[DSE 2021]點考通識?通識5**完全自修攻略

265 回覆
27 Like 7 Dislike
Thanks 有用過啲學店 成日dum 波鐘
學店唔dum時間點做店

唔識歡迎隨時問
好多時同學覺得通識科讀到無邊無際,唔知要讀到邊,咁係因為自己都唔知課程範圍。

除左自行睇完課程先開始溫書外,其實可以用概念圖嘅形式釐清返單元嘅範圍

咁就唔會溫太多,或者溫少咗啦

以下為單玩一嘅整理

整理過程亦可以標示埋past paper
咁就大致推測到邊d重要了

5*點上到5**

卷一唔夠分定卷二?
想問卷二12夠唔夠
巴打建唔建議左右偷位寫?因為一定都係咁,跟住前幾日聽到D maker原來唔鍾意
一直以黎都係咁,手殘打錯
12分= level 5 or above
唔夠5**
咩嘢意思?
你指係邊界以外?
Cut 頭cut尾
唔明

唔要引言結論?
佢意思係一行寫少啲字
我理解到了我理解能力低,好在有你
無話鍾唔鍾意,
個marker都係要改
反而你第一句歸納得準,
佢地就好鍾意改,因為易改唔駛搵

又或者咁講,考評局預夠位俾考生答,
正常唔需要加紙,行線留左右位唔關事
Thx ching
主題句 中心句
有嘅話 每一個分題起碼拉高你一分
成份卷一就拉高8分
起碼拉高一個grade
2020卷一題3b
3b) 就所提供的資料,指出兩個新聞自由與社會責任之間可能出現的兩難情境。參考所提供的資料及就你所知,闡述你的答案。(8分)

可以先睇下明報篇報道,《DSE通識問新聞自由 評卷參考提國安 兩難情境題 指可作監察亦需顧私隱公共秩序》
https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20201105/s00011/1604514800795/dse%E9%80%9A%E8%AD%98%E5%95%8F%E6%96%B0%E8%81%9E%E8%87%AA%E7%94%B1-%E8%A9%95%E5%8D%B7%E5%8F%83%E8%80%83%E6%8F%90%E5%9C%8B%E5%AE%89-%E5%85%A9%E9%9B%A3%E6%83%85%E5%A2%83%E9%A1%8C-%E6%8C%87%E5%8F%AF%E4%BD%9C%E7%9B%A3%E5%AF%9F%E4%BA%A6%E9%9C%80%E9%A1%A7%E7%A7%81%E9%9A%B1%E5%85%AC%E5%85%B1%E7%A7%A9%E5%BA%8F

考評報告指「兩難」答得不太好。
一來因為同學未理解題型或提問字的要求,二來(同學根本唔夠時間做)。
「兩難」要求辨識該議題中,背後的矛盾或對立的取向,從而解釋為何這矛盾或相對立的價值會造成兩難狀況 。如果議題不存在兩種取向,就沒有「兩難」。
所以,要記住「兩難」係要一組一組咁答,有如之前講過嘅「持份者衝突」,
如表達意見的需要 vs. 社會安全
/ 如在疫情下,個人自由 vs. 社會防疫需要
/ 如在大型基建建設與否,在財政資源運用有矛盾,基建(長遠) vs. 社會福利(即時)等等

最後,順帶一提,記得當時考完有人問,表達意見需要重要過社會安全得唔得
其實,題目無要求在兩難情境選擇哪一情境較重要 ,而只要求指出及解釋新聞自由與社會責任之間可能出現的兩難情境。因此,這道題目不涉及立場問題。
有無立場都唔會影響分數,反而係同學唒左時間去做,相對就難高分了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞