服力的例子 導致論述無力。
若是換作其他題目,

- 答題技巧是我覺得最直擊最有效轉化分數而且實際的溫習地方,因為死記硬背它所需的時間有限 總比無限的課題來得實在。

接下來的時間 可能需要多多打攪樓主。
aim 4-5。只有為數不多的6個月時間了。
感謝閱畢。
多謝前輩
但有幾點巴打亦可以注意︰
1. 考黎為咩?為考完再上大學,定只係為左full-cert?
* 要full-cert仲有其他選擇

2. 本《9星期5**》大致分清6個單元的相應基礎內容,但由於呢本屬於幾年前出嘅書,有關議題部分未必貼近現況,亦有少許部分已經out syllabus。

3. 呢科內容係好多好大量,但若以「考試」為目標唔係所有資訊都要記入腦。正如我卷二係唔會揀現代中國的題目,自問無能力答,但當然好基礎嘅知識係有的。

4. 時事新聞作為答題的例子,靠每日開住 app / 睇電視儲下儲下就有了。定期睇下《鏗鏘集》、《視點31》等,都可以大致認識到香港社會時務。

巴打加油~有心同盡力讀,最終總會拎到個令自己滿意嘅分數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞